Miten voi lopettaa sängyssä teeskentelyn?

Sari ja Jarkko ovat ajautuneet yhä kauemmaksi toisistaan valehtelukierteen takia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sari ja Jarkko ovat ajautuneet yhä kauemmaksi toisistaan valehtelukierteen takia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Kaikki alkoi vahingossa. Kerran Jarkko tulkitsi väärin Sarin liikkeet vuoteessa. Sarista tuntui houkuttelevalta jatkaa valetta. Kyllä hän oli nauttinut, aivan mahdottomasti tykännyt. Miten tyytyväiseksi tällainen palaute Jarkon tekikään! Miten helppo Jarkkoa oli miellyttää. Hetken aikaa Sari rakasti teeskentelyä, sillä se soi hänelle vallan tunteen.

Oikeasti Jarkon ja Sarin kehot pelaavat yhteen varsin onnettomasti. Sari ei saa heidän rakastelustaan oikein mitään irti. Miten useita vuosia jatkunut teeskentelyn kierre oikein katkaistaan?

Saria asia ahdistaa. Erityisen hankalaa on, että Sari yrittää välillä sanoa Jarkolle, että kaipaisi toisenlaista kosketusta. Mutta Jarkko ei oikein näytä ymmärtävän, miksi hänen pitäisi muuttaa käytöstään, kun kaikki pelaa näköjään näinkin vallan mainiosti. Mikään ei siis muutu.

Välillä Sari uskoo, että olisi helpompi vain lopettaa suhde kuin kertoa totuus. Hän kuitenkin rakastaa miestään. Suhteessa on paljon hyviä puolia. He osaavat jakaa kotityöt tasaisesti ja riitelemättä, viihtyvät molempien kaveripiireissä, matkustelevat sujuvasti yhdessä ympäri maapalloa, ja viettävät mukavia koti-iltoja sohvalla toistensa kainalossa elokuvia katsoen.

Mutta kaikkein intiimein yhteiselämä ei siis suju. Mitä sanoja Sari oikein voi tällaisesta tilanteesta käyttää Jarkolle, ettei Jarkon miehinen itsetunto romahda kokonaan?

Puhukaa seksistä

On ymmärrettävää, että Sari kokee tilanteen ahdistavana. Seksissä ei tule kohdatuksi täysin omana itsenään, jos siinä on vetänyt jonkinlaista roolia. Monille seksistä tekee erityisen merkityksellistä juuri se, että siinä saa olla intiimisti läsnä ja lähekkäin toisen ihmisen kanssa, omana itsenään, paljaana ja ilman suojakuorta.

Toimivan seksin yksi tärkeistä peruspilareista on kommunikaatio. Sarin tapaan, monen muunkin on pitänyt opetella kertomaan kumppanille mistä pitää ja mistä ei, minkälainen kosketus tuntuu hyvältä. Se ei ole meille suomalaisille kovin helppoa.

Elekielestä, ääntelyistä ja ilmeistä voi toki tulkita, tykkääkö kumppani seksistä. Helpommalla kuitenkin pääsee, jos seksistä puhuu ääneen kumppanin kanssa, jolloin ei tarvitse arvailla toisen tuntemuksia. Keskustelussa olisi hyvä olla toista kunnioittava, ystävällinen ja rehellinen.

Kun Sari ottaa seksin puheeksi Jarkon kanssa, olisi hyvä aloittaa keskustelu pehmeästi ja lempeästi. Hän voisi kertoa esimerkiksi, mistä hän pitää Jarkossa ja heidän seksissään. Sen jälkeen hän voi rauhallisesti kertoa, että kaipaa seksiin muutosta. Jotta keskustelun sävystä ei tule syyttävä tai syyllistävä, Sarin on hyvä pitää sävy kevyen positiivisena, tehdä tilaa Jarkon mielipiteiden ja ajatusten kuulemiselle sekä antaa paljon hyvää palautetta Jarkolle. Jokaista kritiikkiä kohden tulisi antaa viisi myönteistä palautetta.

Pitkäkestoisessa parisuhteessa seksistä voi tulla helposti rutiininomaista ja yksipuolista, vaikka siihen ei liittyisikään alun perin teeskentelyä niin kuin Sarin ja Jarkon tilanteessa. Sari voisi ehdottaa Jarkolle, että he kokeilisivat jotakin aivan uutta juttua seksissä. Se voi olla jonkin fantasian jakaminen ja kenties toteuttaminen, uusi asento tai seksilelujen käyttö.

Tietääkö Sari itse minkälaista kosketusta hän kaipaa? Mitkä ovat hänen kehonsa herkkiä kohtia? Voisiko Sari näyttää Jarkolle, miten koskettelee ja hyväilee itseään? Näin Jarkko pääsisi ehkä paremmin kärryille siitä, mitä Sari kaipaa.

Oona Turunen

Seksuaaliterapeutti Sexpo-säätiö

X