Ääripäät korostuvat keskustelussa – Tällaisia suomalaisten asenteet oikeasti ovat

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Tutkimustulokset antavat suomalaisilta puhtaat paperit monille keskeisille instituutioille", kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Maahanmuuttajat vievät suomalaisten työt! He eivät ikinä sopeudu suomalaiseen yhteiskuntaan! Poliisi ja oikeuslaitos hyysäävät rikollisia maahanmuuttajia!

Tuttua huttua kansalaiskeskustelusta, ainakin jos piipahtaa tarkastelemassa nettikommentoijien kirjoituksia. Lukijan vastuulle jää arvioitavaksi, onko kyse aidosta huolesta, tahallisista lietsomisista tai edes oikean henkilön mielipiteestä.

Verkossa kun suurinta ääntä pitävät toisinaan ns. valeprofiilit. Pienen joukon huvina on luoda suuri määrä keksittyjä tilejä agitointitarkoituksiin.

Toki myös ihan tavalliset ihmiset möläyttelevät ja purkavat paineitaan. Hyvä ohjenuora olisikin muistaa, että nettiin ei kannata kirjoittaa mitään, mitä et voisi sanoa toiselle ihmiselle kasvotusten tai kailottaa kovaan ääneen keskellä toria.

Niin julkinen paikka se on.

Onneksi on olemassa ihan tutkittua tietoa. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on kartoittanut suomalaisten arvoja ja asenteita säännöllisesti vuodesta 1984 lähtien.

Tutkimuksissa on selvitetty laajasti suomalaisten suhtautumista yhteiskunnallisiin kysymyksiin – myös maahanmuuttoon. Tulokset on koostettu vapaasti nähtäviksi EVAn verkkosivuille.

Eli ei muuta kuin jäitä hattuun ja katsotaan, osuvatko kirjoituksen alun huudahdukset yksiin suomalaisten asenteiden kanssa oikeasti.

Väite: ”Ulkomaalaiset vievät liiaksi työpaikkoja suomalaisilta” sopii erittäin tai melko hyvin vastaajien henkilökohtaisiin näkemyksiin vain 13 prosentilla. Erittäin tai melko huonosti se sopii omiin näkemyksiin 67 prosentille vastaajista. 20 prosenttia ei osannut valita.

Väite: ”Erilaisista etnisistä ryhmistä peräisin olevat eivät koskaan voi sopeutua oloihimme” sopii erittäin tai melko hyvin 31 prosentin ja erittäin tai melko huonosti 51 prosentin näkemyksiin.

Yleisesti ottaen suomalaisten selvä enemmistö pitää ulkomaalaisia kunnollisina ja sympaattisina ihmisinä. Enemmistö vastaajista kokee kuitenkin myös, että osa heistä ei kunnioita riittävästi maamme tapoja ja rikollisuus ja levottomuudet lisääntyvät maahanmuuton seurauksena.

Tutkimustulokset antavat suomalaisilta puhtaat paperit monille keskeisille instituutioille. Luottamusrankingin kärjessä ovat poliisi, presidentti, puolustusvoimat, koulutusjärjestelmä ja oikeuslaitos.

Kyllä tällaisessa maassa kelpaa elää ja vaalia arvojamme myös alkavalla vuosikymmenellä.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Lue myös: Idyllinen Vanha Porvoo tarjoaa joulun taikaa ja onnen aikaa: Tee ihania joululahjalöytöjä pikkuputiikeissa

Vanhan Porvoon mukulakivikaduilla verkkainen tunnelma tarttuu ja joulumieli täyttää mielen.

Vanhan Porvoon mukulakivikaduilla verkkainen tunnelma tarttuu ja joulumieli täyttää mielen. © Sini-Marja Niska

X