Ahdistaako lomailu kesämökillä sukulaisten kanssa? Näin selviydyt ja jopa nautit – nappaa hilpeät ja helpot vinkit!

Jaa artikkeli
Kesämökillä ei ole aina aivan seesteistä.
© iStock
Jos suku on pahin, mutta joudut lomailemaan kesämökilläsi heidän kanssaan, selviää siitäkin kekseliäisyydellä. Eikä hermojaan tarvitse menettää!

Haluaisit nauttia luonnon helmassa lintujen laulusta, tuoksuvista muurinpohjaletuista, savustuspöntössä muhivasta kalasta, vilvoittavasta aamu-uinnista ja puusaunan heleyttävistä löylyistä.

Miten onnistua siinä, kun anoppi seuraa kuin hai laivaa, appiukko muistuttelee koko ajan siitä, miten huonosti lapsesi kasvatitkaan ja lanko jyrisee, kuinka olisi aika uusia hirsimökin rapistunut maalipinta…

Näillä vinkeillä palautat oman rauhan

1. Anna tylsistyneelle mökkivieraalle omaa tekemistä

Jos anoppi tai appiukko vaikuttaa kyllästyneeltä ja vaivaa siksi typerillä kysymyksillä eikä jätä sinua hetkeksikään rauhaan, anna hänelle tekemistä.

Seuran sanaristikot ja sudokut pitävät kiireisenä ja omissa oloissaan ainakin hetken.

Podcastit ja e-kirjat viihdyttävät pidempäänkin – enää huono näkö ei ole syy olla lukematta. Varaa siis asianmukaiset laitteet mukaan!

Jos kulttuuri ei kiinnosta, pyydä kanssamökkeilijää vaikka pesemään perunat tai lämmittämään saunaa.

2. Mökilläkin voi käyttää älylaitteita

Somepaasto olisi kiva ajatus, ja lapsenkin ryhti suoristuisi raikkaassa ulkoilmassa ilman jatkuvaa ruudun tuijotusta. Tarvittaessa jaloissa hyörivät lapset ja valittavat teinit kuitenkin harhautetaan helposti Netflixillä tai muilla suoratoistopalveluilla.

Älypuhelin tai tabletti pysyy matkassa helposti. Hidas nettiyhteys keskellä korpea ei jarruta menoa, jos sarjat tai elokuvat tallentaa etukäteen laitteelle.

3. Pidä myös itsesi kiireisenä ja tee asioita, mistä pidät

Hyppää järveen ja tee vesijuoksun matkaennätys, suppaile vastakkaiselle saarelle tai lähde kalaan. Mikäli veneessä oleva sukulainen jaksaa puhella liiaksikin, kannattaa muistuttaa olemaan saaliin vuoksi hiljaa – se on myös hyvä peruste jättää anoppi vaikka kokonaan rannalle…

Nuku pitkään tai herää muita aikaisemmin, jotta saat enemmän omaa rauhaa. Varo narisuttamasta aitan ovea, ettei koko suku herää samaan aikaan.

4. Mieti, miten virvokkeet vaikuttavat ihmisiin ympärilläsi

Muuttuvatko sukulaiset muutaman oluen tai kuohuvalasillisen jälkeen leppoisiksi, väkivaltaisiksi, näsäviisaiksi tai uhkarohkeiksi? Saavatko lapset villitsevän sokerihumalan limsoista ja mehuista?

Mitoita juhannukset juomavarasto niin, ettei ylilyöntejä synny ja kaikilla on mukavampaa.

5. Pelatkaa pihapelejä

Pihapelit voivat olla mukavaa yhdessä puuhailua, mutta toimivat myös turhautumisen purkamiseen.

Osumatarkkuus paranee, kun kiukun kihistessä kuvittelet tikkataulun keskelle jotakin muuta kuin värillisen ympyrän.

Mölkyllä ja muilla pihapeleillä voi huomaamattaan purkaa paineita – ellei joku satu olemaan huono häviäjä tai opasta jatkuvasti, miten heittää mölkkykapulaa.

6. Kun mökkivierailun olisi aika päättyä

Kun päivät kuluvat ja sukulaisista olisi aika päästä eroon, voi vieraat hätistää lempeästi koteihinsa.

Vannoutuneen lihansyöjän ajaa nälkä kotiin, kun alla on muutama kasvisruokapäivä – kevyttä keittoa, salaatteja ja grillattuja maissintähkiä. Vegaaniruokien sijaan voi myös suosia perinteisten makujen ystäville eksoottisesti maustettuja makuja tuon tuosta.

Jos et ole Kroisos Pennonen, voit myös vaatia, että vieraasi osallistuvat ruokalaskujen jakamiseen, mikäli he eivät tuoneet herkkuja tullessaan.

7. Pelottele kaupunkilaista mökkeilyn ikävillä puolilla

Pelottelu saattaa toimia ennaltaehkäisevästikin ja vältyt epämukavilta vierailta kokonaan. Päivittele, miten hirveästi onkaan hyttysiä ja miten keräsit ainakin 15 punkkia koirastasi viime kesänä.

Käärmeitäkin saattaa olla ja hyvällä tuurilla juuri mökkipihassa saattaa astua myös valtavan etanan päälle paljain jaloin.

Hyi sentään, kuka nyt enää mökille haluaisi!

8. Rentoudu ja nauti kesästä sukulaisten seurassa

Toisinaan sukulaisista ei pääse eroon eikä välttämättä haluakaan, vaikka välillä hermoja kiristäisikin.

Nauti siis kesän lomapäivistä täysin rinnoin. Peitä jatkuva nalkutus tai vaivaisen luusta valittaminen itsellesi mieleisellä kesämusiikilla ja anna tanssijalan vipattaa!

Joulua ja ensikesää odotellessa!

X