Laulaja-lauluntekijä Juice Leskinen eli laulujensa näköisen elämän ja ennusti oman kuolemansa kappaleessa ”Ei elämästä selviä hengissä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Heikki Tuuli/om-arkisto
Juice Leskisen oli melankolinen humoristi, jonka kuolemattomat riimit ovat iskostuneet syvälle suomalaiseen alitajuntaan.

Juankoski here I come

Pauli Matti Juhani ”Juice” Leskinen syntyi Juankoskella 19.2.1950. Sekatyömiehen ja kartonkitehtaan työläisen poika oppi lukemaan ja kirjoittamaan jo nelivuotiaana.

Kitaransoitosta ja omien laulujen kirjoittamisesta Juice innostui jo koululaisena. Kuvassa hän esiintyy suomirockin ihmekokoonpanona pidetyn Grand Slam -yhtyeensä kanssa 1982.

Nuoruus ja turhuus

SE569409

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Juankosken yhteiskoulusta vuonna 1969 Juice muutti Tampereelle opiskelemaan englannin kielen kääntämistä. Opinnot jäivät kesken.

Tampereella Juice tutustui Harri Rinteeseen ja toimittajaopiskelija Mikko Alataloon. Nuorukaisten musisointi poiki ajan mittaan levytyssopimuksen Love Recordsin kanssa. Yhtyeen nimeä kantanut esikois-LP Juice Leskinen & Coitus Int ilmestyi 1973.

Kaiken kansan tietoisuuteen Juicen nostivat Coitus Intin singlet Marilyn ja Suosikki-lehden päätoimittajalle Jyrki Hämäläiselle naljaillut Jyrki Boy vuonna 1974. Loppuvuodesta ilmestynyt kakkospitkäsoitto Per Vers, runoilija myi kultaa seuraavana vuonna. Ahkerasta keikkailusta huolimatta Coitus Int hajosi taiteelliseen turhautumiseen kesällä 1975.

Svengaa kuin hirviö

1736813

Kuvassa Grand Slam esiintyy Pihtiputaan Saapasjalka-rockissa 7. heinäkuuta 1985. Yhtye julkaisi vuonna 1986 Juicen uran menestyneimmän levyn Yölento, jota myytiin yli 80 000 kappaletta.

Vaikka Juice oli tunnettu humoristisena riimittelijänä, hänellä oli myös vakava ja melankolinen puolensa. Yölento-levyn hittikappale Kaksoiselämää kertoi korutonta tarinaa siitä, kuinka Juicen ensimmäinen avioliitto Tarja Leskisen o.s. Nummisen kanssa oli hajoamassa.

Naisellinen nainen

HY117796_2

Juice avioitui Tarja Nummisen kanssa 1977. Samana vuonna näkivät päivänvalon pariskunnan tytär Johanna ja Slam-yhtye, jonka 1980 ilmestyneeltä XV yö -albumilta lohkaistusta singlestä Ei elämästä selviä hengissäViidestoista yö tuli yksi Suomirockin klassikoista.

Singlen molemmilla puolilla kuvailtiin värikkäin sanankääntein humalahakuisen alkoholinkäytön vaikutuksia. ”Maksasi sanoo poks – däng däng! Mutta kyllä se kestää koko elämän”, oli Juicen lasisen elämän kostea ohjenuora, jota hän noudatti nuoruudestaan aina kalmiston porteille.

Munasillaan

EV11480_27

 

Kaivopuiston kesäkonsertissa 1983 Juice esiintyi rennosti peltipaidassa ja ilman housuja. Mukana oli myös taiteilijan tavaramerkiksi muodostunut Suomi-kitara. Samassa kansanjuhlassa oli tarjolla edustava kattaus suosikkiartisteja, kuten Dingo, Eppu Normaali ja Classix Noveaux.

Kaivarissa esiintyi Juicen yhtyeistä ehdottomasti arvostetuin, vuosina 1981–86 vaikuttanut Grand Slam. Koskettimia soittivat Anssi Tikanmäki ja Ila Loueranta, bassoa Antti Tammilehto, rumpuja Vesa Sytelä sekä kitaroita Puntti Valtonen, Jari Yliaho ja Sakari Kuosmanen.

Saimaata näkyvissä

Kevään 1981 Euroviisu-karsinnoissa Juice ja Slam-yhtye osallistuivat kappaleellaan Ilomantsi, joka sijoittui karsinnoissa neljänneksi. Suomea lähetettiin edustamaan Riki Sorsa kappalellaan Reggae OK.

Kesällä 1981 Juice osallistui sisävesilaivalla tehdylle legendaariselle Tuuliajolla-kiertueelle yhdessä Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen kanssa. Mukana olivat myös veljekset Mika ja Aki Kaurismäki, joiden ensimmäinen pitkä elokuva oli kiertuedokumentti Saimaa-ilmiö.

