Olympiavoittaja Iivo Niskanen teki karhunpalveluksen muille urheilijoille.
Teksti:
Hannu Teider

OLYMPIAVOITTAJA Iivo Niskanen teki karhunpalveluksen muille urheilijoille.

Pelleily energiajuomatölkin kanssa ei jää ilman seuraamuksia, vaikka hän itse kuittasi tapahtuneet huumorilla.

Lapsellista leikkimistä vakavalla aiheella.

Niskanen, 23, haluaa ”mulle kaikki” -periaatteella korjata itselleen mahdollisimman suuren rahallisen potin. Mutta hän sahaa sooloilullaan omaa oksaa.

Hiihtoliiton pomot ovat fiksusti pitäneet Falunissa matalaa profiilia eivätkä ole halunneet häiritä Niskasen tai muiden urheilijoiden keskittymisrauhaa vuoden tärkeimpinä kisapäivinä.

Myöhemmin on odotettavissa raju ripitys.

Nykyjohdon toimintatapaan kuuluu, että keskustelu käydään Hiihtoliiton sisällä eikä julkisuudessa.

Hiihtoliiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori on yksi Suomen kokeneimmista urheilumarkkinoinnin ammattilaisista. Hän tietää, miten toimia.

Aikaisemmat pestit Veikkauksessa ja Fonectan viestintäjohtajana opettivat urheilumarkkinointikulttuuria myös käytännössä.

Vuori tuntee henkilökohtaisella tasolla hyvin myös Olympiakomitean puheenjohtajan Risto Niemisen, joten Niskasen soolo heijastuu Olympiakomiteankin urheilijasopimuksiin.

 

MITÄ URHEILUPOMOT voivat ylipäätään tehdä, ettei vastaavaa sooloa enää nähdä?

Lakimiehet sorvaavat todennäköisesti urheilijasopimuksiin rajut, kymmenien tuhansien eurojen rahalliset sanktiot, jos virallisessa tapahtumassa tai arvokilpailussa patsastelee muun kuin yhteistyökumppanin tuotteen kanssa.

Aivan kuten dopingrikkomuksesta on jo nyt kirjattu rahallinen sanktio.

On kaikkien urheilijoiden etu, myös Niskasen, että urheiluliitot menestyvät myös taloudellisesti. Se takaa perustan tulevaisuudelle.

Urheilujärjestöt kuten Hiihtoliittokin ovat talouslamassa kovalla kulukuurilla. Sponsorieurot ovat tiukassa ja jatkossa yhä tiukemmassa.

 

HIIHTOLIITTO panostaa maastohiihdon huippuihin noin 1,3 miljoona euroa vuodessa. Summa sisältää myös valmentajien palkat ja esimerkiksi suksihuollon kulut.

MM-Falunissa hiihtävät huiput Niskanen mukaan lukien nauttivat myös täyspäiväistä, opetusministeriön myöntämää urheilija-apurahaa. Verottoman apurahan suuruus on 20 000 euroa vuodessa.

Tuloja virtaa urheilijalle myös muista lähteistä, eivätkä suksi- ja varustesopimukset ole niistä pienimpiä.

Nykysäännöt mahdollistivat jo nykyisin sakon, jos poikkeaa ruodusta.

Urheilijasopimus sisältää nimittäin pykälän, jonka mukaan hiihtäjän pitää tehdä omista tukijoista kolmikantasopimus Hiihtoliiton kanssa.

Jos urheilija mainostaa sopimuksen ulkopuolisia tuotteita, Hiihtoliitto voi määrätä sanktion.

Niskaselta virallinen sopimus puuttuu itävaltalaisen energiajätin kanssa.

 

HIIHTOLIITTO on tullut hiihtäjää vastaan mahdollisimman pitkälle. Urheilijasopimuksen mukaan Niskasellakin voi olla maajoukkuetapahtumissa kisa-asussa kolmen oman tukijan mainos.

Sen uskoisi riittävän Niskaselle. Mutta ei riitä, kun on ahne.

Niskanen voi vapaasti myös jaella haastatteluja suksiaan ja sauvojaan esitellen sekä näyttää muitakin urheiluun liittyviä välineitä kuten laseja pipoa tai hanskoja.

Julkinen näkyvyys kasvattaa aina omaa tilipussia.

Toinen viime talven olympiavoittajista osasi raamittaa juoman läikkymisen tölkistä oikeisiin mittasuhteisiin.
”Meidän pitäisi hiihtää lujempaa, että olisi muuta kirjoitettavaa kuin energiajuoma”, totesi kaiken kokenut Sami Jauhojärvi Iltalehdessä perjantaina 27.2.

Niinpä.

X