Miten verenpaineen saa laskemaan?

Liika suola on suurin syy kohonneeseen verenpaineeseen. Sen karsimisessa tarvitaan tarkkoja silmiä ja laskupäätä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yksittäinen mittauskerta ei anna verenpaineesta luotettavaa tietoa.

Liika suola on suurin syy kohonneeseen verenpaineeseen. Sen karsimisessa tarvitaan tarkkoja silmiä ja laskupäätä.
Teksti:
Virve Järvinen

1. Mikä tekee kohonneesta verenpaineesta vaarallisen?

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti suurin terveitä elinvuosia vähentävä tekijä. Se aiheuttaa enemmän sairauksia ja kuolemia kuin tupakka tai ylipaino.

Korkea verenpaine kuormittaa sydäntä, verisuonia ja munuaisia. Se on sydämen vajaatoiminnan, eteisvärinän ja sepelvaltimotaudin merkittävä riskitekijä. Aivoissa se altistaa aivoinfarktille ja -verenvuodolle ja johtaa aivojen verenkierron heikkenemiseen ja siten mahdollisesti muistisairauteen. Se aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, joka pitkälle edetessään johtaa dialyysihoitoon.

2. Milloin verenpaine on kohonnut?

Verenpaine on ihanteellinen silloin, kun yläpaine on alle 120 elohopeamillimetriä ja alapaine alle 80 mmHg. Normaali verenpainelukema on alle 130/85 ja tyydyttävä 130–139/85–89 mmHg. Kohonneen verenpaineen raja on 140/90 mmHg. Noin kaksi miljoonaa suomalaista joko käyttää verenpainelääkkeitä tai ylittää kohonneen verenpaineen rajan.

Lukemat koskevat ammattilaisen tekemiä mittauksia, kotimittausten rajat ovat alhaisemmat. Kotona mitattu 130/85 mmHg vastaa ammattilaismittausten tasoa 140/90.

Korkea verenpaine on pitkään oireeton ja paljastuu usein kohtalokkaalla tavalla. Siksi verenpaine tulisi mitata säännöllisesti. Tosin joillekin ihmisille se aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä.

3. Voiko syy korkeaan verenpaineeseen olla perimässä?

Geenit eivät ole kohtalo, mutta ne lisäävät elämäntapojen haitallisia vaikutuksia. Merkittävin syy korkeaan verenpaineeseen on elintavoissa. Väestöissä, joissa suola ei kuulu ruoanlaittokulttuuriin, ei ole kohonnutta verenpainetta eikä paine nouse ikääntyessä. Sitä vastoin runsaasti suolaa käyttävissä yhteiskunnissa verenpaine nousee iän myötä.

4. Kuinka usein verenpaine tulisi mitata?

Jos verenpaine on ihanteellinen, mittaus pitäisi uusia viiden vuoden välein. Normaalialueella mittausväli lyhenee kahteen vuoteen.

Jos verenpaine on tyydyttävä, paneudutaan elintapoihin ja verenpainetta seurataan säännöllisillä mittauksilla neljän kuukauden ajan. Yksittäinen mittaus ei anna luotettavaa tietoa verenpaineesta.

5. Miksi verenpaine on vastaanotolla korkeampi kuin kotona?

Kun verenpaine on vastaanotolla kotimittausta korkeampi, puhutaan valkotakki-ilmiöstä. Kyse on tahdosta riippumattomasta refleksistä, ja se koskee yhtä ihmistä kolmesta. Jotta näiden ihmisten todellinen verenpaine selviäisi, tarvitaan kotimittauksia tai vuorokausirekisteröintiä automaattilaitteella.

Verenpaine voi olla myös piilevä. Tällöin se on vastaanotolla tyydyttävä, mutta muualla koholla. Siksi vastaanotolla tyydyttävän tuloksen antanutta mittausta tulisi täydentää kotimittauksin tai vuorokausirekisteröinnillä.

6. Kuinka verenpaine mitataan itse oikein?

Tunnettujen valmistajien kotimittarit ovat luotettavia. Mittari kiinnitetään olkavarteen, sillä rannemittauksessa käden asento voi aiheuttaa virheellisiä lukemia.