Pilvee, pilvee

Juice002

Juice juhlisti 40-vuotispäiväänsä konsertoimalla Tampere-talolla 19.2.1990. Vuosikausien raskas alkoholinkäyttö oli kuitenkin vaatinut raskaan veronsa. Juicella oli todettu maksakirroosi jo alle nelikymppisenä. Mies ei koskaan myöntänyt, että hänelle olisi tehty maksansiirtoa, mutta myös eriäviä näkemyksiä pikkulinnut ovat laulaneet.
Terveysongelmien lisäksi Juice kamppaili viranomaisten kanssa. Hän sai 1990 syytteen huumausainerikoksesta. Syytteet hylättiin, koska niihin johtanut ilmianto osoittautui perättömäksi.

Piru vie

Vuonna 1992 Juice osallistui Syksyn Sävel -kilpailuun kappaleellaan Sietämätön mies, joka sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle. Juice laajensi reviiriään kirjallisuuden puolelle, ja samana vuonna ilmestyi hänen esikoisteoksensa, lastenkirja Räkä ja Roiskis, joka sai jatko-osat Räkä ja Roiskis Suuvedellä ja Räkä ja Roiskis Naisissa.

Juicen kirjoittama kaikille äideille omistettu runokokoelma Äeti sai Vuoden runoilija -palkinnon vuonna 1994. Hyvällä kielipäällä varustettu kynäniekka suomensi englanninkielistä kirjallisuutta ja musikaaleja, joista eniten mainetta ehti niittää Stephen Sondheimin verinen paholaisparturiteos Sweeney Todd Suomen kansallisoopperassa 1997.

Siniristiloppumme

AN518612

 

Näin hilpeinä Juice ja Tarja Leskinen tanssahtelivat Presidentti Mauno Koiviston itsenäisyyspäivän vastaanotolla 1986.

Pari vuotta myöhemmin pariskunta erosi niin riitaisasti, että tilejä tasattiin vielä Juicen kuoleman jälkeenkin. Molemmilla oli liiton aikana suhmurointeja muiden partnereiden kanssa. Juicen kerrotaan lyöneen Tarjalle 40 000 markkaa käteen ja tokaisseen ”Ota rahat ja lähde.”

Erottuaan Tarjasta Juice avioitui Annele Salosen kanssa vuonna 1993. Pariskunnalle syntyi kaksi lasta Leevi ja Eeva. Juice ja Annele erosivat 2002.

Turnauskestävyyttä

SE9938_85

Juice julkaisi vanhan ystävänsä Mikko Alatalon kanssa yhteislevyn Senaattori ja Boheemi vuonna 2004. Juankosken runonlaulajan ennen aikojaan rapistunut kunto näkyy kuvassa erityisen selvästi, kun miehen olemusta vertaa vuotta nuorempaan kansanedustaja Alataloon.

Pari vuotta aiemmin Juice oli tehnyt kiertueen kahden muun Suomi-rockin dinosauruksen, Dave Lindholmin ja Remu Aaltosen kanssa. Rundilla nauhoitettu albumi JuiceRemuDave – Live! julkaistiin Juicen kuoleman jälkeen 2008.

Myrkytyksen oireet

SE9965_108

”Mä juon koko ajan. Määrällisesti se on aika vähän, mutta ajallisesti paljon. Tää on tän päivän toinen olut (klo 13 toim. huom.) Mä joka tapauksessa kuolen joku päivä. En kuole vielä! Mulla on hommat kesken”, kertoi Juice Seuran haastattelussa vuonna 2004.

Juice sairasti diabetestä ja kärsi munuaisviasta. Raskaan elämäntapansa kuluttavuudesta mies oli loppuun asti tietoinen. Hänen kerrotaankin lohkaisseen: ”Leskisen äidillä on kaksi poikaa. Toinen on maisteri, toinen maisteli.”

Itsepäisesti Juice elätteli uskomusta, että ihmisen keho parantaa itsensä. Tästä syystä hän jätti käymättä dialyysihoidoissa.

Lähimmäiset

3645709

Juice ja hänen kolmas vaimonsa Sari Leskinen (o.s. Savikko) juhlistivat vuonna 2005 lehdistötilaisuudessa Reijo Ikävalkon kirjoittamaa teosta Juicen äeti Eini Kuikka. Juice on kertonut olleensa liian läheinen äidilleen, jotta olisi voinut itse kirjoittaa hänestä kertovan kirjan.

Klovni heittää veivin

7059484

Juicen viimeiseksi levytykseksi jäi 2005 nauhoitettu uusi versio vuoden 1975 kappaleestaan Klovni heittää veivin. Viimeisen kerran yleisön edessä Juice esiintyi Kuopion satamatorilla Tuuliajolla-kiertueen loppukonsertissa 20. elokuuta 2006.

Juicen iänkaikkinen kiertue taivaallisen soittokunnan kanssa starttasi Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta 24. marraskuuta 2006.

Juankosken suuri poika oli kuollessaan 56-vuotias. Hänet on haudattu Tampereelle Kalevankankaan hautausmaalle.

Lue myös: Mikko Alatalo: ”Opetin Juicelle kitarasointuja – ja hän minulle tekstien kirjoittamista”

X