”Luulin infarktiksi - olikin eturauhassyöpä”

Eturauhassyöpää sairastava Osmo Palonen kannustaa avoimuuteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joroisilla asuva Osmo Palonen kokee olevansa myös onnekas: ”Syöpä on aiheuttanut elämään rajoituksia, mutta kipuja on ollut suhteellisen vähän.”

Eturauhassyöpää sairastava Osmo Palonen kannustaa avoimuuteen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Osmo Palonen, 65, uskoi jäävänsä terveenä eläkkeelle, mutta toisin kävi. Käden oireilun syyksi paljastui eturauhassyöpä. Sairautta ei pystytä nykyisellä tiedolla parantamaan, mutta sitä Osmo ei suostu surkuttelemaan.

Tähän havahduin

Kolesteroli- ja muut veriarvot olivat kunnossa. Sydämessäkään ei ollut mitään vikaa. Sen sijaan vasen käteni alkoi vihoitella huhtikuun lopussa 2013. Pidin oireita mahdollisena merkkinä infarktista ja hakeuduin tutkimuksiin. Laskimoiden varjoainekuvauksessa näkyi tukos. Sen syyksi paljastui syöpä, joka muutti veren koostumusta. Sitä en kuitenkaan silloin vielä tiennyt.

Tutkimusten yhteydessä otetun PSA-näytteen arvo oli 114. Sen merkitystä ei siinä yhteydessä kerrottu. Sain lähetteen urologille.

Vastaanotolla

Juhannuksen jälkeisenä maanantaina urologi tutki eturauhasen ja otti siitä koepalat. Hän sanoi jo silloin, että kyseessä on todennäköisesti rauhasen ulkopuolelle levinnyt syöpä. Sitä ei voisi leikata eikä ehkä poistaa kokonaan.

Kävelin autolleni. Soitin avopuolisolle ja lapsille tuomiostani. Kyllähän se vähän itkuiseksi veti.

Patologin lausunto koepaloista valmistui parin viikon kuluttua. Sen mukaan syöpäni oli kohtuullisen äkäinen eli pahanlaatuisuutta määrittelevän kansainvälisen Gleason-asteikon yläpäässä, 4/4. Itse arvioin läheisilleni, että eläisin vielä viisi vuotta, ehkä kymmenenkin. Sitä toki kukaan ei ole vahvistanut.

Näin hoidettiin

Sain ensimmäiset kaksi vuotta hormonihoitoa puolen vuoden välein annettuina pistoksina. Hoito aiheutti voimakkaita kuumia aaltoja. Niitä saatoin vertailla vaihdevuosiin ehtineiden naistuttavieni kanssa.

Sädehoidoissa kävin yhteensä 29 kertaa. Niistä 25 oli perinteisiä hoitoja. Neljä hoidoista annettiin robottitekniikkaan perustuvalla CyberKnife-tarkkuussädehoitolaitteella.

Kuluvan vuoden keväällä todettiin, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa sytostaattihoidot. Sen rinnalla jatkuu pistoksina annettava hormonihoito testosteronin alentamiseksi.

Sytostaattihoidot alkoivat heinäkuussa. Ennakoin ne parturoimalla hiukseni lyhyeksi. Pian hiukseni tippuivatkin ympäri taloa, ja näytti siltä kuin olisin asunut berninpaimenkoiran kanssa.

Aluksi valkosoluarvoni laskivat hoidon seurauksena. Siksi jokaisen kuurin jälkeen pistetään valkosolutuotantoa nopeuttava piikki.

Käyn hoidoissa edelleen kahden viikon välein.

PSA-arvo oli viimeksi 60, kun se alimmillaan on ollut alle yksi.

Tässä ja nyt

Elämän lotossa sattui tällainen voitto kohdalle. Maailmassa on asioita, joille voi tehdä jotakin, mutta aika paljon on niitä, joissa omat vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset. Niitä on turha ruveta itkemään.

Elän niin normaalia elämää kuin pystyn enkä murehdi sitä, milloin se loppuu. Tällä hetkellä sairauttani ei pystytä parantamaan, mutta voihan olla, että sekin keino vielä löytyy.

Diagnoosin jälkeen olin töissä Mikkelin Ammattikorkeakoulun projektipäällikkönä, mutta jäin eläkkeelle täytettyäni 63 vuotta.

Pyrin ulkoilemaan tunnin joka päivä, vaikka se ei aina tunnu hyvältä.

Sytostaattihoidon jälkeen ensimmäisinä öinä en saa oikein nukuttua, mutta se ei varsinaisesti haittaa. Sellaista oli usein kiireisimpinä aikoina työssäkin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että sytostaattihoidot päättyvät vuoden vaihteeseen mennessä. Lääkäri arveli, että voisin lähteä tammikuun puolivälissä kolmeksikin kuukaudeksi Madeiralle talvea pakoon.

Olen kertonut kaikille sairaudestani ja kannustan muitakin avoimuuteen. Se on auttanut ainakin minua ja läheisiäni käsittelemään tilannetta. Olen tehnyt hoitotahdon ja valmistautunut elämän loppumiseen sekä valmistanut läheisiäni siihen. Tärkeintä on muistaa, ettei elämä lopu tietoon syövästä, vaan vasta kun se aika on tullut.

 

Marraskuu on Movember-kuukausi. Se on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, jonka ideana on viiksiä kasvattamalla kerätä varoja eturauhas- ja kivessyöpätutkimukseen. Lue lisää movember.com

X