Miten auringon haitat voisi ehkäistä ja silti nauttia säteistä?

Kesästä ja auringosta saa nauttia! Iho kannattaa kuitenkin suojata kunnolla UV-säteilyltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesästä ja auringosta saa nauttia! Iho kannattaa kuitenkin suojata kunnolla UV-säteilyltä.
Teksti: Hanna Vilo

Mitä UV-säteily on?

Auringon ultravioletti- eli UV-säteily on maapallolle saapuvaa sähkömagneettista säteilyä. Osan sähkömagneettisesta säteilystä pystymme havaitsemaan esimerkiksi valona tai lämpönä, UV-säteilyä emme taas pysty millään lailla havaitsemaan silmillä tai iholla.

Erityisesti kesäaikaan, keskipäivällä, pilvettömällä säällä ja vesillä liikuttaessa UV-säteilyn voimakkuus on suuri. Sen määrä kasvaa, mitä lähemmäs päiväntasaajaa liikutaan. UV-säteily jaetaan UVA- ja UVB-säteilyksi.

Miksi iho kannattaa suojata UV-säteilyltä?

UV-säteilylle altistuminen vaurioittaa ihoa. Seurauksena saattaa olla ihon ennenaikainen vanheneminen tai pahimmillaan ihosyöpä. Siksi iho kannattaa suojata aina, kun auringossa oleskellaan pitkiä aikoja.

Auringon säteilyn tunkeutuminen ihon eri kerroksiin riippuu säteilyn aallonpituudesta. Mitä pidempi aallonpituus, sitä syvemmälle säteily tunkeutuu. Lyhimmän aallonpituuden UVB-säteet eivät kulkeudu kovin syvälle ihossa, mutta ne voivat aiheuttaa ihon punoittamista ja palamista. Ne aiheuttavat myös DNA-vaurioita jo hyvin pieninä määrinä.

Pidemmän aallonpituuden UVA-säteet toimivat salakavalammin, sillä ne tunkeutuvat ihon syviin kerroksiin. Ne rappeuttavat muun muassa ihon sidekudosta ja johtavat sitä kautta ihon rypistymiseen. Lisäksi ne lisäävät osaltaan ihosyöpäriskiä.

Minkälaisia välittömiä vaikutuksia liiasta auringolle altistumisesta on?

DNA- ja muita molekyylivaurioita syntyy välittömästi jo hyvin pienistä UV-annoksista. Niitä ei kuitenkaan tiedosteta, sillä ne eivät näy tai tunnu mitenkään. Liiallisen auringossa olon jälkeen iho voi alkaa punoittaa, eli osoittaa palamisen merkkejä. Se alkaa kuitenkin näkyä vasta useamman tunnin päästä auringolle altistumisesta ja maksimissaan se on vajaan vuorokauden kuluttua.

Minkälaisia pitkäaikaisia vaikutuksia liiasta auringolle altistumisesta on?

Valo vanhentaa ihoa, mikä näkyy ajan mittaan esimerkiksi ihon ryppyisyytenä, ohenemisena, joustavuuden vähenemisenä ja pigmenttihäiriöinä. Ihon rypistymistä kannattaa ehkäistä suojaamalla etenkin kasvojen ihoa UV-säteilyltä ja syömällä terveellisesti. Pitkällä aikavälillä UV-säteiden aiheuttamat mutaatiot voivat aiheuttaa ihosyöpää. Suurin riski on ihmisillä, joiden iho palaa herkästi ja joiden suvussa esiintyy ihosyöpiä.

Pystyykö ihon aurinkovaurioita korjaamaan?

Normaalisti ihosoluissa on korjausmekanismeja, jotka käynnistyvät lähes välittömästi aurinkovaurion tapahduttua. Kaikilla ihmisillä nämä mekanismit eivät kuitenkaan toimi yhtä hyvin. Korjaamatta jääneet muutokset ovat mutaatioita, jotka ajan myötä voivat johtaa syövän kehittymiseen. UVA-säteilyn haittoja voi ehkäistä myös syömällä terveellistä, antioksidanttipitoista ruokaa, kuten hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia ja pähkinöitä. UVA-säteilyn haitat johtuvat happiradikaalien syntymisestä, ja antioksidantit torjuvat niitä.

Miten suojavoide kannattaa valita?

