Rautainen keihäskolmikko

Zürichin EM-kisat päättyivät suomalaisten keihäsmiesten juhliin. Jo karsintakisassa upeasti heittänyt Antti Ruuskanen oli finaalissa omaa luokkaansa ja vei mestaruuden. Tero Pitkämäki säesti pronssimitalillaan ja Lassi Etelätalo heitti hienosti neljänneksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Euroopan mestari Antti Ruuskanen teki kunniakierroksen yhdessä Lassi Etelätalon (vas.) ja Tero Pitkämäen kanssa. Kuva: Hannu Teider.

(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Pielaveden suuri mies Antti Ruuskanen onnistui kerrankin täydellisesti kauden tärkeimmässä kilpailussaan. Hän heitti elämänsä sarjan (83,81-86,85-88,01-83,69-84,62-83,67) ja voitti uransa ensimmäisissä EM-kisoissa heti kultamitalin.

Ruuskanen tiesi ja tunsi kehossaan koko EM-kisaviikon ajan olevansa huippuvireessä.

EM-finaalissa Ruuskanen oli ylivoimainen. Hän voitti toiseksi sijoittuneen Tshekin Vitezslav Veselyn (84,79) yli kolmella metrillä. Tero Pitkämäki heitti parhaallaan 84,40. Lassi Etelätalon pisin heitto kantoi 83,16.

Voittotulo 88,01 on myös Antin henkilökohtainen ennätys.

”Ei ollu ehkä paras tuloksentekokeli, mutta sattu hyvät heitot”, hän kertoi.

”En kahtonu juurikaan muijen heittoja ja yritin välttää sitä ettei liiallinen hyvän olon tunne iske kesken kisan päälle.”

Kun voitto varmistui, miehen tuuletukset olivat railakkaita, mutta juhlava tunnelma veti hiljaiseksi.

Kultamitali kaulassa hän ei uskaltanut vetää Maamme-laulua palkintopallilla täysillä sydämen kyllyydestä, vaikka mieli teki.

”Hillitysti lauloin. Siitä ois joku varmaan pahottanu mielesä, jos oisin oikein kovasti laulanu”, Ruuskanen kertoi.

Suomi menestyi yli odotusten

Suomen Urheiluliiton virallinen tavoite Zürichistä oli kaksi mitalia ja neljä pistesijaa. Se ylittyi selvästi.

6. Jukka Keskisalo, 3 000 metrin estejuoksu, 8.32,70

7. Sanna Kämäräinen, kiekonheitto (60,52 oma ennätys)

7. Hanna-Maari Latvala, 200 metriä  (23,48, välierässä 22,98 oma ennätys)

7. Minna Nikkanen, seiväshyppy (435, karsinnassa 445)

8. Oskari Mörö, 400 metrin aitajuoksu 50,14 (välierässä 49,08 SE)

8. David Söderberg, moukarinheitto (76,55).