Teksti:
Hannu Teider

Ensi viikon keskiviikkona on aprillipäivä, jonka anti Suomen jalkapallolle on ollut köykäinen.

Mixu Paatelaisen tulee silloin toimineeksi jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana neljä vuotta, mutta kovista odotuksista huolimatta Suomi ei ole edennyt piirunkaan vertaa lähemmäksi päätavoitettaan: historian ensimmäistä arvokisaturnausta.

Päinvastoin.

Suomi on jämähtänyt paikoilleen, rankingsijoitus jalkapallomaiden vertailussa on jopa romahtanut entisestä.

Suomi putosi viisi pykää 12. maaliskuuta julkistetussa FIFA rankingissa sijalle 78.

Mixu Paatelainen johtaa Huuhkajia todennäköisesti kaikki kymmenen EM-karsintapeliä, vaikka sunnuntaina tulisi tyrmäys. Jos maajoukkueeseen olisi haluttu saada uusi vaihde päälle, päävalmentaja olisi vaihdettu syksyllä heti tappiollisen Unkari-matsin jälkeen.

Vaihto olisi pitänyt ehdottomasti tehdä, sillä valoa ei ole näkyvissä. Kuoleman peli varhaiskeväällä on Suomelle kohtalokas.

Huuhkajamiehistö on liian kokematon huippupeleihin. Valtaosa maajoukkueen runkopelaajista tekee päivätyönsä pääsarjojen varjossa. Maajoukkueessa on liikaa pelaajia, joiden sarjakausi ei ole edes käynnistynyt.

Pohjois-Irlannin kaiken kokeneet sarjajyrät hallitsevat ilmatilan ja he uskaltavat haastaa suomalaisia kaksinkamppailuihin. Suomen pelaajilta puuttuu mielikuvitusta ja röyhkeys ajaa täysillä maalia kohti. Pelaajat näyttävät pelkäävän riskinottoa ja omaa ratkaisuaan.

Sunnuntai-iltana on edessä jälleen historiasta tuttu tilanne. Arvokisaturnaus katoaa usvaan.

Suomi jää jyrän alle ja loputkin toiveet 2016 EM-turnauspaikasta hautautuvat Belfastin viheriöllä Windsor Parkissa.

Suomen vastustaja Pohjois-Irlanti on voittanut  neljästä karsintapelistään peräti kolme.

Sijoitus F-lohkossa on toinen, vain piste erottaa lohkoa johtavasta Romaniasta.

FIFA ranking palkitsi Pohjois-Irlantia. Maa kipusi kahdeksan pykälää ylöspäin sijalle 43.

Maaleja Suomen hyökkääjät ja keskikenttäpelaajat ovat mättäneet seurajoukkueissaan urakalla, mutta maajoukkueessa ruuti on kuiva. Miksi, sitä ihmettelee moni. Kahlitseeko Paatelainen liikaa hyökkääjien luontaista vaistoa?

Suomi on tehnyt neljässä karsintapelissään neljä maalia, joista kolme syntyi ensimmäisessä ottelussa lilliputti Fär-saaria vastaan.

Sen jälkeen kolmessa viimeisessä EM-karsintapelissä Suomen ainoan osuman on iskenyt puolustaja Jarkko Hurme.

Neljällä pisteellä Suomi on F-lohkon neljäs, joten pakkovoitto säilyttäisi ohuen oljenkorren pinnalla pysymisessä.

Karsintalohkon ottelu Belfastissa on historiallinen. Syvästi katolisessa Pohjois-Irlannissa ei ole vielä koskaan aikaisemmin pelattu sunnuntaina jalkapallomaaottelua. Myös sarjaottelut sunnuntaisin ovat maassa harvinaisia.

Tasaista vääntö on luvassa sunnuntaina perinteitä kunnioittavassa maassa.

Suomen edellinen kohtaaminen Pohjois-Irlantia vastaan päättyi parisen vuotta sitten 3-3. Ottelu pelattiin silloinkin Belfastissa.

X