Teksti:
Hannu Teider

Puolalaiset ovat olleet aina nokkelia ja kekseliäitä.

Puolan yleisurheilijat halusivat 1970-luvulla päästä kilpailemaan Helsinkiin, mutta lupaa osallistua Marskin kisoihin ei olisi koskaan myönnetty.

Päänvaivan aiheutti kisan nimi. Mannerheim oli tuolloin kommunistimaissa epäsuosittu, jopa vihattu nimi.

HKV järjesti Olympiastadionilla aikaisemmin kansainväliset Marskin kisat aina 4.kesäkuuta, marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä. Näin haluttiin kunnioittaa Mannerheimin muistoa.

Synkimpään kommunismin valta-aikaan 1970-luvulla puolalaiset yleisurheilijat olivat innolla tulossa Helsinkiin juuri Marskin kisoihin.

Länsikisoihin pääsy oli kuitenkin muutoinkin vaikea. Kynnys oli korkealla hankalan byrokratian ja turvaselvitysten takia.

Puolalaiset keksivät näppärän oikotien, joka poisti myös nimiesteet.

He kirjoittivat anomukseensa Marxin kisat.

Avot harashoo, lupa osallistua kisoihin heltisi välittömästi.

 

Nyt Marskin kisojen perinnettä vaalii Lappeenranta, joka järjestää 3. kesäkuuta Tähtikisat.

Ne tunnetaan myös Marskin kisojen nimellä.

Kotimaan yleisurheilukausi pyörähtää kuitenkin kunnolla käyntiin jo hieman aikaisemmin, ensi sunnuntaina Espoon Tähtikisoilla.

Mielenkiintoisin osallistujista on viime kesänä sensaatiomaisesti 400 metrin aitojen EM-finaaliin päässyt ja pari kertaa SE:tä kohentanut Oskari Mörö.

Mörö juoksee Leppävaaran huippunopealla Mondolla 400 metrin sileän. Jos olosuhteet ovat vähänkään suotuisat, Mörön henkilökohtainen ennätys 47,40 rikkoontuu.

Tähtikisasarja jatkuu tiiviinä kesäkuun alussa. Lappeenrannan jälkeen kisataan Kuopiossa  6. kesäkuuta ja Raaseporissa päivää myöhemmin.

 

Mikään ei ole muuttunut suomalaisessa yleisurheilussa. Kesän arvokisoissa keihäänheittäjien asema kansainvälisten arvokisojen mitaliehdokkaina on vain vahvistunut entisestään.

Suomen Urheiluliiton valmennuspomo Jorma Kemppainen sai myös vahvistuksenviisaan miehen maineelleen keihäsmiesten siivellä.

Hän teki järkevän ratkaisun, kun valitsi jo viime vuoden puolella huiput tämän kesän arvotapahtumaan. Kaksi keihäsässäämme Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen nimettiin hyvissä ajoin elokuun MM-kisoihin Pekingiin.

Kemppainen valitsee nykyjärjestelmällä yksin arvokisaurheilijat, kun aikaisemmin päätöksentekoon osallistui koko SUL:n hallitus. Muutos oli hyvä ratkaisu, sillä päätöksen tekee nyt ammattimies. Valintasysteemi keveni ja sekoilut ovat vähentyneet.

Pitkämäki ja Ruuskanen harjoittelivat talven terveinä ja ilman pakollista näytön tarvetta heti avauskisassa. Siellä rävähtikin kunnolla.

Huipputulokset tulivat yllätyksenä kaikille, myös heittäjille itselleen.

Pitkämäki ja Ruuskanen kiittivät luottamuksesta ammattilaisten malliin. Kauden avauksessa Dohassa Pitkämäen keihäs lensi 88,62 ja Ruuskasen 86,61.

Pitkämäki ei ole koskaan aikaisemmin lennättänyt keihästä yhtä pitkälle kauden avauksessaan ja Ruuskanenkin vain kerran (87,33 vuonna 2008).

Pitkämäki kilpailee seuraavan kerran ensi tiistaina Ostravassa. Ruuskanen nähdään tosi toimissa perjantaina 29. toukokuuta

Onneksi kummallakin ovat taustalla kokeneet valmentajat. He tietävät tarkasti, missä mennään.

Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas ja Ruuskasen valmentaja Jarmo Hirvonen hallitsevat urheilijoiden palauttamisen maan kamaralle ja huippukunnon virityksen myöhempään kesään.

Kauden pääkisat, Pekingin MM-kisat alkavat vasta 22. elokuuta.

Todennäköisesti jo ennen niitä nähdään pitkästä aikaa suomalaisheittäjiltä yli 90 metrin tuloksia.

Niitä odotellessa.

 

X