Onko vaimoni narsisti vai ainoastaan ilkeä?

Vaimon narsismi on saanut Antin päätymään avioeroon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antin mielestä Pirjo ei osoita kiintymystä tyttäreensä, vaan keskittyy vain itseensä.

Vaimon narsismi on saanut Antin päätymään avioeroon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Onko vaimo narsisti vai jotain muuta? Antti ei enää siedä Pirjon huonoa käytöstä. Mutta onko vaimo psyykkisesti sairas vai vain ilkeä?

Antti huomasi pian häiden jälkeen, että kaikki ei ole kunnossa. Tuore vaimo nimitteli Anttia jopa julkisilla paikoilla. Antti ei kuitenkaan jättänyt Pirjoa loukkaavan käytöksen takia heti, sillä he odottivat lasta. Nyt pariskunta on ollut naimisissa viisi vuotta.

Antti on huolissaan tyttärestään Liinasta, sillä Pirjo tuli vahingossa raskaaksi eikä osoita kiintymystä lapseen.

Silti Pirjo on uhannut hakea yksinhuoltajuutta, jos Antti ottaa eron. Antin mielestä Pirjo haluaa huoltajuuden voittakseen itselleen kaiken – tavaroiden lisäksi myös ihmiset.

Pirjo on hyvin lahjakas manipuloimaan ihmisiä omalle puolelleen, sillä hän osaa käyttäytyä tarvittaessa hyvin miellyttävästi.

”Voiko äiti saada yksinhuoltajuuden, vaikkei ole huolehtinut lapsestaan tähänkään asti?” Antti tuskailee.

Pirjon pitää saada päättää kaikesta. Jos muu ei auta, hän huutaa tai tuhoaa tavaroita.

Antti haluaa taata Liinalle mahdollisimman turvallisen lapsuuden, joten hän myötäilee vaimoaan. Näin pikku-Liinan ei tarvitse kuunnella huutamista eikä tavaroiden pauketta.

Yhdessä asiassa Antti ei silti voi antaa Pirjolle periksi: huoltajuudessa.

Pirjon ja Antin välit ovat niin tulehtuneet, että ero tuntuu ainoalta vaihtoehdolta.

Huoltajuusriita menee todennäköisesti oikeuteen.

Anttia tuleva oikeustaistelu hirvittää, sillä hänen mielestään Pirjo on narsisti. Jos Antti on oikeassa siinä, että Pirjo sairastaa narsistista persoonallisuushäiriötä, onko persoonallisuushäiriö peruste menettää lapsen huoltajuus?

Mitä Antti ja Pirjo voisivat tehdä parantaakseen välejään, jotta oikeustaistelu ei olisi niin raskas?

Asiantuntija vastaa: Kaikkeen ei tarvitse suostua

Onko vaimo narsisti vai vain ilkeä? Antin mielestä Pirjo ei osoita kiintymystä tyttäreensä, vaan keskittyy vain itseensä. © anssi keränen

Jos jäämme lapsena vaille rakastavaa kohtaamista, meillä on kaksi vastakkaista tapaa reagoida. Me koemme itsemme hävettävinä ja arvottomina, ja pyrimme olemaan näkymättömiä ja elämään varjossa. Toinen tapa reagoida on pyrkiä koko ajan korostamaan omaa arvoaan. Tällaista ihmistä kutsutaan narsistiksi.

Suhteen alkuvaiheessa narsistin kumppani kokee olevansa toisen rakkauden kohde. Kumppani luulee rakkaudeksi sitä, kun narsistinen henkilö katsoo itseään ihaillen toisen ihailevassa katseessa.

Narsistin kumppani on kuin lähde, jonka pinnasta narsisti ihailee itseään. Jossain vaiheessa narsisti ei koekaan enää saavansa toiselta riittävää ihailua. Seurauksena on pettymys ja suuttumus. Kumppani alkaa saada osakseen mitätöintiä, vihaa ja hyökkäyksiä.

Pirjo ja Antti edustavat narsismin ääripäitä. Suhteen ”lumovaiheen” aikana he ovat tunteneet olevansa sopivia toisilleen. Nyt Antti ei onnistu ylläpitämään Pirjon tarvetta kokea olevansa ainutlaatuinen, ja Antti joutuu ottamaan vastaan Pirjon vihan ja suuttumuksen.

Nykytilanteessa Antin omalle tarvitsevuudelle ei ole tilaa. Terapian kautta Antilla olisi mahdollisuus saada uudenlainen kuva omasta arvostaan ja rakastettavuudestaan, ja siten mahdollisuus uudenlaisiin ihmissuhteisiin.

Pirjo ei tunnistaa omaa avuttomuuttaan ja tarvitsevuuttaan. Narsisti ei voi myöskään hakea apua, sillä hänen pitää pärjätä omillaan.

Sekä Pirjon että Antin pitäisi pystyä päivittämään oma käsityksensä itsestään. Samalla heidän pitäisi pystyä asettamaan rajat sille, millaista kohtelua sietävät. Antin osalta tämä merkitsee sitä, että hän voisi sanoa Pirjolle: ”Sinä olet minulle merkittävä ja rakas, siksi en voi olla sinun mitätöintisi kohde.”

Antti todennäköisesti tarvitsee ammattilaisen tukea, jotta voisi löytää turvallisen olon itsensä kanssa ja kohdata nykytilanteen haasteet sekä etsiä niihin uusia toimintamalleja.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliiton Familia

Lue myös: Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Lue myös: Oletko narsistin raivon kohde? Näin neuvoo psykoterapeutti: ”Joskus narsistikin kuuntelee järkipuhetta, mutta usein paras ratkaisu on poistua konfliktitilanteesta”

X