Espoo vaatii vähäisimpiinkin kattorakennelmiin rakennusluvan, vaikka sen ja täydellisen vapauden välillä olisi kevyempiäkin vaihtoehtoja.
Teksti:
Tarja Hurme

Meneillään on sääntelynpurkutalkoot, mitä ei tosielämässä välttämättä huomaa.

Rakennutin juuri vanhan paritalonpuolikkaani pihalle uuden pation. Siihen riittää taloyhtiön lupa. Sitten aloin haaveilla pation lasikatoksesta tai -terassista, joka lisäisi viihtyisyyttä, kun ”normaalit, suomalaiset kesäsäät” lorisevat ikkunan takana. Luultavasti haaveeni haihtuu, koska asun Espoossa. Asiaa tuntevat nimittäin varoittelevat, että edessä olisi lupasirkus, vaikka pikku pihaani ympäröivät korkeat aidat, julkisivu ei tärväänny eikä henkenikään ole vaarassa luotettavan rakentajan terassilla.

Harkitsen hetkittäin muuttoa muutaman kilometrin päähän Helsinkiin. Siellä paritalon pihalle on voinut tämän vuoden alusta teettää alle 15 neliön lasitetun terassin ilman rakennuslupaa, vaikkei Helsinkikään yleensä lupaasioissa kiitosta kerää. Muitakin ilman- suuntia on. Alan kokeneen yrittäjän mukaan lupabyrokratia helpottaa, mitä pohjoisemmaksi mennään. Vaikeinta päästä nauttimaan aamukahvit lailliselle lasiterassille on pääkaupunkiseudulla, erittäinkin Espoossa. Kansalaisten yhdenvertaisuus, hohoi!

Espoo vaatii vähäisimpiinkin kattorakennelmiin rakennusluvan, hankalimman kautta, vaikka rakennusluvan ja täydellisen vapauden välillä olisi kevyempiäkin vaihtoehtoja, esimerkiksi toimenpideilmoitus ja -lupa. Pahimmillaan terassin lupaprosessi on kuulemma kestänyt 7–8 kuukautta ja maksanut kolmisen tonnia. Melkoinen lisäsiivu aikaa ja rahaa, jos kyse on alle kymppitonnin rempasta.

Osa hallintoalamaisista alistuu ja lusii läpi lupaprosessin. Monien hermo pettää, jos luvan hankkimiseen kuluva aika, raha ja energia eivät ole missään suhteessa itse rakennusprojektin vaativuuteen. Seurauksena on paljon luvatonta rakentamista ja huono omatunto. Kolmas vaihtoehto on luopua haaveistaan. Silloin pienet rakennusfirmat menettävät töitä. ”Jos lupaprosessi olisi helpompi, se toisi tilauksia ja voisimme palkata vähintään pari ukkoa lisää”, sanoo samainen yrittäjä.

Pistäkääpä siis vauhtia sääntelynpurkutalkoisiin, toivoo niin kuntalainen kuin rakentajia työllistävä pienyrittäjä.

X