80 miljoonan hanke tuo uuden tunnisteen henkilötunnuksen rinnalle: ”On vaikea arvioida, missä tapauksissa sitä ensimmäisenä tultaisiin käyttämään”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
henkilötunnus
Valtiovarainministeriön hanke henkilötunnusten uudistamisesta etenee. © Jorma Pouta / OM-Arkisto
Henkilötunnuksen uudistamisen hanke pyrkii sujuvoittamaan virallista asiointia, varmistamaan henkilötunnusten riittävyyden, ehkäisemään identiteettivarkauksia ja lisäämään tasa-arvoa.

Henkilötunnusten uudistaminen sukupuolineutraaleiksi oli kirjattu hallitusohjelmaan tasa-arvon parantamiseksi. Kaikkien nykyistenkin henkilötunnusten uudistamisen sijaan valtiovarainministeriön hanke tähtää nyt siihen, että sukupuolimerkintä poistuu vain uusista vuodesta 2027 annetuista henkilötunnuksista.

Tasa-arvokysymykseen päädyttiin vastaamaan henkilötunnuksen muuttamisen sijaan tuomalla sen rinnalle toinen tunniste. Jokainen, jolla on suomalainen henkilötunnus, saa tietoihinsa uuden yksilöllisen tunnisteen, josta ei ilmene sukupuolta tai ikää.

Uusi tunniste tulisi ennen kaikkea käyttöön erilaisissa tietojärjestelmissä. Kun järjestelmät vuosien saatossa päivittyvät, saattaa tunnistekin yleistyä. Sen käyttöönotto on kuitenkin täysin vapaaehtoista yrityksille ja muille toimijoille.

”Uutta tunnistetta tullaan käyttämään aluksi vain vähän ja harvoilla alueilla”, sanoo valtiovarainministeriön julkisen hallinnon tieto- ja viestintäteknisen osaston ylijohtaja Jarkko Levasma.

”Omaa tunnistetta ei pidä osata ulkoa eikä sitä tulla täyttämään virallisiin lomakkeisiin niin kuin henkilötunnusta.”

Uusi tunniste yksilöi ilman henkilötietoja

Tällä hetkellä henkilötunnus paljastaa iän ja sukupuolen, vaikka se olisi tilanteessa täysin tarpeetonta.

”Henkilötunnuksen käyttötarkoitus on yksilöidä, ei antaa henkilötietoja. Nyt uusi tunniste vastaa tähän tarpeeseen ja ehkäpä sen yleistyessä nykyinen henkilötunnus jää hiljalleen historiaan”, kansalaisjärjestö Seta ry:n pääsihteeri Kerttu Tarjamo pohtii.

Teoriassa tunnuksen käytöllä voitaisiin varmistaa, että esimerkiksi työnhaussa rekrytoija voisi käsitellä hakemuksia niin, ettei ikä tai sukupuoli vahingossakaan vaikuta palkkauspäätökseen.

”On kuitenkin vielä todella vaikea arvioida, missä tapauksissa sitä ensimmäisenä tultaisiin käyttämään”, Levasma sanoo.

Uudistus lisää turvallisuutta ja ehkäisee identiteettivarkauksia

Henkilötunnuksia on käytettävissä rajallinen määrä päivä- ja sukupuolikohtaisesti, joten kiireellisin muutostarve liittyy henkilötunnusten riittävyyden varmistamiseen.

Tämä ratkaistiin ottamalla käyttöön uusia välimerkkejä. Ilman muutosta henkilötunnukset olisivat loppuneet tiettyjen päivien kohdalta 2–3 vuodessa.

Hanke tulee maksamaan tämänhetkisen arvion mukaan yli 80 miljoonaa euroa.

”Kustannukset syntyvät varsin pienistä yksittäisistä muutoksista lukuisilla toimijoilla ja vielä lukuisimmissa järjestelmissä. Yksittäinen muutos ei ole monimutkainen, koska henkilötunnuksen ulkoinen muoto ei muutu”, Jarkko Levasma sanoo.

”Suurimmat kustannukset tulisivat siitä, että uusien henkilötunnusten sukupuolitieto poistuu ja se pitää järjestää erikseen niihin tietojärjestelmiin, joissa tieto on tarpeellinen. Esimerkiksi terveydenhuollon palveluissa sukupuolimerkintä säilyy.”

Uudistushankkeen tavoitteena on myös sujuvoittaa byrokratiaa, ehkäistä henkilötunnusten käyttöä tunnistuskäytössä sekä ehkäistä identiteettivarkauksia.

Ero nykyisten ja vuoden 2027 jälkeen myönnettyjen henkilötunnusten välillä on vain se, ettei uusista tunnuksista voi päätellä henkilön sukupuolta. Henkilötunnukset ovat siis yhtä turvallisia keskenään ja säilyvät saman muotoisina.

Turvallisuutta lisätään sillä, että entisestään pienennetään henkilötunnuksen roolia tunnistautumistapana. Esimerkiksi joissain tapauksissa verkkokauppatilaaminen on onnistunut pelkällä henkilötunnuksella.

”Tietyt maksuvälittäjät saattavat tarjota laskutusta ja sitten lähettää laskun sähköpostilla henkilötunnuksen perusteella. Näitähän ei tietysti tarvitse maksaa, jos ei ole itse tilannut, mutta ikävää vaivaa siitä kyllä on. Tällaisia tilanteita pyritään välttämään vahvalla tunnistautumisella”, Levasma selittää.

Henkilötunnus helpommin saatavilla

Henkilötunnuksen merkitys ja väärinkäytön riski pienenevät entisestään, kun hallitusohjelman mukainen digitaalisen henkilöllisyyden kehittämisen hanke etenee. Pian älypuhelimissa voi siis olla sähköinen henkilöllisyystodistus.

Yksi hankkeen tavoitteista on tehdä suomalaisen henkilötunnuksen hankkimisesta helpompaa henkilöille, jotka muuttavat Suomeen töihin tai opiskelemaan.

”Maahanmuutto tulee prosessina olemaan ihan yhtä tiukka ja turvallinen, mutta muutoksen jälkeen maahanmuuttaja pystyisi tekemään tietyt viralliset asiat jo ennen maahan saapumista”, Jarkko Levasma kertoo.

Etärekisteröitymismenettelyllä älypuhelinsovellus voisi lukea ulkomaalaisesta passista sirun ja kasvojentunnistusohjelma varmistaisi, että kyseessä on oikea henkilö.

Suomeen tultuaan henkilön pitäisi yhä käydä vahvistamassa identiteettinsä viranomaisella, mutta prosessista tulisi lyhyempi ja suoraviivaisempi.

”Tällä hetkellä työperäinen maahanmuutto vie paljon aikaa. Prosessin nopeuttaminen auttaa yhteiskunnassa taloutta, kun saadaan kysyntää vastaava tekijä nopeammin tuottamaan”, Jarkko Levasmaa kietyttää.

Se, että henkilötunnuksettomia ja siten sähköiseen asiointiin kykenemättömiä henkilöitä on vähemmän, alentaa asiointiin liittyviä kustannuksia mutkan kautta. Levasman mukaan yleisenä nyrkkisääntönä sähköisen asioinnin tapahtumahinta on moninkertaisesti pienempi kuin käyntiasioinnin tapahtumahinta.

X