Yhteiskuntakriittinen Born In The USA - Springsteenin lauluista väärinymmäretyin

Bruce Springsteen teki Born To Run -elämäkertaa seitsemän vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Rock and roll on panosten musiikkia. Mitä korkeammat ne ovat, sitä syvempi ja jännittävämpi hetkestä tulee.”

Bruce Springsteen teki Born To Run -elämäkertaa seitsemän vuotta.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Purkupallo

Vuonna 2012 julkaistu Wrecking Ball -levy vei Bruce Springsteenin uransa suurimmalle kiertueelle. Helsingin Olympiastadionilla hän soitti uransa pisimmän konsertin – neljä ja puoli tuntia.

Koko kiertue kesti puolitoista vuotta ja jatkui lyhyen tauon jälkeen seuraavat puoli vuotta High Hopes -levyn tiimoilta. Hurja työtahti ajoi tähden äärirajoille. Kotiin palattuaan Springsteen sairastui masennukseen.

”Sain kohtauksen, jota lääkärit kutsuvat nimellä agitated depression… Tila tuntuu vaaralliselta ja aiheuttaa monia ei-toivottuja ajatuksia”, Springsteen kirjoittaa elämänkerrassaan.

”Tuntui kuin minussa palava tuli olisi sammunut, ja sisimpäni vaikutti pimeältä ja ontolta… Minä en jaksanut edes nousta sängystä. Minulla ei hitto vie edes seissyt. Oli kuin kuuluisa tarmoni, joka oli enimmän ikääni totellut käskyjäni, olisi julmasti ryövätty minulta.”

Ainoastaan vaimo Patti Scialfan tuki piti Springsteenin kasassa.

”Hänen rakkautensa ja myötätuntonsa ja se, kun hän vakuutti minulle, että tulisin terveeksi.”

Freehold, New Jersey

Bruce Springsteen syntyi 23.9.1949 perheeseen, jossa oli italialaista ja irlantilaista verta. Äiti Adele työskenteli asianajajan sihteerinä, isä Douglas Fordin tehtaalla. Isä joi ja sai raivokohtauksia, minkä takia Bruce vältti alkoholia 22-vuotiaaksi asti.

Työläisperhe eli vaatimattomasti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: ”Ennen minun syntymääni vaari oli omistanut Springsteenin veljesten sähköliikkeen. Niinpä televisio ilmestyi meille ensimmäisenä, kun niitä alkoi tulla kauppoihin.”

7-vuotiaana Bruce näki Elvis Presleyn esiintyvän telkkarissa.

”…kun mies kitaroineen katosi kirkujien säestyksellä, minä istuin lumoutuneena television ääressä ajatukset ilmiliekeissä. Minullakin oli kaksi kättä, kaksi jalkaa ja silmää. Näytin karmealta, mutta keksisin siihen ratkaisun… Eli mitä minulta puuttui? KITARA!”

Ysitien uskontunnustus

Springsteen on elättänyt itsensä musiikilla 15-vuotiaasta asti. Teinivuosien ensimmäinen varteenotettava yhtye oli nimeltään Castiles. Yhtye soitti kaikkialla ”missä oli tilaa viiden miehen bändille ja missä haluttiin paikallisia esiintyjiä halvalla”.

Ysitien vierustan baareissa bändi soitti paikalliseille rasviksille doo-wopia, soulia ja Motownia.

”Sinun on tehtävä harkittuja kompromisseja, joilla pystyt kurkottamaan pikkuisen korkeammalle, kunnes hetkesi koittaa ja silloin sinä määräät säännöt. Tämä oli ysitien uskontunnustus, ja se oli syytä sisäistää, sillä muuten kuolit ruman musiikillisen kuoleman ja otit lauantai-iltana vakavien ruumiillisten vammojen riskin.”

Castilesin jälkeen Springsteen soitti Steel Mill -nimisessä bändissä. Sen esittämä southern rock keräsi isoja liveyleisöjä, mutta levyttämään yhtye ei päässyt.

 

Big Man

Lavalla eturivissä kohkaava saksofonisti Clarence Clemons oli se viimeinen ripaus, joka erotti Springsteenin muista. Clemons toi yhtyeeseen soulia, mutta sydämessään hän oli aito rockmies.

Clemons vieraili soittamassa jo Springsteenin ensimmäisellä levyllä, mutta varsinaisesti Big Man syntyi Born To Run -läpimurron hetkellä. Fonisti oli ainoa bändin jäsen, jonka Springsteen otti mukaan levyn kansikuvauksiin.

”Tiesin vaistomaisesti haluavani sanoa jotain sillä, että seisoimme vierekkäin. Se oli dramaattista, innostavaa ja hiukan enemmänkin.”

Miesten ystävyys jatkui vuoteen 2011, jolloin Clemons sai vakavan aivohalvauksen.

