Valoyliherkkä viihtyy varjossa

Valoyliherkkä Antti Salin ei vaihda T-paitaan ja shortseihin, vaikka ulkona olisi 25 astetta lämmintä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antti Salinilla on Suomen ainut valolta suojattu taksi.

Valoyliherkkä Antti Salin ei vaihda T-paitaan ja shortseihin, vaikka ulkona olisi 25 astetta lämmintä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Kun hehkulampuista päätettiin taannoin luopua, Antti Salin, 53, hamstrasi niitä kaupoista. Valoyliherkälle moni muille itsestään selvältä tuntuva asia voi aiheuttaa ongelmia.

Tähän havahduin

Sairasteluni alkoi sormien välistä viitisentoista vuotta sitten. Niihin tuli pieniä rakkuloita, jotka puhkesivat ja erittivät kirkasta nestettä. Pesin käsiäni vimmatusti, mutta rakkulat jatkoivat leviämistään kämmeniin. Lähdin hakemaan lääkäriltä apua.

Olin hankkinut uuden auton, jossa oli nahkainen ohjauspyörä. Lääkäri epäili, että olisin nahkalle allerginen. Minulle tehtiin lukuisia allergiatestejä. Syytä oireisiini ei löytynyt.

Vastaanotolla

Kun käteni olivat olleet pari vuotta kurjassa kunnossa, Vaasan keskussairaalaan tuli uusi ihotautilääkäri. Hän teki selkäni iholle valoaltistustestin. Tuloksista selvisi, että olin herkistynyt sekä auringon UVA- että UVB-säteille.

Diagnoosi oli helpotus, sillä sen jälkeen osasin suojautua valolta. UVA-säteitä tulee auringon lisäksi muun muassa halogeenilampuista, joita en aiemmin osannut varoa. Olen niin herkkä, että saan oireita myös ikkunan läpi tulevasta valosta.

Uskon, että olen sairastanut tätä sairautta aina, mutta nykyistä lievempänä. Lapsena tulin vähästäkin auringossa olemisesta punaiseksi. Äidilläni on sama sairaus.

Onnekseni en ole koskaan ollut mikään auringonpalvoja tai rantalomailija. Muuten diagnoosi olisi ollut kauhistus.

Näin hoidetaan

Olen ammatiltani taksinkuljettaja. Diagnoosin jälkeen asennutin autoni ikkunoihin valonsuojakalvot. Ne vaativat Liikenteen turvallisuusviraston Trafin luvan. Vakuutusyhtiö ehdotti ensin, että tekisin töitä hansikkaat kädessä. Se oli mahdotonta, sillä kädet vuotivat koko ajan ihonesteitä. Jos minulla oli hansikkaat, jouduin illalla liottamaan käsiäni lavuaarissa. Muuten hansikkaat eivät olisi irronneet käsistäni.

Aiempi kotimme oli oikea hornankattila. Siihen asennutettiin UV-säteiltä suojaavat ikkunat. Nykyinen kotimme on tiheän kuusikon keskellä. Niitä kuusia ei raivata koskaan, sillä ne varjostavat kotiamme juuri sopivasti.

Vältän puolenpäivän aikaan ulkona liikkumista, sillä silloin säteily on voimakkaimmillaan. Hakeudun automaattisesti ulkona kadun varjoisalle puolelle. Kesämökillä terassi on pohjoisen puolella, joten siellä minäkin voin oleskella ulkona.

Vaateostoksilla valitsen tiiviskankaisia tekstiilejä. Tarkastelen aina harkitsemaani vaatetta kaupassa valoa vasten. Jos valo kuultaa kankaan läpi, vaate jää kauppaan. En liiku ulkona lyhythihaisissa tai -lahkeisissa vaatteissa – en vaikka ulkona olisi 25 astetta lämmintä. Auringolta suojautuminen on perusteltua siksikin, että valoyliherkkyys lisää ihosyövän vaaraa.

Tässä ja nyt

Vuosien varrella olen syönyt monia lääkkeitä, jopa elinsiirtopotilaille tarkoitettuja. Tällä hetkellä en tarvitse mitään lääkettä, auringonsuojavoiteita kyllä. Sinkkipasta ja kortisonivoide auttavat, jos kädet menevät oikein huonoiksi. Kerran vuodessa käyn lääkärillä uusimassa kortisonivoidereseptin.

Tästä sairaudesta ei voi parantua, mutta tähän ei kuole eli asiat voisivat olla huonomminkin.

Työni vuoksi joudun aika ajoin vaihtamaan autoa, ja uuteen autoon on asennutettava aina tummentavat valonsuojakalvot. Luparumba niiden saamiseksi on melkoinen.

A. Jopa 20 prosenttia suomalaisista saa oireita valosta. Useimmat valoyliherkät saavat iho-oireita auringon UVB-säteistä, osa myös UVA-säteistä.

B. Oireita voidaan välttää suojaamalla ihoa suojavaatteilla ja aurinkosuojavoiteilla, toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen Iholiitosta kertoo. Hankalia oireita voidaan ennaltaehkäistä lääkärin määräämillä valohoidoilla. Kutinaa voi helpottaa antihistamiineilla ja kortikosteroidivoiteilla.

C. Vakavat valoihottuman muodot ovat harvinaisia. Lisätietoa ja vertaistukea löytyy osoitteesta www.iholiitto.fi/valoihottumayhdistys.

X