Tarvitaan mediaa ja yleisöä: Kosinta on nyt näyttävä spektaakkeli, mutta vastaamiseen tarvitaan - äitiä

Julkisuuteen on kova pyrky, ja moni on huomannut kosinnan olevan eräs keino saada itselleen medianäkyvyyttä. Kosintaan panostetaan nyt lähes häiden veroisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Karkauspäivänä naiset ovat perinteisesti esittäneet kosintoja miehille.

Julkisuuteen on kova pyrky, ja moni on huomannut kosinnan olevan eräs keino saada itselleen medianäkyvyyttä. Kosintaan panostetaan nyt lähes häiden veroisesti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Kuvat ja videot hääjuhlista ovat jo sosiaalisen median peruskiviä. Mutta nyt someen ilmestyy jatkuvalla syötöllä kuvia ja videoita paitsi hääjuhlista, myös kosimisesta. Tähän kahden ihmisen keskinäiseen avioliittolupauksen antamiseen panostetaan nyt enemmän kuin koskaan ennen.

Suuntaa ilmiölle näytti rap-tähti Uniikki kosimalla viime kesänä tyttöystäväänsä Eevi Teittistä noin 20 000 ihmisen edessä Tampereen Blockfestin lavalla. Sadat älypuhelimet kuvasivat kosinnan, ja somekanavat täyttyivät oitis.

Julkiset kosinnat suunnitellaan tarkkaan, toteutetaan mahdollisimman yksilöllisesti ja lopuksi tapauksesta ladataan video nettiin, mielellään usealle eri kanavalle. Jotkut kosivat jääkiekko-otteluissa, jotkut kuumailmapallossa. Yhteistä tapauksille on, ettei yhteistä onnea todellakaan kätketä.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo huomanneensa saman ilmiön ainakin yksittäistapausten tasolla.

”Ajan henki on nyt se, että medianäkyvyyttä halutaan itselle sekä parisuhteelle. Se mikä ennen oli yksityistä on nyt eräs tapa tehdä itseään näkyväksi. Julkisuuteen on valtava pyrky.”

Kaikki kosinnat eivät kuitenkaan johda avioliittoon, ja suomalaisten innokkuus avioliiton solmimiseen onkin viime vuodet ollut laskussa.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2014 solmittiin 24 462 avioliittoa. Samana vuonna rekisteröitiin 333 parisuhdetta.

Saman tilaston mukaan vuonna 2014 koettiin 13 682 avioeroa ja 109 rekisteröidyn parisuhteen päättymistä.

Äiti osallistuu yhä parinvalintaan

Vuoteen 1987 asti Suomen lainsäädännössä oli hyvinkin tiukkoja määritelmiä kihlaukselle ja sen purkamiselle. Kihlauksen purkaminen johti usein esimerkiksi taloudellisiin menetyksiin, eli korvausten maksamiseen. Nykyisin kihlauksella ei ole enää juridista merkitystä.

Entä pyytääkö kukaan enää vanhemmilta lupaa kihlaukselle tai avioliitolle?

”No korkeintaan jonkinlaisena roolileikkinä. Toisaalta monille maahanmuuttajille vanhemmilta luvan kysyminen on edelleen totista totta”, Osmo Kontula kertoo.

Silti etenkin morsiamen äiti pääsee yhä vaikuttamaan parinvalintaan.

”Etenkin naiset haluavat vielä kuunnella muidenkin mielipiteitä ennen kumppanin lopullista valintaa. Yleensä ensimmäisenä mielipide kysytään parhaalta kaverilta ja toisena äidiltä. Heidän sanansa vaikuttavat siihen, kuka tulee valituksi.”

Kihlausta ja naimisiinmenoa hehkutetaan suomalaisessa yhteiskunnassa antaumuksetta. Tätä yksityiskohtaista aihetta käsittelevien aikakauslehtien lisäksi televisiokanavilla pyörii monia erilaisia hääohjelmia ja romanttisten elokuvien kliimaksina on usein kohtaus, jossa pari menee lopulta naimisiin.

