Risto Nieminen, värjää kyntesi!

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoi, että sääntöjen mukaan urheilujoukkueiden jäsenille ei sallita poliittisia mielenilmauksia tulevissa Sotshin talviolympialaisissa Venäjällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoi, että sääntöjen mukaan urheilujoukkueiden jäsenille ei sallita poliittisia mielenilmauksia tulevissa Sotshin talviolympialaisissa Venäjällä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Niemisen linjaus perustuu paitsi Kansainvälisen olympiakomitean sääntöihin, myös urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas) sateenkaarilipun heilutteluun yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa ja Ruotsin korkeushyppääjän Emma Green Tregadosin sateenkaaren värein maalattuihin kynsiin samoissa Moskovan kisoissa.

Arhinmäen ja Green Tregadosin mielenilmaukset perustuivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamiseen tilanteessa, jossa presidentti Vladimir Putinin Venäjä on lailla kieltänyt seksuaalivähemmistöjen mielenilmaukset valtakunnassaan ja siten myös tulevissa talviolympialaisissa.

Haloo! Missä menet Suomen olympiakomitea ja Risto Nieminen, missä menet Kansainvälinen olympiakomitea ja sen suomalaisjäsen Peter Tallberg?

Jo vuonna 1912 Tukholman olympialaisissa suuriruhtinaskunta Suomi teki mitä poliittisimman mielenilmauksen eristäytymällä rohkeasti Venäjän muusta maajoukkueesta, vieläpä oman Finland-kylttinsä alle. Suomen olympiajoukkueen – ja sen johtajien – ele oli mitä suurimmassa määrin jopa suurvaltapoliittinen mielenosoitus.

Entäpä olympiasoihtu itse, tuo juhlavaksi katsottu tulen sytyttäminen kulloisenkin olympiamaan stadionilla? Sekin on täyttä politiikkaa, jonka tyrannidiktaattori Adolf Hitler pani alulle natsi-Saksan ja Berliinin olympialaisissa 1936, joissa Hitlerille kauheinta katseltavaa oli Yhdysvaltain värillisten urheilijoiden menestyminen.

1968 Meksikon olympialaisissa puolestaan Yhdysvaltain värilliset juoksijat juhlivat kolmoisvoittoaan puristamalla palkintopallilla nyrkkinsä ilmaan maansa rotuerottelua vastaan. Se oli täyttä politiikkaa, eikä Yhdysvaltain kansalaisoikeuksia olisi edistetty ilman tätä mielenilmaisua sittemmin nähdyllä tavalla.

1980 Moskovan olympialaisia boikotoi poliittisesti 48 maata. Se perustui Afganistanin miehitykseen, johon Neuvostoliitto syyllistyi laittomasti. Lisäksi 15 joukkuetta protestoi roistovaltion Afganistanin miehitystä esiintymällä vain olympialipun alla. Risto Nieminen, eikö se ollut politiikkaa?

Entä politiikka, uskonto ja urheilu? Maailmanhistoriassa, monet nykytapahtumat mukaan lukien, ne kuuluvat yhteen. Ristinmerkin tekeminen on olympialaisissa yleistä ja täysin sallittua, vaikka kristinuskon nimissä on murhattu, vainottu, poltettu ja teloitettu niin vääräuskoisia, harhaoppisia kuin kristittyjäkin.

Peter Tallberg, eikö ristinmerkin tekeminen ole politiikkaa? Kristinuskohan ajaa myös tasa-arvoa?

Nykymaailmassakin uskonnolla – ei vähiten islamilla – tehdään politiikkaa. Hyvät herrat, aiotteko kieltää sateenkaarikynsien lisäksi urheilijoilta myös ristinmerkin ja muslimien kämmenmerkit sekä maankamaran suutelun?

Risto Nieminen ja Peter Tallberg, herätkää. Elämme nykyaikaa. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kriminalisointi Venäjällä ei ole tätä päivää. Urheilijan on voitava vapaasti ja hillitysti ilmaista mielipiteensä myös olympialaisissa. Urheilijatkin ovat ihmisiä.

X