Airbnb-vuokraus suututtaa naapureita – Turistien tuoma meluhaitta on Pirkosta sietämätöntä: ”Ennen meillä oli oikein ihana ja rauhallinen talo”

Jaa artikkeli
Rovaniemen kauniit maisemat houkuttelevat turisteja ympäri vuoden.
Rovaniemi on turistien suosima matkakohde etenkin talvisesonkina. © iStock
Erityisesti Pohjois-Suomessa, missä turismia on paljon varsinkin talvisin, puhuttavat lyhytaikaiseen Airbnb-majoitukseen liittyvät ongelmat yhä enemmän.

Pohjois-suomalaisessa kaupungissa asuvan Pirkon, 83, taloyhtiössä yksi asunnonomistaja vuokraa huoneistoaan ammattimaisesti ympäri vuoden. Kesäisin on hiljaisempaa, mutta varsinkin talvisin majoittujia on paljon ja he vaihtuvat tiuhaan tahtiin.

Majoituspaikka kauniilla sijainnilla houkuttelee kaupunkiin suuntaavia turisteja. Mäen päällä sijaitsevasta rakennuksesta avautuu komea maisema vesistön äärelle.

Talossa asuu paljon eläkeläisiä mukaan lukien Pirkko, joka on asunut talossa noin 18 vuotta talon valmistumisesta alkaen.

Osaa talon vakiasukkaista häiritsevät muuten rauhallisessa taloyhtiössä jatkuvasti vaihtuvat majoittujat.

Alakerran asunnossa Airbnb-asukkaat vaihtuvat

Pirkko asuu Airbnb-asunnon yläpuolella, minne asunnosta kantautuva meteli kuuluu hänen mielestään turhankin hyvin. Myös väliaikaisessa majoituskäytössä olevan asunnon alapuolinen asukas kertoo kärsivänsä toistuvasti häiriöstä.

Meteli kantautuu toisinaan kauemmaskin rakenteita pitkin.

Turistit metelöivät usein pitkälle yöhön – Huoneiston omistaja vaati majoittujille asumisrauhaa

Majoitustoiminta Pirkon alakerrassa alkoi, kun edellisen omistajan kuoltua asunto myytiin. Ostaja remontoi asunnon ja alkoi pyörittää hyvin menestyvää Airbnb-toimintaa.

Ensimmäinen talvi oli vielä rauhallinen, mutta viime talvena majoittujista oli Pirkon mielestä jatkuvaa haittaa.

”Meillä oli oikein ihana ja rauhallinen talo, mutta ei ole enää todellakaan”, Pirkko harmittelee.

Asunnosta kuuluu ääniä, jotka kuulostavat huonekalujen siirtelyltä tai raahaamiselta ja patteritkin paukkuvat syystä tai toisesta.

Turistit saapuvat usein lentokentältä vasta iltakymmenen jälkeen, jolloin hiljaisuutta häiritään helposti yli keskiyön.

Kerran yksi Pirkon naapureista oli käynyt valittamassa kuuden hengen miesseurueelle metelistä yöaikaan, minkä jälkeen huoneiston omistaja oli valittanut isännöitsijälle, että majoittuville on annettava asumisrauha, kuten muillekin asukkaille.

”Jos putket menevät tukkoon tai tulee tuholaisia, taloyhtiö maksaa”

Melun lisäksi lyhytaikaiseen majoitukseen voi liittyä monia käytännön ongelmia.

Vakituiset asukkaat ovat huolissaan muun muassa siitä, että jos vierailevat asukkaat aiheuttavat vahinkoa, joutuu taloyhtiö maksajaksi.

”Jos putket menevät tukkoon ja tapahtuu vesivahinkoja tai tulee tuholaisia, syttyy tulipalo tai syntyy muita vahinkoja, taloyhtiö joutuu maksamaan vahingot omasta pussistaan, sillä vakuutusyhtiöt eivät korvaa niitä.”

