Ahdistaako uutiset pitkistä passijonoista? Uusi passi on mahdollista saada nopeastikin ja henkilökortti riittää moneen maahan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Uusia passeja haetaan tänä kesänä ennätysmäärin, sillä monet antoivat passinsa päästä vanhaksi koronarajoitusten estäessä matkailun. © iStock
Uutisten kertoessa passihakemusten ruuhkista, on hyvä muistaa, että henkilökortti käy matkustusasiakirjaksi kaikkiin Schengen-alueen maihin. Myös verkkohakemus poliisiasemalla käymättä on monille vaihtoehto.

Kesäloma lähestyy ja ulkomaille tekisi mieli, mutta passi on mennyt vanhaksi ja pitäisi saada uusi passi. Normaaliaikoina pikku juttu, mutta nyt koronavuosien ja -rajoitusten jälkeen samassa tilanteessa ovat monet muutkin. Passia ei ole uusittu, koska minnekään kotimaata pidemmälle ei ole voinut matkustaa. Vapaita aikoja poliisiasemalle voi joutua tänä kesänä odottamaan jopa kuukausia.

Ei kannata kuitenkaan hätääntyä. Jonottamalla poliisiaseman lupapisteelle passihakemuksen saa usein jätettyä vielä samana päivänä. Tunteja jonossa saattaa kuitenkin vierähtää.

Hyvä muistaa sekin, että jos omistaa voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen eli viralliselta nimeltä henkilökortin, se riittää matkustusasiakirjaksi moniin maihin. Schengen-alueen valtioihin matkustaminen ei periaatteessa näet vaadi mitään matkustusasiakirjoja, koska sen perusperiaate on juuri vapaa liikkuvuus. Pistokokein sellaista matkailijoilta saatetaan silti kysyä, ja silloin myös pelkkä henkilökortti riittää.

Henkilökortilla reissuun

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. Lisäksi EU:n ulkopuolisista maista Schengen-alueeseen kuuluvat Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein, joihin matkustettaessa riittää niin ikään pelkkä henkilökortti.

Kaikkiin EU-maihin ei kuitenkaan pelkällä henkilökortilla voi matkustaa. Näitä Schengen-alueen ulkopuolisia maita ovat Irlanti, Bulgaria, Kypros, Kroatia ja Romania.

Jos henkilökorttiakaan ei ole tai matkalle pitäisi päästä vähän Schengen-aluetta pidemmälle, voi passin saada nopeastikin. Täysi-ikäisen Suomen kansalaisen pitää hakea passia henkilökohtaisesti poliisilta nimittäin vain joka toinen kerta. Joka toinen kerta hakemuksen voi tehdä helposti netin kautta. Joitain poikkeuksia hakuprosessiin voi liittyä, mutta sen, onko oikeutettu uusimaan passinsa pelkällä verkkohakemuksella, voi selvittää kirjautumalla passinhaku-palveluun poliisin verkkosivulla.

Jos passin uusiminen onnistuu verkkohakemuksella, hakijan tulee käydä otattamassa vain uudet passikuvat digitaalisesti poliisin hyväksymässä valokuvaamossa. Sieltä saatu koodi liitetään vain verkossa tehtävään passihakemukseen.

Rahalla passi jopa päivässä

Hakee uutta passia sitten lupapisteeltä tai kotoa käsin verkossa, normaali toimitusaika passille on 8-12 arkipäivää. Jos matkalle pitää päästä nopeammin, passin voi tilata myös nopeampana pikatoimituksena tai todella nopeana express-toimituksena. Ne ovat normaalitoimitusta muutamia kymmeniä euroja kalliimpia, mutta esimerkiksi express-toimitus on todella nopea: Aamulla verkossa haettu passi on pääkaupunkiseudulla ollut parhaimmillaan noudettavissa jo samana iltapäivänä.

Passin toimitusvaihtoehdot:

 • Normaali toimitus, 8-12 arkipäivää
 • Pikatoimitus, 4 arkipäivää
 • Express-toimitus, 0-1 arkipäivää, mikäli tilauspäivän express-kiintiössä on tilaa

Passihakemusten hinnat:

 • Passi, 50 euroa
 • Passi, sähköinen hakemus 44 euroa
 • Passi, pikatoimitus 69 euroa
 • Passi, pikatoimitus, sähköinen hakemus 63 euroa
 • Passi, express-toimitus 89 euroa
 • Passi, express-toimitus, sähköinen hakemus 83 euroa
 • Passi Suomen sotiin osallistuneelle 25 euroa
 • Passi Suomen sotiin osallistuneelle, sähköinen hakemus 22 euroa

Henkilökorttihakemuksen hinnat:

 • Henkilökortti 60 euroa
 • Henkilökortti, sähköinen hakemus 54 euroa
 • Henkilökortti, kun hakemus tehdään samalla kertaa passihakemuksen kanssa 52 euroa
 • Henkilökortti, kun sähköinen hakemus tehdään samalla kertaa passihakemuksen kanssa 46 euroa

Lähde: Poliisi.fi

X