Näin hankalaa on äänestää Yhdysvaltain vaaleissa: 211-sivuiset ohjeet ja uurnille keskellä päivää

Yhdysvaltain välivaaleissa saat äänestää kymmenistä eri asioista – kunhan osaat rekisteröityä oikein etukäteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvaltain välivaaleissa saat äänestää kymmenistä eri asioista – kunhan osaat rekisteröityä oikein etukäteen.
(Päivitetty: )
Teksti: Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss

Yhdysvaltain välivaalit ovat nyt tiistaina sikäläistä aikaa.

Vaaleissa äänestäjät valitsevat sekä valtakunnallisia että paikallisia vaikuttajia: edustajat liittovaltion senaattiin ja edustajainhuoneeseen, osavaltionsa kongressinjäsenet ja kuvernöörin, paikallisen oikeusministerin ja paikallisen koululautakunnan puheenjohtajan, seriffin, osavaltion ylimmän tuomarin sekä oikeusistuimien tuomarit.

Lisäksi useimmissa osavaltioissa on vielä omat lisävalintansa, jotka hoidetaan samalla kerralla. Esimerkiksi Arizonassa kansalaiset saavat päättää, viedäänkö äänestyslippuun päätyneitä yhdeksää lakialoitetta ja -muutosta ensi kaudella paikallisessa kongressissa eteenpäin vai ei.

Puolen metrin mallilomake

Onneksi on posti, joka jakoi jo syyskuun lopussa kansalaisten kotiin 45 x 45 -senttisen mallikappaleen tiistain äänestyslipusta.

Mukana seurasi myös 211-sivuinen tiedoteläpyskä, jossa annetaan käytännön neuvoja. Siinä kerrotaan muun muassa nettiosoite, jossa kansalainen voi rekisteröityä äänestäjäksi sekä esitellään perinpohjin äänestykseen tulevat lakimuutosaloitteet sekä vaaliehdokkaat.

Arizonassa yksi aloite koskee suojellun erämaa-alueen luovuttamista rakentajien käyttöön.

Vaikuttamaan haluavilla kansalaisilla onkin tiistaina iso urakka edessään. Monissa kodeissa on perinteisesti vietetty vaalitiistaita edeltävä viikonloppu tutustumalla äänestyslippuun ja tiedotelehteen, jotta itse uurnan ääressä homma menisi sutjakasti.

Enää et ehtisi mukaan

Ennakkorekisteröitymisen eräpäivä meni jo. Se oli lokakuun yhdeksäs. Äänestämään aikovan on rekisteröidyttävä joko paikallishallinnon nettisivuilla, tai pyytämällä kaavake hallinnosta puhelimitse ja kirjeitse 15-30 päivää ennen vaalipäivää.

Jos ei ole rekisteröitynyt, ei voi äänestää. Osavaltioiden välillä on eri käytäntöjä, mutta useimmiten äänestäjää vaaditaan myös rekisteröitymään joko demokraatiksi, republikaaniksi tai sitoutumattomaksi (independent) voidakseen äänestää välivaaleja edeltävissä esivaaleissa, jossa valitaan oman puolueen ehdokasta välivaaleihin.

Tule keskellä päivää

Äänestyspäiväksi on valikoitunut marraskuinen tiistai, joka osuu keskelle kiireistä syksyä ja työviikkoa.

Viime presidentinvaaleissa osa arizonalaisäänestäjistä koki joutuneensa myös aukioloaikojen takia epäoikeudenmukaiseen asemaan. Heidän vaalipiirinsä alueella vaalipaikat sulkeutuivat jo kello viisi, jolloin moni äänestäjistä oli vielä töissä.

Äänestäjät epäilivät republikaanienemmistöisen paikallishallinnon tahallisesti vaikeuttaneen äänestämistä, koska vaalipiiri oli vahvaa demokraattialuetta.

Amerikassa puhutaankin ilmiöstä nimeltä voter suppression eli jonkin tahon tietoista yritystä hankaloittaa äänestäjiä käyttämästä perustuslaillista äänestysoikeutta.

Maassa on keskusteltu myös siitä, että äänestyspäivä pitäisi muuttaa kansalliseksi vapaapäiväksi.

Vaalitapa on historian peruja

Yhdysvalloissa on PEW-tutkimuskeskuksen mukaan noin 50 miljoonaa kansalaista, jotka eivät rekisteröidy äänestäjiksi ollenkaan.

Vuoden 2014 välivaaleissa äänestysprosentti oli 34,6.

Aivan heti vaalitapoja ei kuitenkaan muuteta, koska ne juontavat juurensa suoraan maan historiasta.

Yhdysvaltain perustajat halusivat varmistaa vuonna 1787 perustuslakia allekirjoittaessaan, ettei valta pääse keskittymään ylätasolla olevalle liittovaltiolle. Asukkaille haluttiin jättää valta äänestää likipitäen kaikesta mahdollisesta paikallisesta päätöksenteosta.

Tämä selittää amerikkalaisen vaalijärjestelmän monipolvisuuden.

Nyt kun luottamusvirkoja ja äänestettävää on tullut niin paikallis- kuin osavaltiotasollekin vuosikymmenien mittaan lisää, vaalit ovat paisuneet nykyisen mallisiksi.

X