Aiheutatko tietämättäsi tuskaa kissallesi? Älä mene tähän halpaan

Jaa kaverilleTilaa Seura
Hiiret ovat kissan luonnollista ravintoa. © Colourbox
Kissanruokiin lisätään kasviksia, jotta ne miellyttäisivät omistajan silmää ja kukkaroa. Kissa saattaa sairastua sille sopimattomasta ruoasta.

Kissanruokapaketin tuoteseloste: lihaa, porkkanaa, viljaa.

Hetkinen.

Kissa on sataprosenttinen lihansyöjä. Se ei tarvitse viljaa tai kasviksia.

Miksi kissoille sitten syötetään kasviksia? Porkkanan ja viljojen lisäksi kissanruoissa on muun muassa tomaattia, yrttejä, maissia ja riisiä.

Raha ratkaisee

Kissat joutuvat kärsimään markkinatalouden logiikasta.

”Eiköhän suurin syy näiden vilja- ja kasviperäisten tuotteiden käytölle ole hinta”,  eläinlääkäri Kirsi Juuti CatVet-kissaklinikalta sanoo.

Tuotteen hintaa saadaan alas halvemmilla raaka-aineilla. Porkkana on edullisempaa raaka-ainetta kuin liha.

Kasviksia kuten tomaattia käyttämällä pyritään myös parantamaan ruoan ulkonäköä.

Kissa itse ei väriä huomaa, mutta omistajan silmään kirkkailla kasviksilla ryyditetty ruoka voi näyttää miellyttävämmältä.

Omistaja luulee terveelliseksi

Moni omistaja valitsee mielellään kasviksia sisältävän aterian kissalleen, sillä hän kuvittelee ruokaan pilkottujen porkkanoiden ja tekevän lemmikille hyvää. Ovathan ne terveellisiä ihmisellekin.

Tämä on väärä mielikuva.

Jos kissa eläisi edelleen villinä, se saalistaisi ravintonsa itse. Eli se söisi lihaa.

”Kissan optimaalisin ravinto on jyrsijä kokonaisuudessaan”, Juuti sanoo.

Haima- ja munuaissairauksia

Eläinten luontaisterapeutti Siqri Piirainen näkee kasvisten käytössä monia huonoja puolia. Kissan suolistoa ei ole tarkoitettu käsittelemään viljoja.

”Tämän vuoksi kissat ovat hirveän sairaita. Kun suolisto tekee stopin, seurauksena on usein vakavia sairauksia”, Piirainen sanoo.

Esimerkiksi kissan haimaan tai munuaisiin voi tulla vikaa.

Hyvin pieni määrä kasvisainesta on kissalle kuitenkin hyväksi. Luonnossa saalistaessaan kissa saa hiirten mukana vatsaansa kasviksia ja jyviä eli hiiren suoliston sisältöä.

”Kasvikset tuovat ruokaan kuitupitoisuutta, mikä auttaa kissan ruoansulatusta. Jos ruoka olisi pelkkää lihaa, kissalle voi tulla ummetusta”, Helsingin eläinlääkärikeskuksen eläinlääkäri Jukka Marttila kertoo.

Valmisruoka: lihaa 5 %

Siqri Piirainen ei suosittele ostamaan valmiita kissanruokia.

”Tuntuu, että valmistajat ovat unohtaneet, että kissa on lihansyöjä”, hän sanoo.

”Suurimmassa osassa tuotteista lihan määrä on ihan mitätön. Ruoassa voi olla vain viisi prosenttia lihaa, ja loppu on sitten kaikkea muuta.”

Trendinä kissoilla: raakaruoka

Kissojen vaihtoehtoiseksi ruokintamuodoksi on noussut niin sanottu raakaruokinta, barffaus. Barffaus on väännös englanninkielisestä lyhenteestä BARF, joka tulee sanoista bones and raw food eli luut ja raakaruoka.

Kissoille ruokavalio suosittaa tarjottavaksi muu muassa raakaa lihaa, hyvin sulavia luita ja sisäelimiä.

”Kissa saa kaikki tarvitsemansa ravinteet raa’asta ruoasta, jos liha on hyvälaatuista ja siinä on mukana lihan luonnollinen rasva,” Piirainen sanoo.

Kaupasta saa valmiita raakaruokapötkäjä, mutta ne eivät Piiraisen mukaan välttämättä ole hyviä. Raakapötköihin on usein lisätty villiyrttejä.

”Yrttien käyttö on karannut lapasesta. Yrtit ovat lääkkeitä, ei niitä panna joka päivä ruokaan”, Piirainen sanoo.

”Suosittelen ostamaan kissalle esimerkiksi lihaa ja sisäelimiä, ihan perusruoka-aineita. Kissa elää pelkällä lihallakin, muusta ei tarvitse hirveästi huolehtia.”

X