”Äitiyshaaveita ei kannata pelätä liikaa ja siirtää pitkälle tulevaisuuteen”

Minna Oulasmaa on seksuaaliterapeutti.
© Tommi Tuomi / Otavamedia
"Suuri huoli on nyt siitä, loppuvatko vauvat. Kaikki pyrkivät löytämään syitä lapsikatoon ja ratkaisuja vauvabuumin käynnistämiseksi", seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa pohtii myös vaaliteemaksi nousevaa haastetta.

Toimitit äidinmaitokeskukseen yhteensä 40 litraa maitoa. Kiitos yhteistyöstä ja hyvää kesän jatkoa.

Näin minua kiitettiin vuonna 1990, kun olin saanut esikoiseni.

Maito oli suihkunnut pinkeistä rinnoistani kuin sadettajasta. Solmin intiimin liiton jo synnytyslaitoksella sähkökäyttöisen lypsykoneen kanssa. Siitä tulikin seuraavien kuukausien ajan eniten käyttämäni kodinkone. Maitomies soitti ovikelloa kolmesti viikossa, ja ojensin hänelle pullottamani valkoisen kullan.

Silti oman lapsen imetys ei runsaasta maidontulosta huolimatta onnistunut, vaan turvauduin pulloruokintaan. Olinko epäonnistunut jo äitiyden ensimetreillä?

Monet mittaavat onnistumistaan sillä, miten raskaus, synnytys tai imetys ovat sujuneet ja löytävät niistä vuosikausiksi murehtimisen aihetta. Turhan monen äidin mielestä kaiken pitäisi onnistua täysin ennalta laaditun käsikirjoituksen mukaan.

Etenkin terveydenhuollon ja kasvatusalan ammattilaisten odotukset omalle äitiydelle voivat olla pelottavan korkealla. Koulutuksen ja työkokemuksen perusteella pitäisi automaattisesti tietää, miten olla äiti. Myös me alan ammattilaiset voimme työssämme sortua tukemaan tätä myyttiä.

Olin ensi kertaa äidiksi tullessa jo viittä vaille valmis terveydenhoitaja. Silti pikkuvauvan hoitajana olin täysin ummikko.

Äidinrakkaus ei leimahtanut kuin amerikkalaisissa elokuvissa. Vauvakaan ei ojentanut käyttöopasta syntyessään. Vei oman aikansa, että opin ymmärtämään vauvan viestit.

Alun kuuluukin mielestäni olla haparoivaa ja etsivää. Vauva opettaa äitiä, jotta tämä ymmärtäisi hänen tarpeitaan. Molemminpuolinen yhteys syntyy pikkuhiljaa arjen kiireettömissä kohtaamisissa.

Yhden äidin imetys onnistuu. Toinen osaa lohduttaa. Kolmas ihmettelee, miten hänen pinnansa onkaan pidentynyt.

Kukaan ei ole täydellinen eikä onnistu aina kaikessa.

Suuri huoli on nyt siitä, loppuvatko vauvat. Syntyvyys ja toteutumattomat lapsihaaveet ovat iso teema huhtikuun eduskuntavaaleissa. Kaikki pyrkivät löytämään syitä lapsikatoon ja ratkaisuja vauvabuumin käynnistämiseksi.

Syntyvyyden lisäämiseksi tarvitaan lapsimyönteisyyttä edistäviä ja perheiden olosuhteita parantavia ratkaisuja. Silti maidontuoksuiseen vauvahaaveeseen liittyy tunteita, joita ei kannata yrittää selittää järjellä. Sopivan kumppanin lisäksi tarvitaan luottamusta tulevaan ja äitiyskuumetta. Äitiyshaaveita ei kannata pelätä liikaa ja siirtää pitkälle tulevaisuuteen.