Aikuinenkin voi oppia uimaan – Yläikärajaa ei ole

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uimaan, sanoo Tero Savolainen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uimaan, sanoo Tero Savolainen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.
Teksti: Virve Järvinen

Parhaiten oppii uimaan esikouluiässä.

Totta. Viisi–seitsemänvuotias on motorisilta ja sosiaalisilta taidoiltaan tasolla, joka mahdollistaa osallistumisen uimakouluun. Ryhmän mukana leikkimällä ja harjoittelemalla lapsi oppii usein uimataidon. Uimataidon oppimiseen ei ole kuitenkaan ylärajaa. Myös aikuinen voi oppia uimaan.

 

Pakko on paras uimaopettaja.

Tarua. Vanha myytti on vaarallinen tapa. Siitä voi vaaratilanteen kautta saada vaikeasti korjattavan vedenpelon tai inhon uimista kohtaan. Uimataito edellyttää luottamusta veteen. Jos sinne vie ihmisen väkisin, pelko ja epävarmuus yleensä päinvastoin voimistuvat. Kellukkeet ja muut vesilelut voivat rohkaista lasta menemään veteen ja tätä kautta tutustuttaa hänet vedessä toimimiseen.

 

Uimalasit helpottavat uimaan oppimista.

Totta. Uimaan opettelu alkaa veteen totuttelusta, ja jossain vaiheessa kasvojen laittamisesta veteen. Ilman uimalaseja kokemus voi olla epämiellyttävä, ja siksi uimalasit ovat uimaan oppimisen perusvälineitä. Ihminen alkaa olla veden kanssa sinut silloin, kun hän uskaltaa kaatua sinne, mennä sen alle uppeluksiin ja nousta sieltä seisomaan. Sen jälkeen mietitään, miten päästään liikkumaan eteenpäin pohjaan koskematta.

X