Älä heitä näitä vanhoja tavaroita pois – Voit ansaita kymmeniätuhansia!
Mummolan tuolit voivat olla arvokkaita. Ota ensin selvää tavaroista, joista aiot päästä eroon!
Kaikkea ei kannata heittää pois, kun siivoaa ja raivaa kotiaan. Asiantuntija Johanna Lindfors Bukowskin huutokaupausta kertoo, mitä esineitä ei kannata heittää pois. Näitä esineitä saattaa löytyä monen nurkista – ja ne ovat arvokkaita.
Af Ornäsin jalopuiset sohvat
”Carl Gustaf Hiort af Ornäs oli muotoilija, jonka tehdas Puunveisto Oy tuotti linjakkaita huonekaluja aina 1940-luvulta alkaen.
Hiort af Ornäs oli jonkin aikaa melko unohdettu, kunnes muutama vuosi sitten hänen jalopuiset ja yksinkertaisen tyylikkäät sohvansa ja nojatuolinsa kokivat uuden tulemisen.
Hiort af Ornäsin tunnistaa myös tinkimättömästä laadusta. Nämä esineet kestävät aikaa, niin fyysisesti kuin visuaalisestikin. Tuolit ovat muuten myös erittäin hyviä istua! Hintataso liikkuu nykyisin jo noin 800–1000 euron tienoilla, riippuen esineestä, mutta yllättävän moni ei hoksaa katsoa mummolan vanhoja tuoleja, olisivatko ne vaikkapa Hiort af Ornäsiä”, Lindfors sanoo.
Axel Haartmanin taulut
”Unohda heinäkuhilaat ja järvenrantakuvat, joissa vene on vedetty rannalle, mutta pidä sen sijaan silmällä teoksia, joissa on yllättävämpää tunnelmaa.
Tarkkaile sävyjä, jotka puhuttelevat, rauhoittavat tai vetoavat. Hyvin tehdyssä teoksessa viivat eivät välttämättä ole tarkasti piirrettyjä. Mikä tärkeintä, taiteilijan nimi tulisi löytyä taiteilijamatrikkelista.
Teoksen taustapuolelle kannattaa aina vilkaista. Hienoa, mikäli sieltä löytyy näyttelytarroja, niitä ei kannata koskaan mennä ”siivoamaan” pois.
Itse suosittelen säilyttämään sellaista taidetta, jonka tekijät ovat tunnettuja. Harvemmin suureen suosioon pääsevät enää taiteilijat, jotka ovat olleet tuntemattomia eläessään, saati sitten kuollessaan. Värikylläiset ja ilmaisuvoimaiset tekijät kiinnostavat, esimerkiksi Santeri Salokivi, Axel Haartman, Ellen Thesleff, Werner Åström, Mikko Carlstedt, Ilmari Aalto…”
Ekholmin art deco -tyyliset maljakot
”Kun puhutaan Arabian kalliista ja halutuista kohteista, tarkoitetaan Arabian taideosaston esineitä.
Birger Kaipiaiset, Rut Brykit ja Toini Muonat ovat jo suurelle yleisölle tuttuja. Taideosaston töistä mielenkiintoisimpina pidän nykyisin Friedl Holzer-Kjellbergin lasitekokeilutöitä, hinnat liikkuvat noin 300–600 euron tienoilla.
Sarjatuotannosta puolestaan poimisin talteen Arabian ensimmäisen taiteellisen johtajan ja taideosaston perustajan Kurt Ekholmin art deco-tyyliset maljakot, kulhot ja teepurkit.
Ulla Procopén japanilaistyyliset teekannut ovat ihania, vaikka hänen Valencia-astiastonsa taitaakin olla sitä halutuinta sarjatuotettua Arabiaa tällä hetkellä. Suurista summista ei puhuta, mutta sitäkin tyylikkäämmistä esineistä.”
Göran Hongellin juomalasit
”Suomalainen lasimuotoilu pitää pintansa. Itse suosittelen aina varmistamaan, että esine on ehjä ja signeerattu.
Kannattaa tehdä hieman salapoliisityötä ja tutkia hyviltä nettisivuilta, etteiväthän hyllylle unohdettujen esineiden joukossa ole vaikkapa Göran Hongellin ihanat koristehiotut karahvit ja juomalasit, Yrjö Rosolan maljakot ja Lisa Johansson-Papen puristelasiesineet. Nämä jäävät usein Wirkkalan, Sarpanevan ja Franckin varjoon.”
Matot ja ryijyt yllättävät
”Vanhat mutta hyväkuntoiset itämaiset silkkimatot voivat olla hyvinkin arvokkaita. Vilkaise alapuolelle. Miten se on kudottu? Millaiset kuviot siinä on? Missä kunnossa se on, mitä materiaalia? Löytyykö signeerausta? Matot saattavat maksaa parhaimmillaan jälleenmyynnissä kymmeniätuhansia euroja, yleensä toki muutamasta sadasta eurosta noin tuhanteen-pariin.
Itämaiset mattojen lisäksi myös muutamat design-nimetkin maksavat, esimerkiksi ruotsalaiset Barbro Nilsson ja Märta Måås-Fjettersröm.
Tähän listaan voisi lisätä myös ryijyt. Ne tekevät tuloaan sisustuksessa. Älkää siis heittäkö niitä pois”, Lindfors muistuttaa.