Rolling Stonesia ei saanut menneinä vuosikymmeninä soittaa Kuuban radiossa. Heidän musiikkinsa oli niin vastavallankumouksellista.
Teksti:
Jari Tervo

Rollarit piipahtivat sitten Havannassa, Kuubassa. Tutut hitit veivattiin. Kahdeksattakymmenettä käyvät Jagger, Richards ja Watts vaikuttivat virkeiltä. Kiertuelämä näyttää voittavan pappojen kotiolot.

Kaikki kunnia veteraaneille. Melkein yhtä räävitöntä olisi Celine Dion Sings Sex Pistols.

Rolling Stonesia ei saanut menneinä vuosikymmeninä soittaa Kuuban radiossa. Heidän musiikkinsa oli niin vastavallankumouksellista. Nyt järjestettiin satojentuhansien ihmisten konsertti. Rollareitten lämppärinä piipahti Kuubassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Miksi sitten hurmos jäi saavuttamatta? Miksi Kuuban alustava paluu maanpinnalle vallankumouspilvestä ei sykähdytä?

Kuuba näyttää tyhjältä, surulliselta sosialismin ulkoilmamuseolta. Kuubalaiset kadehtivat toisiltaan vuoden 1959 autoja. Tämän kaiken olisi pitänyt tapahtua vuosikymmeniä sitten. Siksi.

Rockilla on joskus ollut myös merkitystä, jopa maailmanpoliittista. Heinäkuun yhdeksäntenätoista vuonna 1988 sadattuhannet nuoret lauloivat Bruce Springsteenin kappaletta Born in the USA. Ihmeellistä siinä oli se, että laulajat olivat itäsaksalaisia.

Vuonna 1988 Neuvostoliitto oli vielä olemassa, gorbatshovilaisittain miedonnetussa muodossa. Saksa oli yhä kahtia, Baltian maat olivat neuvostotasavaltoja ja Itä-Euroopan maat Neuvostoliiton satelliitteja. Silloin Kuuballa oli kumppaneita, rikoskumppaneita.

DDR:n kommunistijohto yritti rauhoittaa maansa tunnelmaa hommaamalla Springsteenin konsertoimaan Itä-Berliiniin. Vuotta aiemmin Länsi-Saksan vastaiselle muurirajalle piti käskeä tuhansittain sotilaita, kun Pink Floyd ja Michael Jackson soittivat rajan pinnassa, lännen puolella.

Myös Rolling Stonesia harkittiin Itä-Berliiniin, mutta vierinkivet halusivat kovaa länsivaluuttaa. Springsteen soitti ilmaiseksi.

Springsteen piti jättiyleisön edessä lyhyen puheen kulmikkaalla saksalla. Hän kertoi, ettei hän edusta mitään hallitusta. Hän toivoi aitojen kaatamista. Die Zeitin toimittajan mukaan Pomon toivomusta tervehdittiin myrskyisin suosionosoituksin.

Sen päälle Springsteen vetäisi Dylanin Chimes of Freedomin. Sanoma eivät jäänyt kenellekään epäselväksi.

Kansalaisten tyynnyttelemiseksi järjestetty konsertti ei tyydyttänyt marxismi-leninismiin kyllästyneitten itäsaksalaisten vapaudennälkää. Se sai heidät himoitsemaan lisää. Berliinin muuri siirtyi historiaan kuusitoista kuukautta Springsteenin konsertin jälkeen.

Berliinin Humboldt-yliopiston historian professorin Gerd Dietrichin mukaan Springsteenin konsertti vaikutti vahvasti tapahtumaketjuun, jonka huipentumana Berliinin muuri murtui ja Saksat yhdistyivät. Bruce Springsteen laittoi muurin kivet vierimään.

X