Mittaus pitää tehdä rauhallisessa tilanteessa ja istua sitä ennen viitisen minuuttia paikallaan verenpainemittari kiinnitettynä. Mittauksia tehdään kaksi sekä aamulla että illalla useana päivänä peräkkäin. Tulokset kirjataan ylös.

Tarkat ohjeet kotimittaukseen löytyvät Sydänliiton sivuilta www.sydanliitto.fi/verenpaineen-mittaaminen.

7. Miten verenpaineen saa laskemaan?

Vähäsuolainen ruokavalio, painonhallinta, liikunta, alkoholin käytön kohtuullistaminen ja tupakoinnin lopettaminen alentavat verenpainetta.

Lakritsi ei sovi korkeasta verenpaineesta kärsiville. Jotkut ovat lakritsille erityisen herkkiä ja heillä sen poisjättäminen voi viedä koko verenpaineongelman. Nuorilla naisilla yhdistelmäehkäisypillerit saattavat olla syypää kohonneeseen verenpaineeseen.

Vaikka verenpaineen hoidossa käytettäisiin lääkkeitä, elintavoista tulee pitää huolta. Esimerkiksi liika suola haittaa verenpainelääkkeiden toimintaa.

8. Pitääkö elämäntaparemontin tuloksia odottaa kauan?

Lähtötilanne ratkaisee. Jos elämäntavat ovat jo ennestään olleet kunnossa, hyvää on hankala parantaa. Useimmiten elämäntavoissa riittää kuitenkin viilattavaa.

Jos verenpaine on lievästi koholla ja elämäntavoissa on petrattavaa, elintaparemontin vaikutuksia odotetaan kolmesta kuuteen kuukautta. Ellei siinä ajassa verenpaine laske, turvaudutaan lääkkeisiin. Lääkehoito aloitetaan varhemmin, jos henkilöllä on muita sydän- ja verisuonitautien riskejä tai kohonnut verenpaine on jo vaurioittanut elimistöä.

Sydämen vasemman kammion lihasseinämän paksuuntuminen on esimerkki tällaisesta muutoksesta, ja se voi johtaa myöhemmin sydämen vajaatoimintaan. Lääkehoitoon turvaudutaan yleensä saman tien, jos verenpaine on useissa ammattilaisen tekemissä mittauksissa vähintään 160/100 mmHg.

9. Mitkä elintarvikkeet ovat suolapommeja?

Suola-alkuiset elintarvikkeet sisältävät runsaasti suolaa ja niiden karsiminen ruokavaliosta sujuu yleensä vaivatta. Ongelmana on piilosuola eli elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävä suola. Eniten suomalaiset saavat suolaa valmisruoista, ravintola-aterioista ja leivästä ja sen kyytipojista: lihavalmisteista, juustoista, kalasäilykkeistä ja leipärasvoista.

Suositusten mukaan aikuinen saisi saada päivittäin ruoastaan enintään viisi grammaa suolaa, ja tämä määrä voi tulla jo yhdestä pitsasta. Todellisuudessa miehet syövät päivittäin keskimäärin yhdeksän ja naiset seitsemän grammaa suolaa.

Kaupassa kannattaa tutustua elintarvikkeiden tuoteselosteisiin ja varautua päässälaskuun. Osassa tuotteista suolan määrä ilmoitetaan natriumina eikä natriumkloridina eli ruokasuolana. Natriumin muuttaminen ruokasuolaksi vaatii laskutoimituksen, jossa ilmoitettu määrä kerrotaan luvulla 2,5. Jos laskutoimitukset ja tuoteselosteiden tutkailu eivät innosta, Sydänmerkki-tuotteet helpottavat valintoja. Niissä suolan määrä on kohdallaan.

10. Voiko stressi nostaa verenpainetta?

Henkinen paine nostaa hetkellisesti verenpainetta erityisesti niillä henkilöillä, joilla on taipumusta kohonneeseen verenpaineeseen esimerkiksi perintötekijöidensä vuoksi. Tämän vuoksi verenpainetta ei saisi mitata kiireessä. Krooninen stressi voi johtaa pysyvään verenpaineen nousuun.

AsiantuntijanMikko Syvänne ylilääkäri, Suomen Sydänliitto

X