Kuinka herpestä hoidetaan?

Sama herpesvirus voi aiheuttaa kipeän rakkulataudin huuliin ja haaroihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sama herpesvirus voi aiheuttaa kipeän rakkulataudin huuliin ja haaroihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Herpeksen hoito ensimmäisellä ilmaantumiskerralla on yleensä mahdotonta, sillä hoito ei tehoa, ellei osaa ennakoida oireita. Herpes paranee kuitenkin itsestään parin kolmen viikon jälkeen. Kysyimme herpeksen hoidosta 10 kysymystä iho-ja sukupuolitautien erikoislääkäriltä.

1. Voiko huuliherpes olla vaarallinen?

Yskänrokoksikin kutsuttu huuliherpes on Herpes simplex -viruksen aiheuttama infektio. Se tulee nimensä mukaisesti tavallisesti huuliin tai muualle kasvojen alueelle, ja sen voi hoitaa itse.

Jos herpes tulee laajalle alueelle, tai siihen liittyy kuume tai huonovointisuus, lääkärille lähtöä ei kannata viivytellä. Huuliherpes voi aiheuttaa aivotulehduksen, ja aivotulehdus voi tappaa. Huuliherpeksen kehittyminen aivotulehdukseksi on tosin harvinaista.

Henkilöllä, jolla on atooppista ihottumaa tai puutteita immuunipuolustuksessa, herpes voi laajeta koko kasvoihin ekseema herpeticumiksi.

Herpesvirus voi myös aiheuttaa silmään sarveiskalvon tulehduksen, joka hoitamattomana voi vaikuttaa näköön. Sama virus voi olla syynä aikuisen kasvohalvaukseen, Bellin pareesiin, joka on yleensä ohimenevä.

2. Miten herpes tarttuu?

Herpesvirus tarttuu kosketustartuntana yleensä suoraan huulilta suudellessa. Se voi tulla myös huulia koskettaneen käden välityksellä, kun sairastunut koskettaa omia huuliaan ja kättelee sen jälkeen toista ihmistä, joka puolestaan vie oman kätensä omille huulilleen.

Tartunnan voi saada ainakin teoriassa siten, että käyttää samoja ruokailuvälineitä tai juo samasta lasista sairastuneen kanssa.

Virus on tarttuvaisimmillaan silloin, kun iholla on näkyvä rakkula tai rupi. Tällöin kannattaa huolehtia erityisen hyvin käsihygieniasta.

3. Herpeksen hoito?

Ensimmäisen kerran tullutta huuliherpestä on yleensä mahdoton hoitaa, ja se paranee itsestään yhdessä–kolmessa viikossa. Näin käy siksi, että herpeksen hoito ei tehoa, ellei ole nopea ja aloita hoitoa heti ensi merkkien ilmaantuessa.

Seuraavalla kerralla potilas saattaa jo osata yhdistää esioireet, kuten ihon paikallisen tunnottomuuden, kihelmöinnin ja kutinan tulevaan herpesrakkulaan, ja osaa aloittaa hoidon ajoissa.

Hoitona käytetään viruslääkkeitä eli asikloviiriä, valasikloviiriä tai famsikloviiriä. Niitä on olemassa sekä voiteina ja geeleinä että suun kautta otettavina valmisteina. Lääkkeen käyttö vaatii kärsivällisyyttä, sillä sitä otetaan useita kertoja päivässä.

Lääkkeet eivät häädä virusta elimistöstä, mutta ne vähentävät oireita ja jouduttavat taudin etenemistä. Herpes on monivaiheinen tauti, jossa esioireita seuraavat iholle nousevat, pienet, kipeät nesteen täyttämät rakkulat, jotka saattavat kasvaa toisiinsa kiinni. Vähitellen ne kuivuvat, ja korvaantuvat hitaasti paranevalla ruvella.

4. Saako huuliherpeksen mitenkään piiloon?

Huuliherpeksen hoitoon on olemassa laastari, jonka päälle voi meikata. Ellei rakkulaa ympäröivä iho ärsyynny laastarista, sitä voi käyttää, kunnes rakkula ja rupi ovat kokonaan poissa.

Herpeksen hoitoon käytetyt voiteet ovat yleensä hyvin rasvaisia. Rasvainen hoide huolehtii ihon kimmoisuudesta ja estää rupea repeämästä. Tarvittaessa huulta voi kostuttaa lisää perusvoiteella.