Majoittujat saavat Pirkon talossa käyttöönsä tavallisen avaimen, jolla pääsee myös talon yhteisiin tiloihin, kuten pyykkitupaan.

”En ole kuullut, että he olisivat tiloja käyttäneet, mutta jos vaikka kuivaushuoneeseen viedään hikisiä vaatteita kuivamaan puhtaiden pyykkien sekaan, se ei ole kovin mukavaa”, Pirkko kertoo.

On myös olemassa riski, että majoittujat kopioivat huoneistonsa avaimen ja käyttävät sitä myöhemmin rikollisiin tarkoituksiin. Tämä voi herättää asukkaissa pelkoa oman ja talon yhteisen omaisuuden säilymisestä ja siistinä pysymisestä.

Isännöitsijä ei näe Airbnb-majoitusjärjestelyssä ongelmaa

Pirkon taloyhtiössä on käyty keskustelua tilanteesta, sillä asiasta on tehty kaksi valitusta.

Taloyhtiön puheenjohtaja on kuitenkin sopinut isännöitsijän kanssa, ettei asiasta ole tarpeen keskustella eikä majoittavalle osapuolelle ole myöskään annettu varoitusta valituksista huolimatta.

Pirkon tehtyä kirjallisen valituksen isännöitsijälle majoituspalveluun liittyvistä ongelmista, oli isännöitsijä vastannut, ettei valituksia saa laittaa hänelle, vaan ne on laitettava suoraan majoitustoimintaa harjoittavalle henkilölle.

Tämän kuultuaan Pirkko marssi isännöitsijän puheille näyttäen Suomen Kiinteistölehteä, jossa Isännöintiliitto oli nimenomaan virallisesti kehottanut taloyhtiön asukkaita laittamaan vastaavissa ongelmatilanteissa valitukset suoraan isännöitsijälle ja taloyhtiön hallituksen jäsenille.

Isännöitsijä suuttui ja näytti Pirkolle ovea.

Pirkon mielestä tämä vasta vuoden isännöitsijänä ollut henkilö ei sovi tehtäväänsä.

”Hallitus ei ole paneutunut tähän asiaan sillä tavalla kuin olisi pitänyt. Tuntuu, että isännöitsijä ei hallitse asioita, joita pitäisi, eikä keskustele naisten kanssa, mutta kohtelee miehiä eri tavalla.”

Edellistä isännöitsijää, joka oli jopa valittu aikanaan vuoden isännöitsijäksi, Pirkko muistelee lämmöllä.

Majoitustoiminnalle halutaan asettaa rajoituksia

Kiinteistöliiton ja monien muiden tavoin Pirkko kaipaisi majoitustoiminnalle rajoituksia.

Nykyään yhtiöjärjestyksen muuttaminen vaatii kaikkien osakkaiden suostumuksen. Ongelmia syntyy, kun majoitustoiminnan aloittanut tai sitä harkitseva ei tietenkään tällaiseen muutokseen ryhdy.

Pirkon mielestä asuntoyhtiölakia pitäisikin muuttaa niin, että enemmistö voisi muuttaa yhtiöjärjestystä, koska nykyisin muutoksen voi estää yksikin osakas.

”Tässä on niin suuri reikä, että yksi voi määrätä tällaisia suuren talon asioita. Jos taloyhtiön asukkaat äänestävät ja määräenemmistön tullessa saisivat päättää, että taloon ei saa tehdä majoituspaikkaa, silloin se menisi oikein.”

Asunnonostajaa voi kohdata ikävä yllätys, jos naapurissa pyöritetään majoituspalvelua ostajan tietämättä.

”Se on aika surkeaa, jos ihmiset hyvässä toivossa ostavat mieleisensä asunnon ja toivovat rauhaa. Meilläkin on paljon eläkeläisiä tässä. Paljon moititaan eläkeläisiä siitä, että turhaan valitetaan, mutta ei meidän talossa kyllä kukaan ole turhaan valittanut. Tämä on ainut asia, joka on tullut pinnalle.”

Pirkon nimi on muutettu.

X