Miten saan miehen kuuntelemaan paremmin? Tee edes tämä

Anua ärsyttää Tuomon tapa kuunnella häntä keskittymättä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anua ärsyttää Tuomon tapa kuunnella häntä keskittymättä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Tuomo ja Anu ovat olleet naimisissa jo viisi vuotta, mutta kommunikaatio takkuaa edelleen. Anu joutuu usein toistamaan sanomansa, sillä Tuomo on kuunnellut huonosti. Tuomon mielestä ongelmaa ei ole, ja Anu naputtaa silkasta nalkuttamisen ilosta.

Anua ärsyttää erityisen paljon se, että Tuomo katsoo samaan aikaan elokuvaa tai selaa nettiä, kun Anu yrittää puhua tärkeistä asioista.

Usein Anu luovuttaa eikä yritä avautua. Tuomo ei useimmiten edes huomaa, että Anu lopetti puhumisen kesken aiheen.

Tuomon ja Anun parisuhde voi muuten hyvin. Heillä on paljon hellyyttä ja he harrastavat yhdessä liikuntaa. Kotitöiden tekeminenkin yhdessä sujuu kitkatta.

Anu ei silti osaa olla välittämättä kommunikaatio-ongelmasta. Se vaivaa häntä lähes päivittäin.

Kun Tuomo puhuu, Anu keskittyy siihen kokonaan. Hän toivoisi samaa Tuomolta, mutta Tuomo ei pidä ideasta. Tuomo haluaa tehdä useita asioita samaan aikaan ja kokee olonsa hermostuneeksi, jos radio tai televisio ei ole päällä.

Tuomo on yrittänyt sanoa, että kyse ei ole epäkohteliaisuudesta. Hän on vain erilainen ihminen ja tottunut keskustelemaan eri lailla.

”Onko muka olemassa joku mies, jonka kanssa voi puhua kuin naisen kanssa? Miehissä ja naisissa vaan on eroja. Ei siitä kannata tehdä ongelmaa”, Tuomo sanoo.

Anun mielestä hyvä keskusteluyhteys vahvistaisi pariskunnan välistä muutakin läheisyyttä. Nyt Anu pelkää heidän ajautuvan pikkuhiljaa hiukan erilleen toisistaan.

Miten keskusteluyhteyttä voisi parantaa?

Hertta-Mari Kaukonen

Kuunteleminen on arvostamista

Tuomon ja Anun avioliitossa moni asia on hyvin. Anu kuitenkin kärsii kohtaamattomuudesta. Hän on oikeassa siinä, että hyvä keskusteluyhteys lisää läheisyyttä. Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen on ihmisen syvimpiä tarpeita. Siksi puolisoiden väliseen vuorovaikutukseen on syytä panostaa.

Tuomo on puolestaan oikeassa siinä, että puolisot tuovat suhteeseen henkilökohtaisten ominaisuuksien lisäksi myös erilaiset kommunikointitapansa. Omaa persoonallisuutta ei tarvitse muuttaa, mutta käyttäytymistä voi ja kannattaa parisuhteen hyvinvoinnin vuoksi opetella muuttamaan.

Vaikka avautuminen on Anusta pettymysten takia jo kynnyksen takana, hänen olisi hyvä kertoa Tuomolle kokemistaan ohittamisista ja siitä, mitä kaikkea keskustelu hänelle merkitsee.

Oleellista on kertoa omista tunteista, eikä syyttää tilanteesta puolisoa. Monelle naiselle keskustelu on jo päämäärä sinänsä. Sen avulla luodaan yhteyttä puolisoon, ja puhuessa omat ajatukset selkiytyvät. Vaimo kaipaa harvoin mieheltään ratkaisuja, vaan tarvitsee kuuntelijaa ja ymmärtäjää. Puolison kuunteleminen viestittää arvostusta ja kiinnostusta.

Monesti kuunteleminen on puhumista vaikeampaa. Tarkkaavainen kuuntelu edellyttää päätöstä keskittyä toisen sanomisiin sekä omien mielipiteiden ja näkemysten syrjään laittamista. Se näkyy myös sanattomassa viestinnässä kuten eleissä, ilmeissä ja asennoissa.

Tarkkaavainen kuuntelu ei tarkoita, että pitäisi olla samaa mieltä puhujan kanssa. Se tarkoittaa, että yrittää ymmärtää toista.

Anun on hyvä huomioida, että hänelle sopiva aika puhua ei välttämättä ole sitä Tuomolle. Anu voisi Tuomon kokeman nalkuttamisen sijaan lähestyä Tuomoa kertomalla, että hän kaipaisi keskusteluhetkeä.

Parisuhteessa on tärkeää opetella kertomaan itsestään mahdollisimman laaja-alaisesti. Tunteiden kertomisen kautta molemmat oppivat tuntemaan toisiaan ja saamaan tietoa, mistä toinen tulee onnelliseksi tai onnettomaksi. Myös epäsuoraan kommunikointiin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos muu olemus ei ole sopusoinnussa sanojen kanssa, viestin vastaanottaja uskoo sanoja enemmän ilmeitä, eleitä ja äänensävyjä.

Tanja Kallio,

Hankekoordinaattori

Parempi avioliitto ry

X