Vaimo on niskassa tekemättömien töiden takia

Liisa ja Petteri suhtautuvat tekemiseen eri tavalla. He ovatkin ajautuneet vaikeuksiin erirytmisten persooniensa takia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liisa ja Petteri suhtautuvat tekemiseen eri tavalla. He ovatkin ajautuneet vaikeuksiin erirytmisten persooniensa takia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Petterin ja Liisan yhteiselo olisi muuten ihan mukavalla tolalla, mutta Liisa on huomattavasti Petteriä nopeampi tarttumaan toimeen. Näin ollen Liisan on vaikea ymmärtää Petteriä, joka viivyttelee pikkuaskareidenkin tekemistä.

Kun Liisa huomaa napin irronneen takista, hän ompelee sen paikalleen saman tien. Muuten tekemätön askare häiritsisi häntä koko ajan. Hän hoitaa myös kotityönsä saman tien, jotta voi sen jälkeen rentoutua rauhassa televisiota katsellen.

Petteriä tekemättömät asiat eivät paina. Hänen vastuulla olevat remonttityöt, auton korjaukset ja imuroinnit jäävät usein roikkumaan pitkäksikin aikaa. Pariskunta on asunut kolme vuotta nykyisessä talossaan, mutta lattialistat ovat edelleen kiinnittämättä.

Petteriä jatkuva hoputtaminen ärsyttää, sillä hän hoitaa kyllä hommansa. Miksei Liisa voi luottaa monen kymmenen vuoden jälkeenkään hänen sanaansa?

Liisa saattaa nalkuttaa samasta asiasta useita kertoja viikossa. Se ei ainakaan nopeuta Petterin työn edistymistä. Varsinkin kun Liisan nalkutus alkaa saman tien, kun uusi tehtävä ilmestyy tehtävälistalle.

Ihan kuin Petterin pitäisi olla koko ajan tekemässä jotain. Eikö hän saa edes töitten jälkeen hieman levähtää ja juoda yhtä olutta kotisohvalla?

Kaljapullon sihahdus on Liisalle kuin punainen vaate härälle. Liisa tietää, että siitä seuraa usean tunnin laiskottelu, eikä Petteri tee tänäänkään mitään yhteisen kodin eteen. Liisa rientää heti huomauttamaan Petterille, että tällä olisi parempaakin tekemistä. Riita on taas alkamassa.

Miten erirytminen pariskunta kestäisi toistensa erilaisuutta paremmin?

Toisen kuuleminen lisää luottamusta

Liisan ja Petterin erilaisuus ei ole pelkästään huono asia, sitä pitää vain oppia ymmärtämään ja hyödyntämään. Jos suhde on liiaksi vaatimusten asettamista toiselle, vuorovaikutus vähitellen näivettyy. Vaikka Petteri toteuttaisi Liisan esittämät toiveet pitkin hampain, niiden valmiiksi saattaminen myrskyisässä ilmapiirissä ei lisäisi Liisan toivomaa puuhastelua yhteisen pesän eteen ja siihen liittyvää läheisyyttä.

Erirytmisyys ärsyttää Liisaa. Hän tahtoisi tehdä asiat saman tien ja levätä sitten. Petteri puolestaan pitäisi lepotauon ennen työhön ryhtymistä.

Liisalla saattaa olla päässään tehtävälista, mikä hänen mielestään pitäisi suorittaa tietyssä järjestyksessä. Hän jakaa mielessään osan tehtävistä Petterille. Liisan kannattaisi pysähtyä pohtimaan, miksi hänelle on niin tärkeää, että Petteri tekee asiat valmiiksi silloin kun hän haluaa. Ja ehkä testata, mitä tapahtuu, jos hän jättäisikin napin ompelematta ja menisi Petterin seuraksi sohvalle.

Kotitöiden jakaminen kannattaa ottaa puheeksi silloin, kun molemmilla on hyvä mieli ja aikaa toisen kohtaamiseen.

Molemmat voisivat kertoa oman näkemyksensä minä-viestein. Syyttelyä kannattaa välttää. Omasta puolesta puhumalla viesti menee varmemmin perille. Tavoitteena olisi päästä yhteiseen päätökseen, joka on enemmän kuin laiha kompromissi ja johon molempien on helppo sitoutua. Kiireetön aika avioliittoleirillä tai parisuhdekurssilla, missä edellä mainittuja taitoja harjoitellaan, saattaisi tehdä hyvää.

Petteri voisi kertoa Liisalle, miksi hänelle on tärkeää levähtää ennen töihin tarttumista. Liisa puolestaan voisi kertoa, miksi hänelle on tärkeää tehdä asiat heti. Molemmat voisivat kertoa, mitä tunteita toisen toiminta herättää. Toisen kuuleminen ja kohtaaminen lisäävät luottamusta ja rakkautta puolisoiden välillä, toisinaan myös yhteistä tekemistä.

Tieto siitä, että kaikki hyvä tai paha mitä toiselle sanoo tai tekee, tulee bumerangina takaisin, alleviivaa samalla puolella olemisen tärkeyttä erilaisuudesta huolimatta.

Elina Holappa, hankekoordinaattori, Parempi avioliitto ry.

X