Teksti:
Tuomo Kiisseli

Suomi on väkilukuun suhteutettuna maailman menestynein moottoriurheilumaa. Suomalaiskuskit ovat valloittaneet muun muassa 13 rallin ja neljä F1:n maailmanmestaruutta sekä läjäpäin kaksipyöräisten maailmanmestaruuksia, ratamoottoripyöräilystä enduroon. Taakse jäävät kaikki moottoriurheilun suuret maat Britanniaa, Saksaa, Ranskaa ja Espanjaa myöten.

Saavutus on kertakaikkisen hämmästyttävä, kun ottaa huomioon että Suomessa ei ole yhtään kansainväliset vaatimukset täyttävää moottorirataa!

Vuosikausia näytti vahvasti siltä ettei sellaista enää koskaan tulekaan, mutta nyt on tilanne toinen. Kouvolan kupeeseen, tarkemmin sanottuna Iitin Tillolaan aletaan rakentaa jo tänä vuonna moottoriurheilukeskus KymiRingiä, johon olennaisena osana kuuluu 4,7 kilometrin pituinen kilparata.

Ja mikä uskomattominta, kyseisellä radalla ajetaan ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan MotoGP:n osakilpailu mitä todennäköisimmin jo heinäkuussa 2017! Asian vahvisti Seuralle KymiRingin projektipäällikkö Timo Pohjola. MotoGP:tä hallinnoiva Dorna Sports aikoo kahden vuoden kuluttua lisätä MM-osakilpailujen määrän nykyisestä kahdeksastatoista kahteenkymmeneen, ja KymiRing on kaavailuissa vahvasti mukana.

KymiRingiä – josta itse asiassa tulee jättimäinen monitoimikeskus kilpa- ja koulutusratoineen ja yrityspuistoineen – on valmisteltu huolella vuosikausia. Siitä tehty ns. YVA-menettely eli ympäristövaikutusten arviointi valmistui vihdoin viime vuonna, ja siinä todetaan 14 eri viranomaisen voimin, ettei estettä hankkeen toteuttamiselle ole.

Valtio tukee rakentamisen aloittamista tänä ja ensi vuonna yhteensä kolmella miljoonalla eurolla. Pääurakoitsijastakin on käyty hiljattain kilpailutus, ja nimi paljastetaan lähiviikkoina. Hyvältä siis näyttää.

Kuulun niiden onnellisten joukkoon, jotka saivat 1970-luvun alussa nähdä Giacomo Agostinin, Jarno Saarisen, Phil Readin ja kumppaneiden taistelevan voitoista ja MM-pisteistä legendaarisissa risiiniöljyn tuoksuisissa Imatranajoissa.

Mika Kallio, Niklas Ajo ja MotoGP:n Suomen osakilpailu – ei hassumpaa, vai mitä?

 

 

 

 

X