130-vuotias STT kuolemanspiraalissa – jättääkö Italehti seuraavaksi uutistoimiston?

Internet ja digimaailma tekevät 130-vuotiasta uutistoimistoa tarpeettomaksi. Miten STT:n ahdinko vaikuttaa mediamaisemaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen tietotoimiston toimitus perjantaina 15. syyskuuta 2017. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Internet ja digimaailma tekevät 130-vuotiasta uutistoimistoa tarpeettomaksi. Miten STT:n ahdinko vaikuttaa mediamaisemaan?
Teksti:
Ari Korvola

Suomalaisen lehdistön yhteisesti omistaman tietotoimiston palvelut eivät enää kiinnosta riittävästi asiakaslehtiä. Sanomalehti toisensa jälkeen on lopettanut uutispalvelun tilaamisen.

Vuonna 2006 lähti Yle, tällä vuosikymmenellä STT:ltä ovat livenneet muun muassa Helsingin Sanomat, Kauppalehti ja Länsi-Savo. Iltalehti irtisanoi uutispalvelusopimuksensa viime keväänä.

”Nyt neuvotellaan kevennetystä asiakkuudesta vielä lokakuun ajan”, Iltalehden vastaava päätoimittaja Kari Kivelä kertoo.

Syyskuun puolivälissä suomenruotsalaiset mediatalot kertoivat luopuvansa STT:n ruotsinkielisestä uutispalvelusta. Tästä seurasi heti STT:n ilmoitus yt-neuvotteluista, jotka koskevat koko ruotsinkielistä toimitusta ja kymmentä työntekijää. Tämäkin on esimerkki kierteestä, jota on vaikea ellei mahdoton pysäyttää.

Voisiko STT saada elinkeintokukea?

Jyväskylässä ilmestyvän Keskisuomalaisen päätoimittaja ja STT:n hallituksen jäsen Pekka Mervola ehdotti pari viikkoa sitten, että tietotoimistolle maksettaisiin vuotuista viiden miljoonan euron tukea julkisista varoista. Nyt liikenne-ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) jo harkitsee tukiasiaa.

Uusi elinkeinotukiluukku onkin saatu auki jo sähköisessä viestinnässä. Käytännössä MTV saa ensi vuonna ensimmäisen miljoonansa valtion pönkkärahaa uutistoimintaansa. Ratkaisu repii samalla hampaita kaupallisen median Yle-kritiikiltä – onhan juuri lehdistö kerskunut toimivansa omillaan.

Ylen asemasta toissa kesänä ajatuksensa julkaissut, kansanedustajista koostunut niin sanottu Satosen työryhmä käytännössä määräsi Ylen palaamaan STT:n asikkaaksi. Viime keväästä lähtien Ylellä on ollut sopimus, joka kuitenkin päättyy vuoden vaihteessa.

Tämä Yle-STT-diili paikkaa STT:n talouskierrettä kuitenkin vain miljoonalla eurolla.

Onko STT  olemassa tiedotusvälineitä varten – vai toisin päin?

STT:n säilyttämistä on perusteltu mediakentän monipuolisuuden säilyttämisellä.

”STT on olemassa tiedotusvälineitä varten. Jos ja kun tiedotusvälineet kokevat STT:n arvokkaana, ne tukevat sitä ostoillaan ihan itse. Niin toimii moderni markkinatalous. Minusta on kohtuullista, että Yle kuuluu tähän joukkoon”, linjaa EVAn johtaja Matti Apunen.

X