Ruoka-avun väärinkäyttö kuriin Keniassa – Pakolaisleirien ruokakupongit sim-korteille

Keniassa suitsitaan ruoka-avustusten polkuhintaista kaupittelua sim-kortille tallennetun mobiilirahan avulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keniassa monet kauppiaat suosivat mobiilirahaa käteisen sijaan, koska se on turvallisempaa.

Keniassa suitsitaan ruoka-avustusten polkuhintaista kaupittelua sim-kortille tallennetun mobiilirahan avulla.
Teksti:
Miikka Järvinen

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP havaitsi vakavan ongelman Kenian pakolaisleirien ruoka-avun jakelussa. Asukkaat myyvät avustuksina saamiaan elintarvikkeita ostaakseen jotain leirien kaupoista, joiden valikoima on avustuspaketteja monipuolisempi.

Työllisyysmahdollisuudet Kenian toiseksi suurimmalla pakolaisleirillä Kakumassa ovat  heikommat kuin maan suurimmalla leirillä Dadaabissa, ja kaupankäynti ruoka-avustuksilla on monelle ainoa tulonlähde.

Uudelleen myytyjen avustuselintarvikkeiden hinta painuu luonnollisesti alaspäin, koska ihmisten krooninen rahantarve on hyvin sekä leirin että sen lähiympäristön asukkaiden tiedossa. Kaupustelu myös heikentää ruoka-avun todellisen tarpeen ja kulutuksen seurantaa.

Sudanin sisällissotaa paennut Hussein al Awal korjaa työkseen jalkineita. Työllistymiseen Kakuman pakolaisleirillä on niukasti mahdollisuuksia. Käteisen puute saa monet myymään YK:n jakamia ruoka-avustuksia polkuhintaan.

Sudanin sisällissotaa paennut Hussein al Awal korjaa työkseen jalkineita. Työllistymiseen Kakuman pakolaisleirillä on niukasti mahdollisuuksia. Käteisen puute saa monet myymään YK:n jakamia ruoka-avustuksia polkuhintaan.

WFP on alkanut jakaa osan Kakuman asukkaiden ruoka-avusta digitaalisessa muodossa eli matkapuhelinten sim-korteille tallennettuna saldona, joka on suojattu pin-koodilla.

Järjestelmä on nimeltään Bamba Chakula ja se on yhteensopiva Keniassa suositun M-Pesa-mobiilimaksujärjestelmän kanssa. Molemmat ovat mobiilioperaattori Safaricomin luomuksia. Vaikka Kenia on kehitysmaa, mobiilimaksamisessa se kuuluu edelläkävijöihin.

”Suoraan elintarvikkeina jaetaan parhaiten säilytystä kestävä 70 prosenttia, kuten öljy ja kuivatavarat, kuten riisi. Loput 30 prosenttia annetaan ruokakuponkina, joka on tallennettu Safaricom-operaattorin sim-kortille. Esimerkiksi tuoreita vihanneksia ei jaeta vaan ne jokaisen tulee hankkia omalla ruokakupongillaan,” kertoo Jane Mwangi, World Vision -järjestön ruoka-apupäällikkö Kakuman pakolaisleiriltä.

Pavut kypsyvät energiatehokkaalla puuliedellä ulkoilmassa.

Pavut kypsyvät energiatehokkaalla puuliedellä ulkoilmassa.

Digitaalisen avun seuranta on helpompaa

Kakuman perheistä noin 60 prosenttia omistaa matkapuhelimen, joten Bamba Chakula suunniteltiin niin, ettei sen käyttö edellytä omaa puhelinta.

Mobiiliraha on turvallisempaa kuin käteinen. Saldo on suojattu pin-koodilla.

”Asiakas panee oman sim-korttinsa kauppiaan puhelimeen ja näppäilee henkilökohtaisen pin-koodinsa, jonka vain hän itse tietää. Kauppias vähentää sim-kortin saldosta ostosten hinnan, joka siirtyy hänen M-Pesa-tililleen”, Mwangi jatkaa.

Mobiilimaksujärjestelmä M-Pesaa käytetään Kenian pakolaisleireillä paljon yksityishenkilöiden välisiin rahansiirtoihin ja ostosten maksamiseen. Se on turvallisempi vaihtoehto käteiselle, sillä rahat ovat pin-koodin takana turvassa.

Bamba Chakulan käyttöönotolla yritetään suitsia polkuhintaista kaupankäyntiä avustuselintarvikkeilla. Koska maksut liikkuvat digitaalisesti käyttäjätilien välillä, niiden seuranta on helpompaa kuin elintarvikkeiden tai käteisen rahan seuranta.

Sim-korteilla voi tehdä ostoksia vain WFP:n hyväksymissä kaupoissa. Kauppiaiden ehtona järjestelmään liittymiselle on, että yrittäjällä on kaksi toimivaa matkapuhelinta – toinen oman M-Pesa-tilin käyttöä varten ja toinen puhelittomia asiakkaita varten, jotka saapuvat ostoksille pelkkä sim-kortti mukanaan.

Sudanilainen Tabitha Onuarcar on räätäli ja asunut Kakumassa kolme vuotta. Asiakkaiden vaatteet valmistuvat saman räystään alla kuin perheen ruoka.

Sudanilainen räätäli Tabitha Onuarcar on asunut Kakumassa kolme vuotta. Vaatteet valmistetaan ja myydään valmistuvat saman räystään alla, jossa valmistuu perheen ruoka.

”Sim-maksusta lähtee viesti WFP:lle, joka näkee, että tämän verran on veloitettu tältä käyttäjältä. Sen avulla on mahdollista myös tarkistaa, milloin, minkä verran ja missä sim-kortin haltija on tehnyt ostoksia vaikka viime kuussa”, Mwangi sanoo ja jatkaa:

”Tilien saldot tarkistetaan viikoittain. Digitaalista ruokakuponkia on parempi ladata vähän kerrallaan ja usein kuin harvoin ja paljon kerrallaan. Näin pystymme helpommin seuraamaan ihmisten päivittäistä tarvetta ja kulutusta.”

Bamba Chakula on vähentänyt polkuhintaista avustuselintarvikkeiden kauppaa mutta tuonut mukanaan uudenlaisia, digitaaliajan ongelmia, kuten ostostilanteessa viallisiksi paljastuvia sim-kortteja.

Lue artikkeli mobiilimaksamisesta Suomessa ja Keniassa – Seura 48/2016

 

X