Pitääkö etävanhempaa kuulla huoltajuuskiistassa?

Parisuhteen päättyminen voi joskus johtaa tilanteeseen, jossa lapset joutuvat kiistan kohteiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Parisuhteen päättyminen voi joskus johtaa tilanteeseen, jossa lapset joutuvat kiistan kohteiksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Onko oikein, että terveyskeskuspsykologi kirjoittaa lähivanhemman pyynnöstä lausunnon lapsesta käräjäoikeutta varten lapsen huoltajuus- ja asumiskiistassa? Etävanhempaa ei ole huomioitu tai kysytty hänen mielipidettään.

Vastaus

Parisuhteen päättyminen voi joskus johtaa tilanteeseen, jossa lapset joutuvat kiistan kohteiksi. Mikäli vanhemmat eivät pääse sopimukseen lasten huoltajuudesta, tapaamisesta ja asumisesta, voidaan asia riitauttaa oikeudessa. Tällöin oikeus pyytää yleensä lausunnon lasten kotikunnan sosiaali- ja terveysviranomaisilta löytääkseen lasten edun mukaisen ratkaisun. Tällöin viranomaiset tekevät asiasta tutkimuksen, johon kuuluu kaikkien osapuolten tapaaminen. Lausuntoa toisen vanhemman asioista ei voi tehdä tapaamatta häntä itseään. Lasten asioista lausuminen vaatii myös molempien vanhempien kuulemista. Kysymyksesi koskee lausuntoa, jonka riidan toinen osapuoli on pyytänyt psykologiltaan tai lapsen psykologilta. Kyseinen lausunto ei ole kattava selvitys lapsen tilanteesta eikä sillä pitäisi olla suurta painoarvoa oikeudessa ellei lausunto perustu kiistattomiin tosiasioihin.

Valvottujen tapaamisten tarkoitus on taata lapsen turvallisuus tapaamisten aikana. Mikäli tapaajavanhempi on eri mieltä oikeuden ratkaisusta on hänellä oikeus tehdä valitus ylempään oikeusasteeseen. Kertomassasi tilanteessa etävanhemmalla tulee olla asianajaja, joka hoitaa asiaa oikeudessa.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 2/2012

X