Viisi syytä kannattaa Ranskaa jalkapallon MM-finaalissa

Ranskalla on periaatteessa kaikki mitä vuoden 2018 maailmanmestaruuteen tarvitaan – mutta onko sillä taistelijan sydän?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ranskalla on periaatteessa kaikki mitä vuoden 2018 maailmanmestaruuteen tarvitaan – mutta onko sillä taistelijan sydän?
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Ranska on edennyt Venäjän MM-kisoissa voitosta voittoon. Suvereeni joukkue on saanut kaiken näyttämään helpolta. Ranskalla on periaatteessa kaikki mitä mestaruuteen tarvitaan. Mutta entä kun vastaan asettuu Kroatia – joukkue, joka inhoaa häviämistä enemmän kuin mikään toinen joukkue näissä kisoissa?

Viimeisessä ottelussa Ranska voi vielä joutua selkä seinää vasten. Vasta sitten nähdään, sykkiikö Gallian kukon rinnassa taistelijan sydän.

Tässä viisi syytä kannustaa Ranskaa maailmanmestariksi.

1. Kylian Mbappé – Tähti on syttynyt

Näissä kisoissa suurelle yleisölle on käynyt selväksi, kuka on Ranskan joukkueen supertähti. Vasta 19-vuotias Paris Saint-Germainin hyökkääjä kaatoi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Argentiinan lähestulkoon yksin. Kylian Mbappé on pelaaja, jossa räjähtävä lähtönopeus ja tekniikka yhdistyvät hämmästyttävään peliälyyn. Kyse on poikkeuksellisesta lahjakkuudesta, josta on helppo povata uutta Messiä.

Näissä kisoissa Mbappén ainoa heikkous on ollut turha kikkailu – välillä se on johtanut helppoihin pallonmenetyksiin. Samaan aikaan nuori taituri on tarjonnut yleisölle värikästä viihdettä. Ja Mbappén iän huomioon kikat voi ymärtää – Ronaldo ja Neymar kärsivät nuorina samasta vaivasta, kyynikkojen mielestä kärsivät vieläkin.

Henkisiltä ominaisuuksiltaan Mbappé vaikuttaa joka tapauksessa kypsältä pelaajalta. Hermokontrolli on hyvä eikä hänella ole samanlaisia temperamenttiongelmia kuin nuorella Ronaldolla.

Kisojen jälkeen suuren yleisön mielenkiinto kääntyy Pariisiin. Jos viime kauden hyökkäyskolmikko Cavani–Neymar–Mbappé saa jatkaa yhdessä, ensi syksynä PSG:lta voi odottaa melkoista ilotulitusta.

2. Hugo Lloris – Voittava maalivahti

Jokainen mestarijoukkue tarvitsee voittavan maaivahdin. Ranskan Hugo Lloris on sellainen. Venäjän kisoissa hän on pelannut vuorenvarmasti. Belgia-ottelussa Lloris esitti muutaman huipputorjunnan, joilla hän pimensi aggressiivisen ja teknisesti suvereenin Belgian hyökkäyksen.

Llorisin vahvuuksia ovat nopeat reaktiot ja hyvä tilan hahmottaminen, mikä tekee hänestä hyvän yksi vastaan yksi -tilanteissa. Lloris on luontainen johtaja, joka on sekä seurajoukkueensa Tottenhamin että Ranskan maajoukkueen kapteeni. Henkinen kantti riittää loppuun saakka.

Finaalissa seurataan kahden hyvän maalivahdin kaksintaistelua. Myös Kroatian Danijel Subasic on ollut näissä kisoissa mies paikallaan. Mutta Venäjä-pelissä hänen takareitensä kramppasi pahasti. Finaalissa jännätään, kestääkö Kroatian ykkösmaalivahdin fysiikka kovan turnauksen rasitukset.

3. Didier Deschamps – Viileä taktikko

Aktiiviurallaan puolustavaa keskikenttää pelannnut Didier Deschamps voitti pelaajana kaiken mahdollisen, niin seurajoukkueissa kuin maajoukkueessa. Hän oli Ranskan joukkueen kapteeni, kun trikolorit marssivat maailmanmestaruuteen 1998.

Oma pelaajahistoria näkyy tavassa, jolla Deschamps valmentaa Ranskan nykyistä maajoukkuetta.

