Adrenaliinikynät loppumassa Suomesta? Pistiäisille allerginen saa korvaavan lääkityksen vain lääkärin määräyksellä

Äkillinen yliherkkyysreaktio on pistiäisallergisten jatkuva pelko ja uhka. Jos pisto osuu kohdalle, on tärkeintä kaivaa nopeasti esiin adrenaliiniruiske.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Äkillinen yliherkkyysreaktio on pistiäisallergisten jatkuva pelko ja uhka. Jos pisto osuu kohdalle, on tärkeintä kaivaa nopeasti esiin adrenaliiniruiske.
Teksti:
Karoliina Kanerva

Maanantaina 23. heinäkuuta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ilmoitti adrenaliinikynien saatavuuteen liittyvistä ongelmista Suomessa.

Adrenaliinikyniä käyttävät esimerkiksi pistiäisallergiset, joille ampiaisen pisto voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion.

”Aikuisille tarkoitettua Epipen ja Jext 300 mikrogramman vahvuutta ei tällä hetkellä ole saatavilla. Myyntiluvanhaltijoilta saatujen tietojen perusteella näitä valmisteita saapuisi Suomeen elo-syyskuussa”, Fimea tiedottaa.

Adrenaliiniruiskeita löytyy kyllä apteekista – ainakin yhtä tyyppiä

Jos ampiainen päätyy pistämään, monille siitä aiheutuu lähinnä pistokohdan punoitusta ja kivuntunnetta. Vakavaksi tilanne kuitenkin muuttuu, jos piston seurauksena on anafylaksia eli äkillinen yliherkkyysreaktio.

Allergisen reaktion ensiapuna käytetään adrenaliini-injektoria, joka kulkee myös nimellä adrenaliinikynä, -ruiske tai -piikki. Se kuuluu välttämättömänä osana jokaisen pistiäisallergisen ensiapulaatikkoon, sillä adrenaliini on anafylaksian tärkein ensihoitokeino.

Onko nyt siis syytä pelätä, että injektorit loppuvat Suomesta kokonaan?

”Apteekeissa pitäisi olla tällä hetkellä sekä lapsille että aikuisille tarkoitettuja adrenaliinikyniä saatavilla – ainakin jotain kolmesta markkinoilla olevasta valmisteesta”, Fimean ylitarkastaja Minna Kurronen vastaa.

”Adrenaliini-injektorit ovat reseptilääkkeitä, eli niihin tulee saada resepti, minkä jälkeen kynän voi ostaa apteekista. Adrenaliinikynät eivät ole vaihtokelpoisia valmisteita, eli resepti täytyy olla juuri sen nimiselle valmisteelle, jota apteekista on saatavilla.”

Jos pistiäisallergisella sattuu olemaan resepti juuri sellaiseen adrenaliinikynään, joka apteekeista on tällä hetkellä loppu, korvaavaa lääkehoitoa voi hakea vain lääkärin kautta.

”Mikäli potilaalla on välitön tarve uudelle adrenaliini-autoinjektorille, eikä reseptissä olevaa valmistetta pystytä apteekista toimittamaan, apteekki auttaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä lääkäriin saatavilla olevan lääkkeen toimittamiseksi”, Fimean julkaisema tiedotus ohjeistaa.

Pistiäisallergisten pelkona ärtyneet ampiaiset

Mitä pidemmälle kesä etenee, sen aggressiivisemmaksi ampiaiset muuttuvat. Samalla kun ravinto luonnossa vähenee, elinoloja vaikeuttavat myös poikkeuksellisten helteiden luoma kuivuus.

Yleinen ohje kuuluu, ettei levotonta ampiaista kannata käsillä sohia. Äkilliset liikkeet luovat nopeasti uhkaavan ilmapiirin, johon ampiainen suhtautuu puolustautumalla.

Joskus ampiainen saattaa kuitenkin päätyä pistämään, vaikka ihminen ei tarkoituksella tekisikään mitään.

Pistiäisallergisilla anafylaksian aiheuttajana on ampiaisen tai mehiläisen erittämä myrkky. Oireisiin kuuluu muun muassa kutina, kihelmöinti, paukamat, kurkun kouristaminen ja vatsakivut. Pahimmillaan reaktiosta voi seurata rytmihäiriöitä.

Adrenaliinipiikki isketään reiden tai olkavarren lihakseen mahdollisimman nopeasti vakavien oireiden alettua. Yleisimpiin adrenaliini-injektoreihin kuuluvat Epipen ja Jext valmisteet.

 

X