Miten häätää lörpöttelevä työkaveri häiritsemästä?

Lörpöttelevä työkaveri on aikavaras, mutta voiko hänet häätää pois?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten toimia, kun työkaveri häiritsee koko ajan? © Anssi Keränen

Lörpöttelevä työkaveri on aikavaras, mutta voiko hänet häätää pois?
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Matti viihtyy mainiosti työpaikallaan toimistossa. Työssä jaksamista kuitenkin rasittaa yksi asia. Läheinen työkaveri Pertti tulee usein juttelemaan niitä näitä Matin työhuoneen oviaukolle. Useimmiten se on Matin mielestä mukavaa. Mutta hyvälle ystävälle on vaikea sanoa, milloin hän häiritsee. Varsinkin kun Pertti puhuu usein muustakin kuin työkuulumisistaan. Hänhän voi loukkaantua, jos Matilla ei ole aikaa.

Matti kuunteleekin usein Pertin kuulumisia, vaikka hänellä olisi kova kiire. Tästä seuraa, että Matti joutuu toisinaan tekemään töitään ylityöaikaan, mitä vaimo ihmettelee kotona. Matti stressaantuu helposti kiireessä, joten hän tarvitsisi ainakin kiirehuippujen aikaan työskentelyrauhaa.

Matilla ei ole juurikaan työn ulkopuolisia kavereita, joten työkaverit ovat hänelle todella tärkeitä. Senkään takia Matti ei halua heittäytyä hankalaksi ja vaatia omaa aikaa. Monilla työkavereilla on tapana kulkea työpaikan käytävillä kahvikuppi kädessä ja pysähtyä juttelemaan kollegoiden oville.

Matti on kertonut ongelmastaan vaimolleen, koska tämä epäili jopa Mattia pettämisestä. Liisa-vaimo ei olleenkaan ymmärrä Matin liiallista joustavuutta työkaverinsa suhteen. Liisa on ilmoittanut, että voi vaikka itse tulla häätämään Pertin Matin ovelta, jos mies ei siihen itse pysty. Matti ahdistuu tällaisista puheistakin.

Miten Matti oppisi tasapainottelemaan oman tilan vaatimisen ja sosiaalisuuden välillä?

Lue myös: Työkaveri nauttii toisten virheistä – mitä teen? Psykologi neuvoo

Asiantuntija vastaa: Mihin käytämme aikamme?

Miten toimia, kun työkaveri häiritsee koko ajan? © Anssi Keränen

Kuulostaa siltä, että Matti ei valitse ensimmäiseksi omaa puolisoaan Liisaa, vaan työkaverinsa Pertin. Mattihan viipyy töissä myöhään usein Pertin takia. Miksi vaimon mielen pahoittaminen ei haittaa Mattia niin paljon kuin Pertin? Aivan kuin Matti ei näkisi tässä mitään ongelmaa?

Monille rakkauden kieli on aika: se, että on aikaa olla kumppanin kanssa. On paljastavaa, mihin me käytämme aikamme.

Kun ihmisiltä kysytään arvoista, moni vastaa ensimmäisenä perheen. Kuitenkin työ ohittaa sen usein ajankäytössä. Työelämä on haastavaa, välillä on pakko valita työ, mutta jos niin käy usein, paljastaa se todellisen arvojärjestyksen.

Nyt Matin pitää pohtia omaa arvojärjestystään.

Herää myös kysymys, mitä Matissa tapahtuu, kun hän ei uskalla pitää rajoistaan kiinni? Jos Pertti kerran on hänen hyvä ystävänsä, pitäähän Matin kyetä sanomaan, että nyt hänellä on niin kiire ettei ehdi jutella. Tätähän me joudumme jatkuvasti tekemään ihmissuhteissa. Se on normaalia käytöstä.

Miten Matti sitten oppisi tasapainottelemaan sosiaalisuuden ja työtaakkansa kanssa? Kaikissa vaikeissakin asioissa on otettava se ensimmäinen askel, että saa tilanteen muuttumaan. Asiat kun eivät vain ala itsestään kääntyä parempaan: niiden eteen on tehtävä työtä. Matin on siis aukaistava suunsa, vedettävä rajansa ja luotettava siihen, että ystävyys säilyy. Jos Pertti on niin herkkänahkainen, että suuttuu tästä, voi kysyä, tarvitseeko Matti sellaista ystävyyttä.

Matti voisi miettiä, miltä hänestä tuntuisi olla Pertin asemassa. Mitä Pertti toivoisi, että Matti tekisi? Eihän kukaan halua olla ystävälleen taakka. Toki me aistimme, jos toinen on vaivautunut ja kiireinen.

Matti voisi kertoa Pertille, miten paljon hän arvostaa Pertin ystävyyttä. Että hän haluaisi olla enemmän läsnä, mutta ei ehdi.

Sari Liljeström, parisuhdekouluttaja, Perhekeskus Kataja

Lue myös: Näin pidät puolesi, kun työkaveri vie kunnian tekemästäsi työstä

X