Hassisen kone tekee paluun - Aika katoaa kun Ismo Alanko tulkitsee jälleen 80-luvun sanoituksia: ”Sitä sukeltaa sen 20-vuotiaan Ismon nahkoihin”

Kolme vuotta sitten Ismo Alanko ei ollut halukas tekemään 40-vuotisjuhlakiertuetta ensimmäisen yhtyeensä kanssa. Mieli muuttui, kun Hassisen koneen vanhat jäsenet palasivat 20 vuoden tauon jälkeen yhteen soittamaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hassisen koneen legendaarinen kokoonpano kon kasannut jälleen rivinsä. Jussi Kinnunen (basso, laulu), Harri Kinnunen (rummut), Ismo Alanko (laulu, kitara) ja Reijo Heiskanen (kitara, laulu) nousevat kesällä lavoille.

Kolme vuotta sitten Ismo Alanko ei ollut halukas tekemään 40-vuotisjuhlakiertuetta ensimmäisen yhtyeensä kanssa. Mieli muuttui, kun Hassisen koneen vanhat jäsenet palasivat 20 vuoden tauon jälkeen yhteen soittamaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Jesse Raatikainen

Vaikka Hassisen koneelta julkaistiin vain kolme albumia vuosina 1980–82, yhtyettä on pidetty yhtenä suomirockin ikonisimmista kokoonpanoista kautta aikain. Vuonna 2020 Hassisen koneen piti palata ja soittaa seitsemän keikkaa, mutta koronavirus sotki suunnitelmat.

”Olimme harjoitelleet bändin hyvään iskuun keväällä 2020, sitten keikat siirrettiin vuoteen 2021. Harjoiteltiin seuraavana keväänä ja taas peruuntui kaikki”, Ismo Alanko, 61, kertoo.

Lauluntekijä ja solisti kertoo olleensa ennen puhelinhaastattelua yhtyeen harjoituksissa. Alanko kuvaakin paluuta ”ikuisuusprojektiksi”.

Keikkojen suunnittelu alkoi noin kolme vuotta sitten, jonka jälkeen kiertue on siirtynyt kahdesti.

”Nyt harjoittelemme jo kolmatta kertaa. Bändi on tosi kovassa iskussa, ei ole minkäänlaista huolta siitä”, Alanko kertoo huvittuneena.

”Oli hauskaa ja tuntui hyvältä”

Idea Hassisen koneen paluusta ei lähtenyt yhtyeen jäseniltä, vaan keikkajärjestäjän ja promoottorin toimesta.

”En ole yleisesti ottaen nostalgiaan taipuvainen ihminen. Menen mielelläni eteenpäin ja teen uusia juttuja.”

Ismo Alanko myöntää, ettei ollut halukas tekemään 40-vuotisjuhlakiertuetta ensimmäisen yhtyeensä kanssa mutta lämpeni kuitenkin ajatukselle.

”Kun kävimme pitkästä aikaa soittamassa kimpassa ja kokeilemassa, miltä tuntuu parinkymmenen vuoden tauon jälkeen soittaa, se oli hauskaa ja tuntui hyvältä. Ajateltiin, että miksi ei, käydään tekemässä.”

Hassisen kone

Paluu huipentuu Tampereen Ratinan stadionilla 30. heinäkuuta, jolloin yhtye esiintyy koko historiansa kattavan ison kokoonpanon kera. © Fullsteam Agency

”Aika tietyllä tavalla katoaa”

Neljänkymmenen vuoden takaiset kappaleet sopivat laulajan suuhun edelleen ”yllättävän hyvin”, vaikka hän tekikin kaikki yhtyeen kappaleet ennen kuin oli täyttänyt 22 vuotta.

”Tämä on aitoa nuorisomusiikkia, mitä me soitetaan. Ne ovat tosi nuoren ihmisen tekemiä kappaleita. Kun heittäytyy biisiin ja laulaa sitä, niin sehän on eräänlainen aikakone: sitä sukeltaa sen 20-vuotiaan Ismon nahkoihin. Siinä aika katoaa tietyllä tavalla”, Alanko kertoo.

