Aki ja Heli Palsanmäki paljastavat, mikä nyt myy ja on erityisen haluttua tavaraa – ”Hinta on pompsahtanut sodan takia jäätävän korkealle”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja Heli-vaimo
Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja Heli-vaimo tietävät, mikä tavara liikkuu milloinkin. © Tommi Tuomi
Halutun tavaran trendit lainehtivat jatkuvassa aaltoliikkeessä. Eniten Huutokauppa Palsanmäki kuitenkin myy sitä, mitä Keski-Suomi tarjoaa.

Kun Aki ja Heli Palsanmäeltä kysyy, mikä tuote tällä hetkellä myy, vastauksen saa välittömästi: kulta.

”Kullan hinta on pompsahtanut sodan takia jäätävän korkealle. Ja koko ajan taitaa vain nousta”, Aki Palsanmäki sanoo.

Hirvaskankaan huutokaupassa on nähty joskus pienikokoinen kultaharkkokin, mutta enimmäkseen Palsanmäet ostavat ja myyvät kultaa koruina ja kelloina. Myös hopeaesineet ovat tällä hetkellä haluttua tavaraa.

Lue myös: Kulta sijoituksena kiinnostaa – Sijoituskohteen houkuttelevuus kasvaa tavallisenkin sijoittajan silmissä kun rahan arvo ja osakkeiden hinnat laskevat

Sitä myydään, mitä Keski-Suomessa on tarjolla

Kullan ja hopean sijaan Palsanmäkien huutokaupassa myydään enemmänkin sitä tavaraa, mitä on tarjolla.

Ei Keski-Suomessa pysty hirveästi valikoimaan. Jos sanon, että myyn ainoastaan huippuesineitä, niin huutokauppa olisi aika harvoin”, Aki Palsanmäki toteaa.

Sen sijaan Palsanmäet karsivat tarjolla olevaa tavaraa pois sen perusteella, että he tietävät, mikä ei ainakaan myy.

Kirjasarjat, käytetyt kodinkoneet, vedenkeittimet ja vatkaimet eivät tänä päivänä mene kaupaksi.

Tärkein nyrkkisääntö on, että tavaroiden on oltava ehjiä ja muutenkin siistissä kunnossa. Aki toteaa, ettei kukaan autoliikkeestä osta rikkinäistä autoakaan.

Osa Arabian astioista ei mene kaupaksi

Halutun tavaran trendit lainehtivat jatkuvassa aaltoliikkeessä. Kulta olisi tällä hetkellä kaikkien mieleen, mutta joidenkin Arabian astioiden hinta puolestaan on pudonnut.

Kolme–neljäkymppiset, jotka ovat esimerkiksi piippuleima-Arabiaa nähneet mummoloissaan, eivät enää tahdo käyttää kultareunuksella varustettuja kahvikuppeja ja lautasia.

”Niitä ei voi pestä koneessa. En tiedä, onko se laiskuutta vai minkä takia niitä ei sitten käytetä. Tällä hetkellä ostetaan sitä, mitä pystytään käyttämään”, Heli Palsanmäki sanoo.

Toki Arabia-astioistakin löytyy poikkeussarjoja, joita myydään edelleen kovaan hintaan. Näitä ovat esimerkiksi sarjat Koralli, Emilia, Harlekin sekä Valencia.

Lue myös: Arabian vanhat kahvikupit ovat suosittuja keräilykohteita – Nyt halutuimpia ovat harvinaiset Pop- ja Armi-sarjojen kupit!

Arabian vanhat kahvikupit

Arabian vanhat kahvikupit ovat nykyisin haluttuja keräilykohteita. © Jarmo Wright / OM-arkisto

Antiikkihuonekalujen kysyntä hiipui

Antiikkihuonekalut menivät kymmenen vuotta sitten hyvin kaupaksi, mutta nyt niiden hinta pysyttelee varsin maltillisena.

”En hirveän mielelläni mitään klaffipiironkia edes ota myyntiin saati itse lähde kantamaan sitä mistään kerrostalosta huutokauppaan”, sanoo Aki.

Seuraavia hittituotteita on yhtä hankala ennustaa kuin sitä, mikä ei pian enää myy ollenkaan.

Kyllä sitä aina mietitään ja arvuutellaan, mikä voisi olla kahden–kolmen vuoden päästä sellainen tuote, jota ihmiset haluavat ja hamuavat”, Aki sanoo.

Jotkut huutokauppayrittäjät ostavat tavaraa myös varastoon aikeenaan kaupata ne vasta myöhemmin. Palsanmäet toimivat toisin.

Nyt kun tekee kauppaa, niin ei vuoden päästä voi yhtään tietää, millä hinnalla tavara menee. Kyllä se on pakko realisoida saman tien”, Heli toteaa.

Lue myös: Nämä vanhat huonekalut viedään nyt käsistä: Sirot 50- ja 60-lukujen yöpöydät – ja erityisesti Artekin patinoituneet huonekalut!

50-luvun yöpöydät

Isot huonekalut eivät mene kaupaksi, mutta sirot yöpöydät vuosikymmenten takaa ovat haluttuja. © Iivari Viilomaa

Heli Palsanmäki keräilee kotimaisia lasiesineitä

Moni suomalainen on energiakriisin, inflaation ja korkojen nousun myötä alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, mihin rahansa pistää. Niin tekevät myös Aki ja Heli Palsanmäki.

Erityisesti Aki on kiristänyt kukkaronnyörejään.

”On elettävä tarkasti: sähkön hinta nousee, ruuan hinta nousee ja polttoaineen hinta on korkealla. Nyt on pidettävä vähäisetkin pennoset vain taskussa. Ei saa tuhlata missään nimessä.”

Akin maltillisista kotikokoelmista löytyvät esimerkiksi muutama akustinen kitara sekä Kupittaan saven figuureja.

Heli on pitkään kerännyt violetinväristä kotimaista lasia. Hän aikoo jatkaa harrastustaan jatkossakin, mutta on jo tilanpuutteenkin vuoksi joutunut kiristämään kriteereitään.

”Nyt pitää olla signeerattua kotimaista liilanväristä lasia.

Osa jo kerätyistä tusinatuotteista on saanut lähtöpassit, ja juuri nyt Heli havittelee Helena Tynellin suunnittelemaa Aurinkopulloa. Aurinkopullon neljästä eri koosta Heli on jo löytänyt pienimmän ja toiseksi suurimman. Nyt hakusessa on erityisesti suurin koko – liilanvärisenä tietysti.

Lue myös: Omistatko aarteita? Selvitimme keräilyesineiden myyntihintoja – Monen tutun valaisimen, maljakon tai astiaston korkea arvo voi nyt yllättää

Arabian käsinmaalattu Anemone-sarja on nyt suosittu ja hintava.

Arabian käsinmaalattu Anemone-sarja on nyt suosittu ja hintava. © Sampo Korhonen

Lue myös: Vahva parisuhde kannatteli Aki ja Heli Palsanmäkeä, kun tulot romahtivat ja Heli sairastui syöpään – ”Nyt kun piru on poissa, on vähän helpompaa”

Heli ja Aki Palsanmäki

Seitsemän­toista yhteistä vuotta ovat opettaneet lukemaan toista. © Tommi Tuomi

X