Nopeuttavatko lääkkeet flunssasta ja nuhasta paranemista? Asiantuntija vastaa

Suolaliuos, hunaja ja höyry eivät paranna flunssan aiheuttamaa nuhaa ja yskää, mutta ne voivat tehdä potilaan olon huomattavasti mukavammaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkimusten mukaan yskänlääke ei paranna yskää, mutta helpottaa sen oireita.

Suolaliuos, hunaja ja höyry eivät paranna flunssan aiheuttamaa nuhaa ja yskää, mutta ne voivat tehdä potilaan olon huomattavasti mukavammaksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

1. Miten flunssanuhan saa paranemaan?

Flunssa oireineen kestää viikosta kahteen viikkoon, ja sen kestoon ei voi hoidolla vaikuttaa. Nykyään ihmisillä ei ole oikein aikaa ja kärsivällisyyttä sairastaa. Ehkä tämän vuoksi moni erehtyy pitämään pari viikkoa kestävää nuhaa flunssan jälkitautina. Vaikka nuhaa ei voida parantaa, nuhanenän oloa voidaan hoidolla kuitenkin helpottaa.

Flunssanuhan aiheuttajaviruksia on toistasataa, ja siksi ehkäisevän hoidon eli rokotteen kehittäminen on melko mahdotonta. Toistaiseksi tupakoimattomuus, hyvä käsi- ja yskimishygienia ja omien kasvojen koskettelun välttäminen flunssa-aikaan ovat ainoat keinot ehkäistä tartuntaa.

2. Miten tukkoisen nenän saa auki ja rään tulon loppumaan?

Apteekissa myydään ilman reseptiä nenäsuihkeita, jotka joko aukaisevat tukkoista nenää tai hillitsevät sen vuotamista. Lisäksi on olemassa yhdistelmäsuihkeita.

Flunssanuhan hoitoon tarkoitettuja suihkeita ei saa käyttää pitkiä aikoja kerralla, sillä ne supistavat nenän verenkiertoa ja pitkään käytettyinä pahentavat oireita.

Moni on saanut avun tukkoiseen nenään nenähuuhtelusta. Siinä nenään annostellaan yksiprosenttista suolaliuosta nenäkannun avulla. Ohjeita nenäkannun käyttöön saa apteekista.

3. Kuinka nenä niistetään oikein?

Lapsia on turhaan varoiteltu ryystämästä räkää sisäänpäin poskiontelotulehduksen pelossa. Tutkimuksissa on todettu, että ulospäin niistäminen aiheuttaa poskionteloihin ryystämistä kovemman paineen ja on siten suurempi riski. Poskiontelotulehdus on nuhan mahdollinen jälkitauti. Sen tuloon ei vaikuta se, ryystääkö räkää tai niistääkö sieraimet yksitellen tai yhtä aikaa.

Tartuttamisen kannalta on tärkeää pestä kädet nenän niistämisen jälkeen ja heittää niistämiseen käytetty nenäliina roskiin, ei jemmata sitä hihansuuhun.

4. Miten erottaa nuhat toisistaan?

Flunssanuhaan liittyy aina flunssan oireita, kuten yskää, päänsärkyä ja vetämättömyyttä, ja se loppuu parissa viikossa.

Allerginen nuha liittyy yleensä vuodenaikaan tai eläinkontaktiin. Se aiheuttaa monesti nenän kutinaa, aivastelua ja kirkasta nenäeritettä. Yliherkkyysnuha vaivaa vuoden ympäri ja pahenee esimerkiksi pölystä, lämpötilan vaihteluista ja rasituksesta.

5. Milloin pitää mennä lääkäriin?

Flunssan alkuvaiheessa erite on kirkasta ja loppuvaiheessa sameaa. Jos nuha pitkittyy, ja erite muuttuu voimakkaan keltaiseksi tai vihertäväksi, nenässä on bakteeritulehdus, ja se vaatii lääkärin hoitoa.

Paineen tunne ja kipu poskipäissä kuuluvat myös flunssan alkuun. Mikäli sama oire tulee myöhemmin, tai paineen tunne pahenee ja on varsinkin toispuoleista, oireet viittaavat poskiontelotulehdukseen. Lievä poskiontelotulehdus paranee itsestään. Jos oireet ovat voimakkaat, tarvitaan lääkäriä ja joskus antibioottihoitoa.

