Äänikirja päihittää elokuvan yllättävällä tavalla – Syynä tuhansien vuosien mittainen traditio

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© ISTOCK
Tutkijat selvittivät, kumpi synnyttää voimakkaamman tunnereaktion: elokuva vai äänikirja?

Aina siitä saakka kun kuva valloitti maailman, on puhuttu kirjojen kuolemasta. Väitetään, että kuvan emotionaalinen voima on niin suuri, ettei kirjallisuus pysty taistelemaan sitä vastaan.

Mutta entä äänikirjat, joiden suosio on kasvanut viime vuosina. Millainen on niiden emotionaalinen voima verrattuna elokuviin?

Brittiläiset psykologit selvittivät tätä kysymystä kokeessa, johon otti osaa yli sata vapaaehtoista. He katsoivat katkelmia emotionaalisesti voimakkaista elokuvista tai kuuntelivat samoja katkelmia äänikirjasta luettuna.

Koehenkilöt pitivät kädessään ranneketta, joka mittasi heidän sykettään, hikoiluaan ja lämpöään, joiden muutokset kertovat tunnetason reagoinnista.

Kokeen loputtua kaikki vastasivat kysymyksiin, joissa udeltiin, miten syvästi tarina oli temmannut heidät mukaansa ja miten hyvin he olivat ymmärtäneet tarinan juonta ja tapahtumia. Katkelmien lähteinä olivat Game of Thrones, Da Vinci -koodi sekä Järki ja tunteet.

Ristiriitaista reagointia

Tulokset paljastivat mielenkiintoisen ristiriidan ihmisten tietoisen ja alitajuisen reagoinnin välillä. Suurin osa oli sitä mieltä, että elävä kuva oli imaissut heidät voimakkaammin mukaan tarinaan kuin äänikirja. Fysiologiset reaktiot kertoivat kuitenkin päinvastaista. Niiden mukaan äänikirjan kuunteleminen aiheutti voimakkaamman tunnereaktion.

Tulokset eivät täysin yllättäneet tutkijoita. Ihminen on kuunnellut tuhansia vuosia tarinoita leirinuotiolla.

Äänikirjan tenho voi perustua siihen, että muistuttaa tunnelmaltaan tällaista leirinuotiotarinointia.

X