Hassisen kone vuonna 1982

Hassisen kone huhtikuussa 1982. © FRED OHERT/SKOY

”Onhan sitä tietysti muuttunut ihmisenä, eikä kaikista asioista ajattele samalla tavalla kuin silloin, mutta niissä lauluissa on kuitenkin tiettyä rehellisyyttä elämää kohtaan, mikä ei katoa.”

Maailma on muuttunut myös Hassisen koneen 1980-luvun ajoista.

Venäjän sota Ukrainassa on saanut Ismo Alangon pohtimaan yhtyeen esikoisalbumin Täältä tullaan Venäjä (1980) -nimikkokappaleen esittämistä.

”Se on kyllä tosi erikoisen kuuloinen biisi tänä päivänä. Mielessä on vaihdellut, että pitäisikö sitä esittää vai ei. Tällä hetkellä se kuulostaa dystopialta: tulevaisuudessa taas uusi kierros vodkaturisteja pyörii naapurimaan raunioilla käyttämässä maata hyväkseen.”

Harjoituksissa Täältä tullaan Venäjä on kuitenkin saanut uusia kerroksia ja merkityksiä. Tarkoitus on esittää myös klassikoita, kuten Tuomiopäivä ja Führerin puolesta, jotka ovat nimistään huolimatta rauhan puolesta kantaa ottavia lauluja.

”Uusia kerroksia on mutta toisaalta tuntuu myös omituiselta. Se on sitten eri asia, miten kappaleet ymmärretään tänä päivänä 80-luvun kylmän sodan aikaan verrattuna”, Ismo Alanko toteaa.

Lue myös: Ismo Alanko muistelee 40-vuotista uraansa – Rappiolla-kappale herätti kansankunnan moraalinvartijat: ”Se satoi meidän laariin, kaikki paheksuntakin oli pelkkää plussaa”

Ismo Alanko

Ismo Alanko pitää katseensa mieluummin tulevassa kuin nostalgisoi. Tänä vuonna hän kuitenkin tahtoi pysähtyä muistelemaan, mitä 40-vuotisen uran aikana on tullut tehtyä. © Sampo Korhonen/Otavamedia

Yllätyskeikka Tavastialla

Onnekkaat ovat jo saaneet esimakua Hassisen koneesta, kun yhtye teki yllätysesiintymisen marraskuussa Ismo Alangon syntymäpäiviä juhlistaneella keikalla Tavastialla. Laulaja kuvaa yhtyeen ensimmäistä esiintymistä yli 21 vuoteen hauskaksi ja innostavaksi.

Paluun suosio on myös yllättänyt yhtyeen jäsenet.

Ratinan stadion myi kaksi vuotta sitten loppuun, mutta kiertueen siirtymisen vuoksi lippuja on yhä jonkin verran saatavilla.

”Emmehän me tietenkään uskoneet, että lippuja menee niin hirveästi. En unelmissanikaan kuvitellut, että Ratina myisi loppuun: sinne kuitenkin mahtuu 29 000 ihmistä. Kun tämä suunnitelma oli jo tehty, emme halunneet muuttaa sitä. Olisi tuntunut väärältä järjestää lisää keikkoja, kun ihmiset ovat jo hankkineet lippunsa ja tehneet suunnitelmansa Tamperetta varten.”

Ismo Alanko haluaa pitää kiinni alkuperäisestä strategiasta, jossa soitetaan ensin pienessä klubissa, sitten yksi festari ja sitten stadionkeikka.

”Se kaari on mielestäni erittäin hyvä, ajatus siitä tuntuu innostavalta ja kutkuttavalta. Emme halua kuitenkaan loputtomiin jatkaa.”

Uutta musiikkia Hassisen kone ei ole levyttänyt, vaikka Alangon mukaan asiasta kyllä keskusteltiin.

Vanhan kokoonpanon harjoittelemisen lomassa Ismo Alanko työstää ensi vuonna julkaistavaa sooloalbumiaan. Hassisen koneen keikkojen jälkeen laulaja ei jää lepäämään, vaan suuntaa heti elokuussa oman yhtyeensä kanssa kiertueelle.

”Niin hauska juttu kuin tämä onkin, kyllä tässä elämässä täytyy päästä myös eteenpäin”, Ismo Alanko muistuttaa.

X