Kuihtuuko seksi iän myötä?

Kalevia huolettaa se, että ikääntymisen myötä seksielämä on hiipunut olemattomiin. Onko edessä seksitön loppuelämä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalevia huolettaa se, että ikääntymisen myötä seksielämä on hiipunut olemattomiin. Onko edessä seksitön loppuelämä?
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Kalevi tuli keittiöön, koppasi Marjattaa vyötäröltä kiinni ja painautui selkää vasten.

”Mitäs se meidän äiti täällä puuhaa”, Kalevi hempeili iloisesti.

Ei tainnut olla hyvä hetki.

Marjatta kivahti kiukkuisesti, ettei saa häiritä ja tuuppasi miehen luotaan. Kalevi vetäytyi apeana pihalle puuhommiin.

”Mitä ihmettä tässä pitäisi tehdä”, hän mietti.

Monenlaisia vaiheita heillä oli ollutkin. Tähän mennessä kaikesta oli lopulta selvitty. Nuorena piti sählätä ehkäisyn kanssa. Oli pitänyt varoa sitäkin, etteivät lapset herää. Niin oli rakasteltu hiljaa ja vain silloin kun lapset nukkuivat. Oli sekin ollut yhtä säätämistä! Nyt se oli vain kaukainen muisto.

Sitten oli se vaihe, kun töissä oli ollut kovat paineet. Siinä menivät yöunet. Ja kun ikää oli jo silloin, tuli ongelmia seksiinkin. Haluja oli, mutta peli ei toiminut. Silloin Marjatta oli soittanut Kaleville lääkäriajan. Auttoivatko ne pienet siniset pillerit, sitä ei lopulta osaa sanoa. Taisi olla isompi asia, että työt loppuivat ja samalla kiireet.

Nyt sitten oltiin tässä.

”Saisi olla naisillekin sellaisia pillereitä”, Kalevi hymähti.

Kalevi oli lehdestä lukenut, että viini paranee vanhetessaan. Se oli jutussa, jossa puhuttiin ikäihmisten seksiasioista. ”Onkohan se totta, vai pelkkää isottelua”, hän mietti.

Omista vanhemmistaan Kalevi muisti, että he olivat nukkuneet lopulta eri sängyissä. Ja Marjatan vanhemmilla ei varmasti ollut mitään seksielämää enää vanhemmiten. Sekö heilläkin oli edessään? n

Seura 13/2014

Miten suhde voi?

Marjatta ja Kalevi ovat uudessa elämänvaiheessa. Silloin on hyvä hetki pohtia yhdessä, miten he näkevät parisuhteensa – ovatko he rakastavaisia vai äiti ja isä? Seksuaalisuus on tärkeää myös ikäihmisille.

Miten Kalevin ja Marjatan suhde muuten voi? Onko heilläpuhumattomia, harmittamaan jääneitä asioita, jotka vaikuttavat nykyhetkeen?

On tavallista, että seksuaalinen halu vaihtelee eri elämänvaiheissa. Esimerkiksi sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat kielteisesti halukkuuteen. Tällöin voi lääkärin kanssa keskustella, mitä asialla on tehtävissä. Vanhemmiten naisilla esimerkiksi kuivat limakalvot voivat saada seksin tuntumaan ikävältä, mikä voi johtaa haluttomuuteen. Liukuvoiteen käyttö onkin suositeltavaa.

Seksi ei ole suoritus. On monia tapoja tuottaa ja kokea nautintoa, yhdyntä on vain yksi niistä. Olisikin tärkeää, että Marjatta ja Kalevi voisivat keskenään puhua seksiin ja läheisyyteen liittyvistä kipupisteistä ja toiveista. Onko arkinen hellyys ja koskettelu heille luontevaa? Miten Marjatta kokee Kalevin lähestymisen? Tuntuuko se vaatimukselta seksiin?

Löysikö heidän parisuhteensa historiasta sellaisia ihania ja eroottisia hetkiä, joita he kaipaavat takaisin? Voisiko seksi olla heille leikkiä, jolla tutustua toiseen uudelleen?

Tiina Vilponen, Seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeutti, Sexpo-säätiö

Seksi ei lopu vanhana

Tänä päivänä ihmiset ovat iäkkäinä paljon parempikuntoisia kuin aiemmin. Se antaa mahdollisuuden sukupuolielämälle eri tavalla kuin koskaan aikaisemmin. Ei tarvitse ajatella, että kun tulee vanhaksi, kaikki seksuaalisuus loppuu.

Toinen asia on se, että seksuaalisuutta ei pidä ajatella pelkästään fyysisenä suorituksena. Voi laajentaa käsitystä sukupuolielämästä; ei tarvitse olla yhdyntäkeskeinen. Iäkkäänäkin voi nauttia hyvästä sukupuolielämästä, vaikka se ei olisi enää samanlaista kuin nuorempana. Ydinasia on läheisyyden kokemus. Se ei synny itsestään.

Kalevin ja Marjatan tarinassa heijastuu puhumattomuus. Jos haluaa saada, mitä toivoo, pitää aloittaa keskustelu.

Valitettavan usein huomaa, että vanhemmilla sukupolvilla on yllättävän puutteellinen tietämys sukupuoliasioista, kuten puolison tai edes oman kehon toiminasta. Tulee mieleen sellainen käsite, kuin peniksen viisaus. Sillä viitataan siihen, että kehomme kertoo tilanteestamme, kuten ihmissuhteiden tilasta ja stressistä. Ihmisen keho ei ole kone vaan herkkä instrumentti, jota kuuntelemalla voi ymmärtää paremmin itseään ja toista. Samalla voi ymmärtää, miksi sukupuolielämä on joskus takkuisempaa tai syitä haluttomuuteensa. Leppoisa ja rauhallinen läheisyys, mielen ja kehon yhteys on mahdollista kaikenikäisille.

Kari Kiianmaa, Psykologi, kouluttaja

X