Ähtärin pandoille on löytynyt mieluisia leluja: ”Lumi saattaa halailla sitä montakin tuntia päivässä”

Pian puoli vuotta Suomessa viettäneet pandat Lumi ja Pyry ovat innostuneet ulkoleikeistä. Pandankestävät lelutkin ovat nyt löytyneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiinasta Ähtäriin kotiutunut Lumi on löytänyt pandalle parhaan lelun.

Pian puoli vuotta Suomessa viettäneet pandat Lumi ja Pyry ovat innostuneet ulkoleikeistä. Pandankestävät lelutkin ovat nyt löytyneet.
(Päivitetty: )
Teksti:
Piia Sainio

Kestävien lelujen löytäminen Ähtärin eläinpuiston pandoille ei ole ollut ihan helppoa. Lumin ja Pyryn käsittelyssä esimerkiksi hevosille tarkoitetut pallot olivat liian pehmeitä ja niistä irtosi paloja.

Huhtikuun puolivälissä pandat saivat lahjaksi kokopuisia, karjalaisesta männystä valmistettuja palloja. 12-kiloiset puupallot oli suunnitellut ja valmistanut kontiolahtelainen yritys, Puuartisti Oy.

Nyt pandoilla on ollut siis reilu kuukausi aikaa tehdä mäntypalloista selvää jälkeä. Miten kävi?

”Pallot ovat kestäneet todella hyvin. Niissä näkyy ainoastaan pieniä kynnenjälkiä. Toisesta pallosta on lohjennut yksi pala, muuten ne ovat kuin uusia”, eläintenhoitaja Jenna Heinonen kertoo.

Pyrylle pitää olla porkkanaa

Pallot ovat olleet kovassa käytössä. Etenkin Lumi-tytöllä pallo kulkee usein ulkoleikeissä mukana.

”Lumin lempipuuhaa on pyöritellä pallo veteen. Pallo saattaa sitten lillua lammessa monta tuntia päivässä, eikä lelu ota siitä itseensä ollenkaan. Siinä on sellainen huippuominaisuus, että se kestää vettä todella hyvin.”

Pyry-poika leikkii niillä aika vähän.

”Lähinnä pallo kiinnostaa Pyryä silloin, jos siihen päälle laittaa porkkanaa”, Jenna Heinonen sanoo.

Myös Pyry pitää palloleikeistä.

Myös Pyry pitää palloleikeistä, mikäli saa samalla herkkuja. © Julia Reijonen

Vesileikit ovat pandojen mieleen

Lumi ja Pyry leikkivät vedessä muutenkin kuin pallojen kanssa. Vesileikit ovat erityisesti Pyryn mieleen.

”Pyry tykkää kahlata purossa ja läiskytellä vettä päälleen. Se kiipeileekin jonkin verran, alkukesän aikana siitä on tullut kovempi kiipeilijä kuin Lumista.”

Lumi taas pitää juuri palloista, myös pienemmistä ja pehmeämmistä. Se pitelee palloa sylissään kuin pientä vauvaa, hyvin äidillisen näköisenä.

”Se saattaa halailla palloa montakin tuntia päivässä. Öisin se jopa nukkuu sen kanssa.”

Panda syö, panda nukkuu

Pandojen hoitajan mukaan Ähtärin-kävijät jaksavat katsella pandoja myös silloin, kun ne vain nukkuvat tai syövät.

”Syöminen on ihan oma katsottavansa, sitä ihmiset jaksavat tuijottaa hyvinkin kauan. Myös nukkuminen on mielenkiintoista seurattavaa. Pikkulastenkin suusta olen kuullut, että panda näyttää nukkuessaan hellyyttävältä.”

Nukkuessaan panda haukottelee, kun se välillä heräilee. Lumi nukkuu usein myös päiväunia, onhan se vähän nuorempi kuin Pyry.

”Se rötköttää tasolla ja ojentelee raajojaan hassun näköisesti joka suuntaan.”

Kuumalla säällä pandat saattavat hakeutua varjoon, mutta tällainen äkillinen lämpöaalto, joka Suomen yllätti tänä keväänä, ei näille kiinalaisille karhuille ole mitään uutta. Leikkiä ne jaksavat lämpiminäkin päivinä.

Pandat saivat kokopuiset leikkipallot huhtikuussa – katso video!

 

X