Äitiyspakkaus 2022 sisältää muumikuvioisen ulkohaalarin – Näin tuotteet ovat muuttuneet 50 vuodessa

Uusi äitiyspakkaus ilmestyi jälleen tärkeänä ja runsaana. Mutta pari tuotetta tästä puuttuu 50 vuoden takaiseen tarvikelaatikkoon verrattuna – muistatko mitä ne olivat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2022 äitiyspakkauksen tuotteet löytyvät Aya Iwayan suunnittelemasta eläinkuvioisesta vuodelaatikosta. Laatikkoa voi tarvittaessa käyttää vastasyntyneen sänkynä.

Uusi äitiyspakkaus ilmestyi jälleen tärkeänä ja runsaana. Mutta pari tuotetta tästä puuttuu 50 vuoden takaiseen tarvikelaatikkoon verrattuna – muistatko mitä ne olivat?
Teksti:
Elina Kirssi

Kela julkisti joulukuun toisella viikolla vuoden uuden äitiyspakkauksen sisällön. Äitiyspakkaus 2022 sisältää 43 erilaista tuotetta, mikä on seitsemän tuotetta vähemmän viime vuoteen verrattuna.

Tuttuun tapaan pakkauksen sisältä löytyy muun muassa vaatteita, hoitotarvikkeita, makuupussi ja harsoja. Viltti tekee paluun, ja tulevana vuonna ulkohaalari on muumikuvioinen. Lisäksi pakkauksen kirjan saa vuonna 2022 ensimmäistä kertaa halutessaan myös saamenkielisenä.

Tuotteissa on painotettu vastuullisuutta ja monikäyttöisyyttä. Kahdessa bodyssa on jatkopalat ja kaikissa housuissa pitkät käännettävät resorit lahkeessa tuotteiden käyttöiän maksimoimiseksi.

Toppahaalari ja talvivarusteet

Vielä 1950-luvulla äitiyspakkaus oli varsin vaatimaton, mutta esimerkiksi 50 vuoden takaiseen pakkaukseen verrattuna tuotevalikoimassa ei ole tapahtunut järisyttäviä muutoksia, kertoo Kelan tutkija Anneli Miettinen.

”Materiaalit ovat muuttuneet vuosien varrella paljon. Pakkauksessa on ollut alusta alkaen vauvanhoitoon liittyviä tarvikkeita, vaatteita, vuodevälineitä ja pesuvälineitä. Myöhemmin varusteita on täydennetty muun muassa vauvan toppahaalarilla ja talvivarusteilla.”

Vuonna 1971 äitiyspakkauksessa oli vaatteiden ja hoitovälineiden lisäksi mukana myös mäntysuopaa ja emalivati, joka poistui pakkauksen valikoimasta vuonna 1979. Pakkauksen suosituin tuote makuupussi otettiin käyttöön 1970-luvun alussa peitteen tilalle.

1970-luvulla pakkaukseen lisättiin myös kondomit, mikä herätti tuolloin paljon keskustelua. Miettisen mukaan kondomit ovat yhä tarpeen, sillä ne muistuttavat ehkäisynkäytöstä. Pakkauksen sisältö puhuttaa edelleen.

”2000-luvun aikana on pohdittu, pitäisikö isän rooli huomioida paremmin myös äitiyspakkauksessa.”

Ennen 1970-lukua vaatteet olivat kankaisia, sitten trikoota ja froteeta. Tänä vuonna tuotteiden raaka-ainelaatuakin on parannettu, ja suurin osa puuvillatuotteista on luomupuuvillaa. Muutamassa tuotteessa on käytetty kierrätysmateriaalia.

Lisäksi vielä 1970-luvun alussa vaatteet olivat pääosin valkoisia, ja värikkäiden vuosien jälkeen nykyään suositaan neutraaleja värejä.

Äitiyspakkauksen merkitys yhä suuri

Suomen äitiysavustuslaki täyttää ensi vuonna jo 85 vuotta. Pakkauksen tarvekin on perheissä nykyään erilainen: harva pitää lastaan vaatetettuna ja puhtaana vain sen varassa.

”Vielä 1970-luvulla tavaroilla oli suurempi merkitys perheen toimeentulon kannalta, koska pienituloisuus ja vähävaraisuus oli yleisempää. Alkuaikoina äitiyspakkauksella oli myös valistusmerkitystä, mutta nykyään neuvolat tarjoavat kattavasti tiedon perheille”, Anneli Miettinen kertoo.

Kela jakaa vuosittain noin 50000 äitiysavustusta, ja yli 30000 valitsee äitiyspakkauksen rahallisen korvauksen sijaan. Pakkaus on edelleen etenkin ensivanhemmilla suosittu, sillä se tarjoaa kaiken tarvittavan vauvan hoitamiseen.

”Itseäni kiinnostaa äitiyspakkauksen valtava suosio suomalaisperheissä. Aina on varmasti näkemyseroja siitä, onko joku kuosi sopiva, mutta lähtökohtaisesti pakkausta pidetään perheissä yhä hyvin tärkeinä.”

Lue myös: Video: Piritta Hagman esittelee Afrikkaan suunnitellun äitiyspakkauksen – mukana taskulamppu ja synnytysvälineet

Perhevapaauudistus kannustaa isiä jäämään kotiin

Perhevapaauudistus hyväksyttiin eduskunnassa. 7+7-mallina tunnetulla uudistuksella halutaan kannustaa etenkin isiä jäämään kotiin lapsen kanssa. Suomessa äidit käyttävät 98 prosenttia vanhempien kesken jaettavista vanhempainvapaista. Isistä noin 55 prosenttia ei käytä omaa isyysvapaataan lainkaan.

Ennen uudistusta äidille myönnettiin 105 arkipäivää eli 4,2 kuukautta äitiysrahaa, isälle 54 eli 9 viikkoa arkipäivää isyysrahaa ja vanhempien kesken jaettavaksi tai toiselle vanhemmalle 158 arkipäivää eli 6,3 kuukautta. Vanhempainvapaata maksettiin siis yhteensä 317 päivältä.

Uudistuksen tultua voimaan kumpikin vanhempi saa käyttöönsä 160 päivärahapäivää, josta toiselle vanhemmalle voi luovuttaa enintään 63 päivää. Loppuraskauden osalle tulee 40 päivärahapäivän raskausraha. Vanhempainvapaalle voi jäädä siihen asti, kunnes lapsi täyttää kaksi. Yhteensä yhden lapsen vanhemmille maksetaan 320 arkipäivää vanhempainrahaa, mutta raskauspäiväraha mukaan lukien vanhempainvapaiden määrä kasvaa 360 arkipäivään eli 14 kuukauteen.

Uudistuksella halutaan ottaa huomioon entistä paremmin perheiden monimuotoisuus. Yksinhuoltaja saa käyttää kaikki 360 päivärahapäivää, ja samaa sukupuolta olevat vanhemmat voivat jakaa vapaat tasaisesti. Vapaata voi siirtää myös saman talouden aikuiselle, joka ei ole lapsen huoltaja.

X