Aika ajoi ohi ja kysyntä hiipui – Verkkokauppa Discshop lopettaa toimintansa kun suoratoistopalvelut ovat korvanneet DVD-elokuvat

Jaa artikkeliLähetä vinkki
discshop
Suoratoistopalveluiden yleistyminen kodeissa on vähentänyt dvd- ja blu-ray-elokuvien kauppaa merkittävästi kautta maailman. © istock
Elokuvien myyminen dvd-levyinä ei enää kannata.­ Nyt lopetti suosittu Discshop.fi-verkkokauppa.

Suoratoistopalvelut ovat ajamassa elokuvatallennekaupan ahdinkoon. Verkkokauppa Discshop kertoi yllättäen viime viikolla lopettavansa.

Kotivideot muuttivat aikanaan maailmaa. 1980-luvulla VHS- ja Beta-elokuvien tultua ihmiset pääsivät nauttimaan suosikkielokuvistaan kotisohvalta ja elokuvajätit joutuivat miettimään toimintatapaansa. Peloista huolimatta sekä elokuvateollisuus, elokuvateatterit että kotivideokauppa selvisivät voittajina.

Nyt tilanne on synkempi. Suoratoistopalvelut yleistyvät kodeissa ja samaan aikaan elokuvien tallennemyynti Dvd- ja Blu-Ray-formaateissa vähenee. Elisa kertoi viime vuonna tutkineensa, että lähes 70 prosentilla suomalaiskodeista on käytössään vähintään yksi, ja 40 prosentilla kaksi Netflixin ja HBO:n kaltaista maksullista suoratoistopalvelua.

Discshop ja levyjen ostaminen siirtyvät historiankirjoihin

Kun elokuvia saa katsottavakseen kaukosäätimen napin painalluksella, niiden ostaminen kirjahyllyä täyttämään ei houkuttele entiseen tapaan.

Ilmiö on sama myös maailmalla. Los Angeles Times -lehden mukaan elokuvalevyjen myynti on viimeisen kymmenen vuoden aikana kutistunut Yhdysvalloissa kolmannekseen aiemmasta.

Tästä kertoo myös Disc­shopin lopettaminen. Kirjojen nettimyyntiin erikoistuneen Adlibris-yrityksen mukaan­ ­­tytäryhtiöön ei haluttu enää satsata.

”Discshopin toiminta on tosiaan päätetty lopettaa. Adlibriksen, johon Discshop on kuulunut, uudessa strategiassa pääpaino on kirjoissa. Tästä johtuen meillä ei ole mahdolisuutta tehdä investointeja jotka tarvittaisiin elokuva- ja pelipuolen kasvattamiseen”, asiakaspalvelusta kerrottiin.

Discshop.fi:n verkko-osoitteen ja myyntivaraston osti Pohjoismainen verkkokaupan jättiläinen CDON.com, jolle elokuvakauppa on vain pieni osa sen lukuisista eri myyntiartikkeleista.

Lue myös: Löytyykö himoitsemasi sarja vain maksullisesta suoratoistopalvelusta? – ”Tämä on maksullisuuden hyvä puoli”

X