Miksi niin moni sitten eroaa?

Kontulan mukaan avioero on usein muutaman vuoden kestävä prosessi. Yhtä yksittäistä eroon johtavaa syytä koetaan harvemmin.

”Ihminen näkee suhteessaan muutoksia, jotka eivät vastaa odotuksia. Huomataan, että tulevaisuudensuunnitelmat eivät olekaan toisiaan vastaavia. Moni ajautuu riitoihin, joihin ei saada ratkaisua ja sitä kautta kunnollista sovintoa, vaan kiistat jäävät ikään kuin roikkumaan.”

Monesta voi myös tuntua, että kumpaani ei panosta suhteeseen tasavertaisesti.

”Vähitellen kypsyy ajatus siitä, olisiko minun elämäni parempaa ilman tätä suhdetta.”

Hopeinen kuu valaisi kreikkalaista kosintaa

Minkälaisia sitten ovat suomalaisten kosimiskokemukset? Pääkaupunkiseudulla asuva Anna (nimi muutettu) kertoi Seuralle oman kosintatarinansa.

”Olimme lomalla Kreikassa, kun mies seitsemän vuoden seurustelun jälkeen kosi minua. Oikeastaan olin uumoillutkin kosintaa jo usealle lomamatkan illalle, mutta sitä ei vain kuulunut. Lopulta matkan viimeisenä iltana mies pyysi minua saapumaan tiettynä kellonaikana hotellimme viereiselle näköalatasanteelle. Sinne johti kauniit vanhat kiviportaat, joiden varrelle mies oli asetellut kynttilöitä kujaksi, ja myös tasanteella oli runsaasti kynttilöitä.”

Annan mies oli miettinyt kuumeisesti koko viikon sopivaa kosintatapaa, kunnes viimeisenä iltana oli pakko tarttua toimeen.

”Saavuin näköalatasanteelle juuri auringonlaskun aikaan. Siellä odotti mieheni, joka oli asetellut pienelle pöydälle kuohuviinipullon laseineen sekä vaahtokarkkeja. Hän polvistui eteeni ja kosi. Mies oli ostanut jonkin rihkamasormuksen ikään kuin symboliksi. Vastasin myöntävästi hänen kosintaansa, ja samassa tasanteen alapuolella ollut italialainen turistiryhmä alkoi sattumalta laulaa alkuperäisversiota Hopeinen kuu -kappaleesta. Kosinta jäi mieleen kauniina hetkenä ja mukavana muistona.”

Lopulta pari ei päätynyt naimisiin.

Kosinta kaikkien nähtäville

Eräänlainen suomalaisen tv-viihteen merkkipaalu nähtiin vuonna 1993, kun laulaja ja juontaja Kurt ”Kurre” Westrerlund kosi vuoden 1992 Miss Suomea Kirsi Syrjästä suorassa tv-lähetyksessä Miss Suomi -kilpailun finaalissa. Syrjänen vastasi myöntävästi, mutta naimisiin pari pääsi vasta vuonna 2004.

Monelle jäi myös mieleen vuoden 2015 syksyllä esitetyn tosi-tv-ohjelma Temptation Island Suomen viimeinen jakso, jossa Sami Tuomainen polvistui kosimaan tyttöystäväänsä Krista Tampiota. Tunteellinen hetki iltanuotiolla päättyi Tampion kieltävään vastaukseen.

Mutta julkisuuteen haluavat kosintoineen myös aivan tavalliset ihmiset. Sosiaalinen media on tuonut oman lisänsä kosimiskulttuurin muutokseen. Nyt herkkä kahdenkeskinen hetki halutaan jakaa mahdollisimman monen ihmisen kanssa. Moni kosii keskellä suurta ihmisjoukkoa, jonka jälkeen video kosinnasta ladataan kaikkien nähtäville nettiin.

Alla muutamia esimerkkejä suomalaisten kosinnoista.

X