Aurinkosuojavoide kannattaa valita käyttötarkoituksen, ihotyypin ja omien alttiustekijöiden mukaan. Jos on lähdössä lomalle etelään, on hyvä valita korkeampi suojakerroin kuin kotimaassa. Sen lisäksi kannattaa huomioida yksilölliset tekijät, kuten valoihotyyppi, mahdollinen ihosyöpäalttius suvussa, lääkitykset, valoihottumat ja valosta pahenevat ihottumat, kuten punahukka ja ruusufinni.

Kotimaassa normaali-ihoisen on hyvä valita suojakerroin 30, etelänmatkoilla 50. Valmiiksi ruskean ja hyvin valoa sietävän ihotyypin kanssa voi olla paljon huolettomampi kuin ruskettumattoman ja herkästi palavan ihon kanssa.

Kasvoille kannattaa hankkia eri aurinkosuoja kuin muulle keholle, sillä kosmeettisesti miellyttävää, kevyttä valmistetta on mukavampi käyttää. Uimarannalla taas tarvitaan vedenkestävää tuotetta.

Riittävätkö kosteus- ja meikkivoiteissa olevat suojakertoimet suojaamaan ihoa?

Yleensä kosmetiikkatuotteiden suojakertoimet riittävät pieneen altistukseen, kuten päivittäisten kauppareissujen tekemiseen. Mikäli säteily on voimakasta eli UV-indeksi on korkea ja altistuminen pitkäkestoista, kannattaa valita paremmin suojaava aurinkovoide. Kosmetiikan aurinkosuoja-aineet ovat yleensä laadukkaita. Suojakerroin kuitenkin testataan niin paksulla voidekerroksella, että kukaan tavallinen kuluttaja ei levitä iholleen niin paljon voidetta. Kosmetiikkapurkissa mainitun UVB-suojakertoimen 15 voi yleensä jakaa kolmella tai neljällä, jotta saa selville sen todellisen suojan.

Mitä aurinkoihottuma tarkoittaa?

Auringonvalo voi aiheuttaa erilaisia valoihottumia. Tavallisin tyyppi on monimuotoinen valoihottuma, jota saattaa esiintyä jopa joka viidennellä suomalaisella talven jälkeen.

Oireina voi olla kutinaa, punoitusta, näppylöintiä, turvotusta ja joskus rakkulointia ja verenpurkaumia. Oireet ilmaantuvat useita tunteja tai joskus päiviäkin kesän ensimmäisen reilun valoaltistuksen jälkeen, ja ne voivat kestää monta päivää. Vähitellen kesän aikana iho alkaa kuitenkin karaistua, ja oireet katoavat.

Monimuotoisen valoihottuman ehkäisyksi saattaa riittää pelkästään varovainen totuttelu ihoalueiden paljastamisessa auringolle talven jälkeen. Yleensä suositellaan kuitenkin altistuvan ihon suojaamista aurinkovoiteilla aloittaen ensin korkeilla kertoimilla ja pikkuhiljaa pienentäen kesän edetessä.

Miten auringolta kannattaa suojautua vaatteilla?

Auringolta suojautumisessa täytyy muistaa järjen käyttö: auringossa ei kannata viettää pitkiä aikoja voimakkaimman UV-säteilyn aikaan keskipäivällä. Sen lisäksi iho kannattaa suojata vaatetuksella tai aurinkosuojatuotteilla ja silmät aurinkolaseilla.

Markkinoilla on myös erilaisia aurinkosuojakertoimin varustettuja tekstiilejä, mutta useimmat pärjäävät hyvin ilman niitäkin. Tavallinen T-paita antaa jo kohtalaisen hyvän suojan, riippuen neulostiheydestä ja tekstiilin paksuudesta. Erikoistuotteita voidaan tarvita silloin, jos on vaikea valoihottuma, korkea ihosyöpä- riski tai aurinkoaltistus on hyvin voimakas.

Mitä hyvää kohtuullinen aurinkoaltistus tuo ihmiselle?

Auringon hyödyt liittyvät pitkälti D-vitamiinin tuotantoon. Iho käynnistää D-vitamiinisynteesin hyvin nopeasti auringossa ollessa. Päivän D-vitamiinitarve täyttyy kesäaikaan alle tunnissa silloin, kun kasvot ja kyynärvarret ovat paljaina. Auringon valolla on myös muita myönteisiä terveysvaikutuksia. Auringon valo saa typpioksidin synteesin käynnistymään verisuonten seinämissä, mikä voi auttaa esimerkiksi laskemaan verenpainetta. Lisäksi auringossa oleskelu vapauttaa mielihyvää aiheuttavaa beeta-endorfiinia.

Asiantuntijana Tapio Rantanen, ihotautilääkäri.

X