Apua! Puolisoni flirttailee muille

Jukka tekee työtään asiakaspalvelijana. Vaimo tulkitsee hymyt asiakkaille flirtiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jukka tekee työtään asiakaspalvelijana. Vaimo tulkitsee hymyt asiakkaille flirtiksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Kaijan ja Jukan suhde on kestänyt toistakymmentä vuotta. Muuten parisuhde on kunnossa, mutta Kaijaa häiritsee Jukan jatkuva pikkuflirtti työpaikalla.

Jukka työskentelee asiakaspalvelutehtävissä vastaanottovirkailijana. Kaija on töissä samalla työpaikalla, joten hän näkee Jukan työskentelytavan.

Kaija on huomannut Jukan hymyilevän naisasiakkaille hyvin leveää hymyä. Jukka hymyilee kauniille naisasiakkaille pidempään kuin muille. Jukka myös jää usein juttelemaan kaunottarille.

Kaija on huomauttanut Jukalle tästä, mutta Jukka ei myönnä tilannetta ongelmalliseksi. Ei kai pikkuhymy maailmaa kaada? Ja miten niin hymyily on automaattisesti flirttiä?

Jukka ei tietenkään voi olla epäystävällinen asiakkaille, eikä Kaija sitä vaadikaan. Häntä vain häiritsevät Jukan pitkät katseet, jotka suuntautuvat varsinkin mallinnäköisten naisten perään.

Mutta saako niin pienistä eleistä kuin katseista ja hymyistä todella suuttua? Voiko ihminen edes kokonaan kontrolloida näin hienovireistä käytöstä, Kaija pohtii.

Silti Kaija ei voi tunteelleen mitään. Hän kokee olonsa loukatuksi ja mustasukkaiseksi.

Muutkin työkaverit huomaavat selvästi Jukan katseet ja hymyt, mikä on Kaijan mielestä erityisen ahdistavaa. Pahimmillaan Kaija kokee olevansa julkisesti nöyryytetty.

Miten Kaija ja Jukka voisivat selvittää ongelmansa?

Miksi Kaija on mustasukkainen?

Tunteille ei voi sanoa ei. Vaikka ne kieltäisi, ne ovat olemassa. Kun huomaa suuttuvansa jostain, pitää pysähtyä pohtimaan suuttumuksen viestiä. On kokonaan eri asia, miten alan käyttäytyä sen seurauksena.

Mustasukkaisuus voi kertoa siitä, että kysyn, kelpaanko, riitänkö. Jos vaadin toista muuttamaan käyttäytymistään, että sinun pitää olla jotenkin toisin, että minä en tuntisi näin, mennään metsään. Pitää pysähtyä, jos päästää suustaan ajatuksen: Katso mitä teit, kun teit minut mustasukkaiseksi/vihaiseksi/ surulliseksi. Lause on aina väärin.

Kaija pahastuu tässä Jukan flirttailussa. Mutta eihän flirtti ole pahasta! Neuvon kaikkia flirttailemaan. Siitä saa hyvää energiaa, joka tulee kotiin asti.

Me kaikki haluamme muiden hyväksyntää, myös muiden kuin oman puolison. Se on luonnollista. Me haluamme myös katsoa kauneutta. Kaunista katsotaan. Niin se vain on.

Pieni mustasukaisuus kuuluu ihmisyyteen ja parisuhteeseen. Jos se alkaa haitata elämää, pitää pysähtyä miettimään, mistä se kertoo.

Nyt kuulostaa siltä, että Kaija on epävarma itsestään. Eikö hän hyväksy itseään? Niin voi käydä, jos vaikka paino nousee. Epävarmuus liittyy usein ikäkriiseihin tai terveydessä tapahtuviin tai ulkonäköön liittyviin muutoksiin.

Myös työssä tapahtuneet muutokset aktivoivat epävarmuuden. Jopa läheisen kuolema voi aiheuttaa sen, että monet tunteet nousevat pintaan ja tekevät epävarmaksi.

Jos ei ole kunnolla selvittänyt itselleen, kuka minä olen ja mitä teen, voi mikä tahansa voimakas, tunteita nostattava asia tuoda pintaan tarpeen hakea itseään. Epävarmuus ja turvattomuus ajavat toisinaan myös uskottomuuteen: sekään ei aina johdu parisuhteen tilasta, kuten ei mustasukkaisuuskaan.

Jos Jukka haluaa auttaa Kaijaa, hän voi valita, että välttää flirttailua silloin kun Kaija näkee. On tärkeää, että Jukka tekee valintansa rakkaudesta, ei uhrautuen.

Jukka voi myös rohkaista Kaijaa ja antaa tälle myönteistä palautetta; Kaija varmasti tarvitsee sitä nyt. Muutenkin parisuhteessa kannattaa muistaa, että myönteistä palautetta kannattaa antaa; se ei ole koskaan itseltä pois.

Sari Liljeström, parisuhdekouluttaja, Parisuhdekeskus Kataja ry

X