”Hänen vaimonsa, poikansa, veljensä, veljenpoikansa, minä, Nils ja Garry valmistauduimme hyvästelemään. Soitin hiljaa kitarallani Land of Hope and Dreamsin ja sitten tapahtui jotain selittämätöntä. Jotain suurta, ajatonta, kaunista ja hämmentävää katosi noin vain.”

E Street Band

Max Weinberg, Garry Tallent, Steve Van Zandt, Danny Federici, Roy Bittan ja Clarence Clemons. Siinä oli ydinjoukko, josta seuraavien neljänkymmenen vuoden mittaan kehittyi kovaa rokkaava, historiaa kirjoittava, maata järisyttävä, buutseja notkuttava, rakasteleva ja kyllä, lopulta Viagraa ottava legendaarinen E Street Band.”

Born In The USA

Vuonna 1984 julkaistu Born In The USA -albumi teki Springsteenista kansainvälisen supertähden. Nimi on varastettu elokuvaohjaaja Paul Schraderin samannimisestä käsikirjoituksesta. Elokuva julkaistiin lopulta nimellä Light Of Day (Matkalla maineeseen).

Monet Springsteenin kappaleet ovat syntyneet pitkän hiomisen lopputuloksina. Born In The USA:n syntyä Bruce muistelee näin: ”Laskin sormin: minulla oli sanat, hieno nimi, kaksi sointua, syntikkariffi, mutta ei kunnollista sovitusta. Meneillään oli toinen otto. Kuulokkeisiini tulvi musiikkia. Aloin laulaa. Bändi katsoi minua silmä kovana seuratakseen hihasta karistettua sovitusta, ja Max Weinberg antoi uransa hienoimman äänitetyn rumpuesityksen. Neljä minuuttia ja 39 sekuntia myöhemmin Born in the USA oli tölkissä. Laskimme soittimet kädestä, menimme tarkkaamoon ja kuuntelimme pullossa räiskyvää salamaa.”

Springsteenin mukaan yhteiskuntakriittinen Born In The USA on ”edelleen yksi suurimmista ja väärinymmärretyimmistä lauluistani”.

Aktivisti

Bruce Springsteen on Woody Guthrien ja Bob Dylanin perinnön jatkaja, yhteiskunnallisesti aktiivinen lauluntekijä. Urallaan hän on jahdannut amerikkalaista unelmaa – sekä sen hyviä että raadollisia puolia.

Vuoden 2008 presidentinvaaleissa Springsteen tuki Barack Obamaa. Presidentin virkaanastujaisisa Springsteen esitti 400 000-päisen yleisön edessä kappaleensa The Rising.

Perhe

Vuonna 1971 Patti Scialfa oli lukiolaistyttö, joka haki Springsteenin bändiin taustalaulajaksi. Bruce neuvoi puhelimessa tyttöä pysymään koulun penkillä.

Vuonna 1984 Bruce Springsteen istui sunnuntai-iltaa baarissa. Paikalle saapui punatukkainen nainen, joka lauloi baariyhtyeen kanssa kappaleen, joka alkoi sanoilla ”I know something about love”.

Springsteen piti kuulemastaan. Lopulta Patti Scialfa pestattiin E Street Bandin taustalaulajaksi. Kun avioliitto Julianne Phillipsin kanssa alkoi rakoilla, Springsteen ja Patti Scialfa rakastuivat. Pari meni naimisiin kesäkuussa 1991.

Neljännesvuosisata myöhemmin pariskunta on edelleen yhdessä. Perheessä on kolme aikuista lasta: Evan, Jessi ja Sam. Perhe ja lapset ovat olleet Springsteenin elämässä ykkössijalla. Kiertueet on ajoitettu koulujen lukukausien, syntymäpäivien ja muiden tärkeiden tapahtumien mukaan. Entisenä yökyöpelinä Bruce on opetellut myös kokkaamaan perheelle aamiaista.

”Nyt voin ylpeänä todeta, että jos koko musiikkiurani menee pönttöön, kykenen hoitamaan pikakokin tehtävät aamuviidestä yhteentoista missä tahansa dinerissa kautta Amerikan.”

Kirjansa lopussa Bruce pohtii vielä Wrecking Ball -kiertueen jälkeistä masennustaan.

”On kulunut kaksi vuotta, ja välillä tuntuu, ettei sitä oikeasti tapahtunut… Mutta se on minussa, kemiallisesti, perinnöllisesti, millä nimellä sitä halutaankin kutsua, ja kuten edellä totesin, minun on oltava valppaana. Rakkaus oli ainoa puolustus sitä vastaan.”

Jutussa käytetyt lainaukset ovat peräisin Bruce Springsteenin omaelämänkerrasta Born to Run (Otava). Kirja ilmestyy maailmanlaajuisesti 27.9.2016.

X