Mistä yksinäinen saa tukea?

Mikäli sukulaiset ja ystävät eivät tue ihmistä elämässä, tarvitaan vapaaehtoisia auttajia ja viranomaisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Mikäli sukulaiset ja ystävät eivät tue ihmistä elämässä, tarvitaan vapaaehtoisia auttajia ja viranomaisia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Olen ikääntynyt leskirouva, koko ikäni kaltoin kohdeltu, ensin anoppi ja aviomies, nyt kolme lastani. Väittävät, että olen hullu. Kenen puoleen käännyn saadakseni neuvoja? Olen yksinäinen eikä ole ketään, kelle voisin puhua.

Vastaus

On todella loukkaavaa kuulla itsestään nimittelyä ja erityisen loukkaavaa, kun niin tekevät omat läheiset ihmiset. Nimittely ei ratkaise mitään, mutta tuo tullessaan lisää ongelmia. Ihminen tarvitsee elämässään tukiverkostoja, jotka auttavat häntä hankalissa elämäntilanteissa ja vaikeuksissa eteenpäin. Sukulaisverkostot ovat tässä suhteessa ensisijaisia. Sinulle näyttää nyt käyneen päinvastoin. Ehkä olet ollut liian kiltti ja joustava. Muut ovat oppineet käyttämään joustavuuttasi hyväkseen.

Koet nyt henkistä väkivaltaa, jota ei pidä hyväksyä. Mikäli sukulaiset ja ystävät eivät tue ihmistä elämässä, tarvitaan vapaaehtoisia auttajia ja viranomaisia. On hyvä, jos löydät puolueettoman ihmisen kuuntelemaan ja hakemaan ratkaisua ongelmiisi. Tällaisia ihmisiä on jokaisen kunnan terveyskeskuksessa. Terveyskeskuksen psykologi tai terveydenhoitaja tekevät työtään luottamuksellisesti ja voivat auttaa eteenpäin. Myös monissa seurakunnissa on tarjolla tukea hädässä oleville.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 36/2012

X