Aikaistaako Putin presidentinvaaleja? ”Kaikkea voi tapahtua, voivat vaikka perua vaalit”

Vaalien aikaistaminen olisi Putinille arvovaltatappio. Hän myöntäisi, ettei kaikki ole hanskassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjän presidenttien kuvilla koristettuja maatuskanukkeja.

Vaalien aikaistaminen olisi Putinille arvovaltatappio. Hän myöntäisi, ettei kaikki ole hanskassa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Venäjän seuraavat presidentinvaalit käydään vuonna 2018. Politiikantutkimuksen piireissä käydään kuitenkin jo kiivasta spekulaatiota siitä, uskaltaako istuva presidentti Vladimir Putin odottaa niin pitkään. Suosio kun on juuri nyt huipussaan, mutta esimerkiksi talouden alamäki saattaa nakertaa sitä.

Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela ei näe tällä hetkellä syytä vaalien aikaistamiselle. Korpela on perehtynyt erityisesti Venäjän historiaan ja tuntee maan poliittisen tilanteen hyvin.

”Tosin kaikkea siellä voi tapahtua. Venäjä ei ole mikään demokraattinen maa, nehän voivat vaikka perua vaalit.”

Korpelan mukaan lait eivät ole Putinille ongelma, jos vaaleja pitää siirtää.

”Vaikka on perustuslaki ja muita lakeja, niitä voidaan tarvittaessa ohittaa. Venäjähän perusteli esimerkiksi Krimin valtaamista sillä, että on olemassa korkeampia arvoja kun kirjoitetut lait.”

Lähipiirin asema taattava

Tosin Putinkaan ei voi tehdä ihan mitä tahansa päätöksiä.

”Vaikka ehkä ulospäin näyttää siltä, Venäjä ei ole mikään yksilöjohtamisen maa. Myös johtaja on järjestelmän vanki. Johtajan pitää pystyä takaamaan lähipiirin hyvä asema ja jakamaan sille rikkauksia”, Korpela sanoo.

Näin meneteltiin Korpelan käsityksen mukaan esimerkiksi Sotšin olympialaisissa, kun valtavat rakennusurakat jaettiin oligarkkien yrityksille.

”Jos jalkapallon MM-kisat 2018 ovat samanlainen jättipotti, kyllä oligarkkien tuki presidentille jatkuu.”

Kannatuksella varaa pudota

Helsingin yliopiston idäntutkimuslaitoksen Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro ei näe, että Putinilla olisi tällä hetkellä syytä aikaistaa vaaleja. Sisäpolitiikasta riittävää syytä tuskin löytyy, eikä ulkoinen uhkakaan olisi hyvä syy.

”Ulkoisen kriisin sattuessa tarvittaisiin nimenomaan vahvaa presidenttiä, jonka asemaa ei haluttaisi kyseenalaistaa vaaleilla.”

Kangaspuro sanoo, että Putin tuskin pelkää kannatuksen laskua.

”Putinin kannatus on 86–88 prosenttia. Siitä on varaa pudottaa kolmekymmentä prosenttia, ja silti se on enemmän kuin riittävästi hänen valitsemiselleen jälleen presidentiksi.”

Miten perustella?

Jos vaaleja aikaistettaisiin, se olisi Kangaspuron mukaan Putinille arvovaltatappio.

”Vaalien aikaistaminen tarkoittaisi, että Venäjän johto myöntäisi maan olevan poikkeustilassa: kaikki ei olekaan hanskassa.”

Kangaspuro muistuttaa, että tähän asti Putinille on ollut tärkeää näyttää, että hän toimii perustuslain mukaisesti.

”Koska vaalit on lailla määrätty, aikaistaminen tarkoittaisi lainsäädäntöelimen eli duuman käsittelyä. Se nyt ei olisi mikään erityinen ongelma, mutta jokin virallinen syy kuitenkin tarvittaisiin. Pitäisi argumentoida, miksi vaalien ajankohta täytyy muuttaa.”

Jos Putin haluaisi jostain syystä aikaistaa vaalit, hänen täytyisi siis saada siirrolle lähipiirinsä hyväksyntä, löytää tarpeeksi hyvä syy, saada asia duuman käsittelyyn ja vielä perustella asia kansainvälisesti järkevän näköiseksi.

X