Jari Litmanen on kiteyttänyt Ylellä Ranskan pelifilosofian välierässä: ”Belgia lähti siitä, ette he menevät finaaliin tekemällä yhden maalin Ranskaa enemmän, viis loppulukemista. Ranska taas lähti siitä, että he päästävät yhden maalin Belgiaa vähemmän.”

Ranskan pelikirjassa kaikki lähtee hyvästä puolustamisesta ja joukkueen eri osien välisestä tasapainosta. Joidenkin mielestä nykyinen Ranska muistuttaa Saksaa – se on tehokas kone, joka jauhaa vastustajan palasiksi, mitä pitemmälle kello käy.

Viime vuosina Ranskasta on noussut suuri joukko nuoria huippulahjakkuuksia. Venäjän kisojen alla Deschampsilla oli kiitollinen tehtävä kerätä joukkue – huippuyksilöitä olisi riittänyt vaikka kahteen maajoukkueeseen. Deschamps on voinut jättää Benzeman kaltaisia supertähtiä kisakoneesta. Sen sijaan hän on kasannut tasapanoisen tiimin, joka mukautuu valmentajan pelityyliin.

Ranskan pelitapaa on haukuttu näissä kisoissa tylsäksi, aivan turhaan. Tarvittaessa joukkue väläyttää yllättäviä hyökkäyskuvioita, joilla sekoitetaan vastustajan puolustus. Yksi osoitus räjähtävästä hyökkäysvoimasta oli oikean laitapuolustajan Benjamin Pavardin upea volley-maali Argentiinaa vastaan. Maalisyöttö tuli vasemmalta laitapuolustajalta Lucas Hernandezilta, joka oli kuljettanut pallon Argentiinan takarajalle asti.

4. Griezmann, Kanté, Pogba – Keskikentän työmyyrät

Ranskan joukkueen hyökkääjä Antoine Griezmannia on kutsuttu puolustajaksi, joka tekee eniten maaleja maailmassa. Hän tekee hyökkääjäksi poikkeuksellisen paljon töitä puolustussuuntaan ja osaa rikkoa vastustajan peliä.

Keskikentän työmyyrät N’Golo Kanté ja Paul Pogba edustavat alansa ehdotonta huippua. Yhdessä Griezmannin kanssa he tekevät vastustajan pelinrakentelun hyvin vaikeaksi. Argentiina-pelissä Kantén miesvartiointi pimensi Messin tehokkaasti.

Näissä kisoissa Pogba ei ole yllättänyt hiustyylillään, vaan hyvillä peliesityksillään. Belgia-ottelussa Pogban otteet puolustuksen tukena keräsivät erityisen paljon kehuja. Uhrautuminen osoitti, että Deschampsin teesit ovat menneet perille myös käytännössä.

5. Gallian kukko – Löytyykö tulinen taistelija?

MM-finaalissa Ranskaan kohdistuu oikeastaan enää yksi kysymysmerkki: Löytyykö kiiltävän ulkokuoren alta taistelijan sydän?

Tähän saakka Ranska on saanut kaiken haluamansa näennäisen helposti. Vastaavasti Kroatia taistellut tiensä loppuotteluun jatkoaikojen ja rangastuspotkukilpailujen kautta. Kroatia on vastoinkäymisissä marinoitu joukkue, joka vihaa häviämistä enemmän kuin mikään toinen joukkue näissä kisoissa.

Semifinaalissa Kroatiaa vastaan hyvin aloittanut Englanti kadotti peli-ilonsa ja luhistui henkisesti, kun luunkova vastustaja tunki väkisin rinnalle. Miten käy Ranskan, kun paine kattilassa kasvaa äärimmilleen? Sitä ei ole vielä näissä kisoissa testattu.

MM-finaalissa 2018 vastakkain ovat tuli ja jää. Ranskan puolesta voisi toivoa, ettei pelkkä älykäs pelaaminen riitä maailmanmestaruuteen.

Jos Gallian kukko kykenee kaivamaan peliinsä viimeisen hurmoksen, sillä on mahdollisuus sytyttää fanit myös Ranskan rajojen ulkopuolella ja nousta kaikkien aikojen mestarijoukkueeksi. Pelaajien taidoista se ei jää kiinni.

X