Munuaisensiirto toi uuden elämän

Maija Piitulainen oli onnekas, kun hän sai uuden munuaisen ja pääsi dialyysistä pois. Sen jälkeen elämä on ollut taas vauhdikasta ja lähes tervettä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maija Piitulainen on pärjännyt uuden munuaisensa kanssa jo 21 vuotta.

Maija Piitulainen oli onnekas, kun hän sai uuden munuaisen ja pääsi dialyysistä pois. Sen jälkeen elämä on ollut taas vauhdikasta ja lähes tervettä.
Teksti:
Tuija Tiitinen

Maija Piitulaisen, 73, munuaisten vajaatoiminta huomattiin vasta, kun sairaus oli kehittynyt jo pitkälle. Hän sinnitteli yhdeksän vuotta ennen kuin sai uuden munuaisen. Sen jälkeen elämänlaatu parantui merkittävästi. Maija on elänyt siirron jälkeistä elämää pian 21 vuotta.

Tähän havahduin

Sairastelin paljon 1980-luvulla. Sain rajun myyräkuumeen ja jouduin sairaalaan. Olin ajoittain erittäin väsynyt, kuume nousi usein ja verenpaineet heittelivät. Lääkärikäyntejä kertyi paljon, mutta mitään erityistä syytä ei löytynyt. Minua alettiin kuitenkin seurata tarkemmin.

Lopulta hermostuin, kun aina väsytti, joten pyysin lääkäriltä, että hän lähettäisi minut sairaalaan tutkimuksiin. En jaksanut enää arkea kipujen ja vaivojen kanssa. Koska munuaisarvoissa oli häikkää, sain lähetteen Keski-Suomen keskussairaalaan.

Näin tutkittiin

Sairaus selvisi heti verikokeissa ja tutkimuksissa. Munuaisistani ei saatu yrityksistä huolimatta näytepalaa, koska ne olivat muuttuneet kovakuorisiksi rusinoiksi. Se jo osoitti, miten pitkälle sairaus oli edennyt. Minulla oli munuaisen välikudoksen krooninen tulehdustauti, jonka synnyn lääkäri paikallisti lapsuuteeni. Sairastin silloin jatkuvasti virtsatietulehduksia, joita ei hoidettu lääkkeillä. Lääkäriin ei viety, vaan istutettiin kuuman vesiastian päällä, mikä siihen aikaan oli tapana.

Lääkärini kertoi, että pärjään seitsemän vuotta ja sitten joudun dialyysikoneeseen. Se oli raju ilmoitus.

Näin hoidettiin

Oli tärkeää, että pääsin erikoissairaanhoidon piiriin. Lääkitys aloitettiin heti. Ruokavalio tiukkeni, mikä oli hankalaa, kun ei oikein tiennyt, mitä sai suuhunsa laittaa.

Vertaistuesta olen saanut alusta asti valtavasti voimaa. Aloin itsekin toimia vertaisena ja toimin edelleen. Olin pitkään Suomen munuais- ja maksaliiton puheenjohtajana ja olen edelleen alueeni yhdistyksen puheenjohtaja.

Jaksoin näillä keinoilla seitsemän ja puoli vuotta. Vuonna 1993 aloitin dialyysihoidon. Olin onnekas, koska minulle sopi kotona tehtävä PD-hoito. Sain elää vapaasti, kunhan tein hoidon neljä kertaa päivässä. Elämänlaatu muuttui nopeasti parempaan suuntaan. Pääsin myös siirtolistalle odottamaan uutta munuaista.

Uusi munuainen

Olin onnekas, että jouduin olemaan dialyysissa vain vuoden ennen kuin minulle löytyi munuainen. Kesäkuussa 1994 sain puhelinsoiton, että nyt minulle olisi sopiva munuainen. Lähdin siltä istumalta taksilla Helsinkiin.

Munuaisensiirto onnistui hyvin ja toivuin nopeasti. Olin jo kolmen kuukauden kuluttua Turussa esittämässä monologia, jonka olin luvannut ennen leikkausta.

Vuoden kuluttua tuli ongelmia, kun vatsaan tuli raju tulehdus. Sinne oli unohtunut katedrin poistossa suojana ollut toinen huopakaulus. Silloin pelkäsin, että menetän munuaisen, koska tulehduksia ei olisi saanut tulla. Onneksi tulehdus saatiin kuriin monen leikkauksen jälkeen, ja munuainen säilyi toimintakuntoisena. Se oli pelottava ja tuskainen prosessi.

Paranemisen ehdoton kohokohta oli, kun pystyin nostamaan lastenlapsia syliini. Minulla on kolme lasta, kahdeksan lastenlasta ja pieni lapsenlapsenlapsi. He ovat minulle hyvin rakkaita.

Tässä ja nyt

Olen kaikki vuodet puhunut vertaistuen puolesta. Se on jaksamisen ja parantumisen kannalta äärettömän tärkeää. Lisäksi olen ollut mukana tekemässä työtä sen eteen, että luovuttajia löytyisi lisää, sillä tarvetta on enemmän kuin luovutettuja elimiä.

Nykyään voin hyvin. Iloitsen perheestäni, ystävistäni ja naapureistani. On ihanaa, kun tärkeät ihmiset ovat lähellä ja voin tavata heitä usein. Saan voimia ajatuksesta, että meillä jokaisella on täällä oma aikamme ja tehtävämme. Haluan puhua oikeudenmukaisuuden, rakkauden, toveruuden ja ystävyyden tärkeydestä. Lukea runon, laulaa, nauraa, itkeä ja istuttaa kukkasen ja muistaa kiittää auttajiani ja Luojaani.

A. Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa kuona- ja muiden aineiden poistuminen elimistössä hidastuu. Ilman hoitoa munuaiset lakkaavat lopulta toimimasta ja potilas menehtyy.

B. Vajaatoimintaa aiheuttavat muun muassa diabetes, verenpainetauti, perinnöllinen munuaissai- raus ja ylipaino.

C. Suomessa tehdään vuosittain noin 200 munuaistensiirtoa. Noin 1 500 ihmistä saa dialyysi- eli keinomunuaishoitoa.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto.

X