6. Miten valita oikea yskänlääke?

Tieteellisten tutkimusten mukaan yskänlääkkeistä ei ole hyötyä, mutta kokemus kertoo toista. Lääkkeet eivät paranna yskää, mutta ne helpottavat sitä.

Flunssayskä on kuivaa ja puuskittaista ärsytysyskää. Limainen yskä kuulostaa kumisevan ja kaikuvan syvällä keuhkoissa. Kumpaankin on omat lääkkeensä.

Ärsytysyskään tarkoitettu lääke lamaa keskushermoston yskäkeskusta ja hillitsee siten yskänärsytystä. Limaiseen yskään tarkoitettu lääke ohentaa limaa ja tekee siitä helpommin irtoavan.

Oikea yskänlääke löytyy farmaseutin avulla. Yskänlääkettä otetaan vain tarpeeseen. Yskä on elimistön normaali refleksi, jonka tarkoituksena on poistaa hengitysteistä niitä ärsyttävä tekijä. Siitä syystä yskänrefleksiä ei saa lamata liikaa.

7. Voiko yskänlääkkeestä olla vaaraa?

Yskänlääkkeissä voi olla sellaisia vaikuttavia aineita, joilla on haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän vuoksi niiden käytöstä tulisi aina keskustella farmaseutin kanssa.

Reseptillä myytävät yskänlääkkeet eivät ole itsehoidossa myytäviä tehokkaampia. Niihin liittyy kuitenkin itsehoitovalmisteita enemmän haittoja muiden lääkkeiden kanssa. Lisäksi niiden joukossa on kolmiolääkkeitä. Kolmiolääke voi aiheuttaa voimakasta väsymystä. Kun kolmiolääkettä ottaa ensimmäisen kerran, tulee tarkkailla sen vaikutuksia ja tarvittaessa pitäytyä autoilusta ja tarkkaavaisuutta vaativista tehtävistä.

Reseptilääkettä ei saa koskaan antaa toiselle ilman, että on kysynyt asiaa lääkäriltä.

8. Mitä muita lääkkeitä lääkäri voi määrätä?

Jos limakalvot ja hengitystiet ovat voimakkaasti turvonneet, astman hoitoon käytetyistä lääkkeistä on usein apua. Lääkkeet ovat hengitettäviä eli inhaloitavia lääkkeitä, joiden käyttötekniikka tulee opetella lääkärin ja farmaseutin kanssa.

Pitkittyneen flunssayskän hoidossa astmalääkkeitä käytetään kuurina. Hengitysteitä laajentavaa salbutamolia käytetään erityisesti pikkulapsilla, joille perinteiset yskänlääkkeet eivät sovi. Yskänlääkkeitä ei saa antaa lainkaan alle kaksivuotiaille lapsille.

9. Millaisilla itsehoitokonsteilla yskä helpottaa?

Lämmin juotava irrottaa limaa keuhkoista ja vähentää siten yskimisen tarvetta. Höyryhengitys vaikuttaa samoin, ja sitä voi ottaa saunan jälkilöylyissä. Höyryhengitystä voi ottaa myös tähän tarkoitukseen valmistettujen laitteiden avulla. Kattilaviritykset kannattaa unohtaa: niihin liittyy palovamman vaara, ja niiden höyry on liian kuumaa.

Sängyn pääpuolen kohottaminen lieventää yskää, sillä se estää liman kulkeutumisen keuhkoista nieluun.

Hunaja on hyväksi todettu konsti yskän ärsytykseen. Sitä ei sekoiteta juomaan, vaan se nautitaan sellaisenaan.

10. Voiko yskä olla merkki vakavasta sairaudesta?

Jos yskä kestää yli kuukauden, tarvitaan lääkäriä. Yöyskä ja kylmän ilman ja rasituksen laukaisema yskä voivat kieliä astmasta, yöyskä myös refluksitaudista. Refluksitaudissa ruokatorven alasulkija on löystynyt, jolloin hapan mahaneste pääsee kulkeutumaan väärään suuntaan. Ruokatorveen, nieluun ja kurkkuun noussut mahaneste ärsyttää ja yskittää.

Tupakoitsijalla jatkuva yskä viittaa krooniseen keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkoahtaumatautiin.

Asiantuntijana Pirkko Kiviluoto, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, Mehiläinen.

X