Aikataulun muutos ajoi Helsinki Calling -aktivistit riitoihin

Jaa artikkeli
Mielenilmaus
© iStock
Helsinki Calling -mielenilmaus aikaistui ja tapahtuma järjestetään sunnuntaina 15. heinäkuuta.

Trumpin ja Putinin tapaamispäiväksi kaavailtua mielenilmausta ei pidetä maanantaina 16. heinäkuuta. Järjestäjät ovat ilmoittaneet aikaistavansa Helsinki Calling -tapahtuman sunnuntaille 15.7. ”tuotannollisista syistä”.

Perustelu herätti tuoreeltaan tiistain 10.7. aikana paljon närkästystä sosiaalisessa mediassa. Helsinki Calling -tapahtuman Facebook-sivu täyttyi vihaisista viesteistä. Osa ihmisistä ilmoitti varanneensa junaliput ja hotellin nimenomaan maanantaille.

 

Moni aktivisteista oli sitä mieltä, että alkuperäinen aikataulu olisi taannut tapahtumalle paremman näkyvyyden.

 

Aktivistien keskuudessa mietittiin sitäkin, oliko poliisi painostanut järjestäjiä muuttamaan aikataulua. Järjestäjiä syytettiin ponnettomuudesta.

 

Myöhemmin tiistaina järjestäjät tarkensivat sosiaalisessa mediassa aikataulumuutoksen syitä: ”Mielenilmaus siirrettiin sunnuntaille, jotta voimme nostaa esiin tärkeitä asioita parhaana mahdollisena ajankohtana ja saada viestimme leviämään koko maailman tietoon ajoissa. Presidentit Trump ja Putin tapaavat viimeisimmän tiedon mukaan maanantaiaamuna Suomessa.

Liian kapea aikaikkuna toi haasteen järjestäjille

Uusien, tarkentuneiden tietojen mukaan supervaltojen johtajat tapaavat maanantaiaamuna. Huippukokous on jo ohi iltapäivällä, jolloin mielenilmauksen piti alunperin tapahtua. Sunnuntai valikoitui päiväksi, koska Trump saapuu ilmeisesti Suomeen jo sunnuntaina. Tosin Putinia ei silloin Suomessa nähdä. Venäjän presidentti nauttii sunnuntaina huippujalkapallosta katsellen MM-kisojen finaalia Moskovassa.

Mielenosoittajia vaivaa sama ongelma, josta Suomessa on puhuttu monta kertaa ennenkin: Helsingin vetovoima ei riitä siihen, että ulkomaiset vieraat haluaisivat yöpyä täällä. Kuten Putin, moni matkailija viipyy Helsingissä vain muutaman tunnin. Mielenilmauksen järjestäminen niin kapeassa aikaikkunassa on haastavaa.

Järjestäjät onnistuivat kuitenkin löytämään muuttuneesta päivästä lohtua.

”Toivomme, että mielenilmauksen siirtäminen myös mahdollistaa useiden sellaisten paikalle pääsyn, jotka ovat maanantaina töissä”, Helsinki Calling -tapahtuman järjestäjät kertoivat Facebook-sivullaan.

X