Lotta Svärd jakoi Vuoden Lotta 2020 -palkinnon – ”Koiviston pikkulotta” Aila Salo pelasti lottaperinnettä

Aila Salo (kiikarit kädessä) opetteli sodassa lentokoneiden tunnistamista ja viestiliikennettä. © Juha Sinisalo
Raumalainen Aila Salo on Vuoden Lotta. Lotta Svärd -säätiön palkinto on aikaisemmin myönnetty muun muassa Riitta Uosukaiselle ja Elisabeth Rehnille.

Raumalainen pikkulotta Aila Salo (os. Hollming) on Vuoden Lotta 2020. Lotta Svärd Säätiö on myöntänyt Vuoden Lotta -kunniamaininnan vuodesta 2007 alkaen.

Koivistolla vuonna 1928 syntynyt Aila Salo liittyi pikkulotaksi järjestön lapsijaostoon jo yhdeksänvuotiaana, joten hän näki ja koki talvisodan kotirintaman koettelemukset ja paineet.

Kun kotikylä tyhjennettiin hyökkääjän alta, Salo lähetettiin evakkoon sukulaisten luo Hämeeseen. Siellä hän osallistui ahkerasti työpalveluun.

Salo muistaa yhä muun muassa, millaista oli sivellä voimakkaan liuottimen tuoksuista vernissaa kenttälakanoihin.

Tarkoitus oli tehdä sotilaille telttoihin ja maapohjamajoituksiin kosteutta eristäviä lakanoita, kun goretexiä tai muita kalvovaatteita ei ollut olemassa.

Aila Salo oli jatkosodan viestilotta

Jatkosodassa teini-ikäisenä Salo kouluttautui viestilottana etenkin tärkeään ilmavalvontaan.

Kohtalokkaana kesänä 1944 hänen lottaryhmänsä evakuoitiin viimeisten joukossa merivoimien aluksella turvaan saarroksiin joutuneelta Koivistolta.

Lotta Svärd -järjestö

Aila Salo liittyi Lotta Svärd -järjestön lapsijaostoon 9-vuotiaana.  © Skoy

Lotta Svärd ansiomerkkien takana

Salo oli mukana vuonna 1992 perustamassa Suomen Lottaperinneyhdistystä (nykyistä Lottaperinneliittoa) ja auttoi näin lottien tarinan säilyttämisessä.

Hänen aloitteestaan perinneliitolle suunniteltiin heti alussa oma heraldiikkansa, jäsen- ja ansiomerkkejä, jotka kunnioittavat Lotta Svärdin henkeä.

Lue myös: Pelkoa, kaaosta ja kuolleita – Liisa pakeni Äänislinnasta viimeisessä siviileitä kuljettaneessa junassa