5. Pääseekö huuliherpeksestä koskaan eroon?

Kerran elimistöön tullut herpesvirus ei sieltä poistu, vaan siirtyy rupivaiheen jälkeen lepäämään hermosolmukkeeseen. Se voi levätä siellä kuukausia, vuosiakin, kunnes se aktivoituu, siirtyy hermoa pitkin ihoon tai limakalvolle ja aiheuttaa näkyvän taudin samaan kohtaan kuin ensimmäisellä kerralla.

Fyysinen ja psyykkinen stressi herättävät viruksen lepotilasta. Tällaisia stressitekijöitä ovat esimerkiksi flunssa, ihon palaminen auringossa ja hammashoito. Naisilla se aktivoituu usein tietyssä vaiheessa kuukautiskiertoa.

Ikävimmillään herpes aktivoituu kuukausittain, mutta joillain se kiusaa vain kerran elämässä tai ei ollenkaan.

6. Aiheuttaako sama virus huuli- ja genitaaliherpeksen?

Herpes simplex -virusta on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Yleensä ykkönen aiheuttaa huuliherpeksen ja kakkonen sukuelinherpeksen.

Ehkä kymmenessä prosentissa tapauksista voi käydä toisin päin eli HSV-1 saa aikaan sukuelinherpeksen ja päinvastoin.

Sukuelinherpes tarttuu yhdynnässä ja suuseksissä. Se voi tulla minkä ikäiselle tahansa, mutta suurin osa sairastuneista on nuoria aikuisia.

7. Genitaaliherpeksen oireet?

Ensimmäinen infektio voi olla oireeton, minkä vuoksi ihminen voi tartuttaa herpestä tietämättään. Tavallisemmin tartunnan saanut kuitenkin oireilee, tosin oireet voivat olla lieviä.

Naisilla herpes voi olla emättimessä ja siten piilossa, vaikeasti havaittavissa, ja oireilla vain lievänä kutinana.

Tyypillisemmin herpes aiheuttaa kipeitä rakkuloita ja haavaumia naiselle ulkosynnyttimien alueelle ja miehelle penikseen. Yleensä nivusrauhaset turpoavat. Sairauteen voi liittyä varsinkin ensimmäisellä kertaa virtsaamisvaikeuksia, kuumetta ja pään- ja lihassärkyä.

Useimmiten tauti diagnosoidaan oireiden perusteella. Epäselvissä tapauksissa tauti varmentuu rakkulasta tai haavaumasta otetusta näytteestä.

8. Genitaaliherpeksen hoito?

Genitaaliherpes eli sukuelinherpes hoidetaan tablettina otettavalla viruslääkkeellä, mutta aivan kuten huuliherpeksessä, tässäkään lääke ei poista virusta elimistöstä. Virus siirtyy hermosoluun lepäämään ja saattaa aktivoitua ja aiheuttaa myöhemmin näkyvän taudin. Kaikille se ei kuitenkaan tee näin.

Herpes väsyy ja muuttuu vanhemmiten yleensä lievemmäksi eikä haittaa elämää samalla tavalla kuin nuorempana.

9. Kenelle sukuelinherpes on vaaraksi?

Molempiin herpeksiin liittyvät samat komplikaatiot eli aivo- ja aivokalvontulehdusten vaara. Komplikaatioiden riski on suurempi henkilöillä, joiden puolustusjärjestelmä on sairauden tai jonkin lääkityksen takia heikentynyt.

Raskaana olevan naisen herpes voi siirtyä synnytyksessä lapseen, ja vaatii siksi seurantaa.

10. Kuinka sukuelinherpeksen kanssa eletään?

Vaikka herpes ei aiheuttaisi näkyviä oireita, siihen liittyy pieni tartunnan vaara. Jotta se ei tarttuisi seksikumppaniin, tartunnan saaneen pitäisi ainakin teoriassa käyttää yhdynnässä aina kondomia. Käytännössä se ei onnistu, ei ainakaan, jos haluaa lapsia.

Tartuntariski on suurempi miehestä naiseen kuin toisinpäin.

Oireilevan herpeksen kanssa pitää aina käyttää kondomia. Paras ehkä olisi välttää oireiden aikana kokonaan yhdyntää, sillä kondomi ei estä tartuntaa, jos herpes on esimerkiksi sukuelinten karvoituksessa.

Jos herpes uusiutuu usein,  voidaan harkita estohoitoa viruslääkkeellä.

Asiantuntijana Håkan Granlund, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, Terveystalo.

Artikkelia on muokattu 16.9.2023 klo 17:40

Lue myös Anna.fi: Kutina pikkuhousuissa ei välttämättä viesti sukupuolitaudista – ihotauti voi puhjeta myös alapäähän

X